ΑΦΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΚΑΙ ΙΣΧΥΡΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΖΕΣΘΑΙ

Σκληρή κριτική του Βασίλη Κόκκαλη στην κυβέρνηση για το νομοσχέδιο περί συνεταιρισμών

Σκληρή κριτική στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την κατεύθυνση του νέου σχεδίου νόμου που αφορά τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, άσκησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.

«Είχατε την επιλογή να είστε υπέρ ή κατά του συνεταιρίζεσθαι. Κακά τα ψέματα. Μόνος του ο αγρότης δεν είναι ανταγωνιστικός. Ένας δυνατός και οργανωμένος συνεταιρισμός ίσως είχε και θα έχει καλύτερη διαπραγματευτική δύναμη έναντι του αγοραστή – μεταποιητή.

Είχατε τη δυνατότητα να συνεχίσετε στο δρόμο που άνοιξε ο νόμος 4384/16 ο οποίος ήθελε δυνατούς συνεταιρισμούς. Φέρνετε ένα νομοσχέδιο που αποδεικνύετε ότι δε πιστεύετε στο μοντέλο αυτού του δυνατού συνεταιρισμού. Έχετε πολλές αντιφατικότητες» είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κόκκαλης.

Πρόσθεσε δε, ότι συμφωνεί με την τοποθέτηση του υπουργού κ. Βορίδη πως «οι κατώτατες εγγυημένες τιμές είναι καταστροφικές για τον αγρότη». «Θα διαφωνήσω όμως, συνέχισε, με την απραξία. Οι κατώτατες εγγυημένες τιμές δεν είναι και εφικτές νομικά. Τι μπορεί να κάνει η κυβέρνηση; Μπορεί να δώσει κίνητρα και να ισχυροποιήσει τους συνεταιρισμούς… Να δώσει κίνητρα ένταξης, μείωσης του κόστους παραγωγής και αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων συνεταιρισμών… Μιλάτε για επενδυτές. Σίγουρα η σύμπραξη με ιδιώτες είναι κάτι υγιές. Σας παραπονέθηκε όμως μέχρι σήμερα υγιής συνεταιρισμός ότι δεν έχει πρόσβαση σε 30 – 40 χιλιάδες ευρώ ώστε να βάλει τον επενδυτή; Δε νομίζω…

Ο συνεταιρισμός σήμερα επιθυμεί φορολογικά κίνητρα στα μέλη των συνεταιρισμών ώστε να μεγαλώνει. Για να αποκτήσει διαπραγματευτική δύναμη, επιθυμεί να έχει αποθήκες. Γιατί με το νομοσχέδιο δεν προχωράτε στην αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων των πτωχευμένων συνεταιρισμών, με μίσθωση μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκαθάριση. Το γεγονός ότι είναι σύνθετα νομικά θέματα, δε σημαίνει ότι δε μπορούν να λυθούν» πρόσθεσε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ