ΤΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΟΝ ΖΩΝΤΑΝΕΨΑΝ ΣΕ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση για τα 77 χρόνια ίδρυσης της   ΕΠΟΝ  με τίτλο:  « Το ΚΚΕ το πιο νέο κόμμα πάντα μπροστά   για τα δικαιώματα της Νέας Γενιάς », που διοργάνωσε η  Τ.Ε. Λάρισας του ΚΚΕ, οι οργανώσεις της ΚΝΕ και η ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, το πρωί της Δευτερας 24 Φλεβάρη.

Η εκδήλωση άνοιξε με τραγούδι από τη χορωδία της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παραρτήματος Λάρισας. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Θοδωρής Κωτσαντής, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και ο Τηλέμαχος Καλόγηρος, πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ παραρτήματος Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Θανάσης Σερδένης, αντιπρόεδρος  της Κεντρικής Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ- ΔΣΕ. Στη συνέχεια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα με τη χορωδία του παραρτήματος. Η εκδήλωση έκλεισε με το τραγούδι «Επέσατε θύματα» και ενός λεπτού σιγής.

Στην ομιλία του Θ. Σερδένης, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι: «Με περηφάνια και σεβασμό πραγματοποιούμε τη σημερινή εκδήλωση της ΤΟ Λάρισας για τα 77 χρόνια από την ίδρυση της θρυλικής ΕΠΟΝ, της Ενιαίας Πανελλαδικής Οργάνωσης Νέων.
Τιμάμε: Τους νεολαίους αγωνιστές της ΕΠΟΝ, τα ατρόμητα Αετόπουλα, τους αγωνιστές της ΕΑΜικής Αντίστασης, τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, τους μάρτυρες των φυλακών και της εξορίας,κάθε κυνηγημένο αγωνιστή καθώς και αυτούς που βίωσαν την πολιτική προσφυγιά. Υποκλινόμαστε στους εκτελεσμένους, στους νεκρούς μας, που έπεσαν πιστοί σε αξίες, ιδανικά για ένα κόσμο χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Τους μπουρλοτιέρηδες του Μηχανικό  Ολύμπου που στις  23 Φλεβάρη 1944 ανατίναξαν την 53 γερμανική αμαξοστοιχία, η οποία πήγαινε στο ανατολικό μέτωπο και σκοτώθηκαν 450 γερμανοί στρατιωτικοί.

Νοιώθουμε υπερήφανοι για αυτές τις αξίες, την παρακαταθήκη αυτού του μεγάλου λαϊκού αγώνα, γιατί εμπνευστής και οργανωτής του ήταν το Κόμμα της εργατικής τάξης το ΚΚΕ! Που πρωτοστάτησε για να σηκωθούν τα λάβαρα της συντριβής του φασισμού, για την απελευθέρωση από τον ξένο κατακτητή, για μια Ελλάδα λεύτερη, σοσιαλιστική.
Να γιατί για το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, τις οργανώσεις της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ, η σημερινή εκδήλωση όπως και οι άλλες εκδηλώσεις δεν είναι μνημόσυνα, αλλά εκδηλώσεις απόδοσης των πραγματικών τιμών που αξίζουν, ενώ συγχρόνως συμβάλουν στην ανανέωση των δεσμών και της απόφασης μας να παλέψουμε για την κοινωνική απελευθέρωση και την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Είναι εκδηλώσεις που μας βοηθούν να μετατρέψουμε την πείρα και τα διδάγματα της ταξικής πάλης, της ιστορίας του Κόμματός μας σε δύναμη για τους αγώνες του σήμερα και του αύριο.    Για τους αγώνες της ανασύνταξης του εργατικού κινήματος και τις οικοδόμησης της Κοινωνικής Συμμαχίας, που θα ανοίξουν στο δρόμο της ρήξης και της ανατροπής της εξουσίας των μονοπωλίων. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι την ιστορία πρέπει να την κοιτάζεις κατάματα. Να την μελετάς με τα θετικά και τα αρνητικά της, με τα λάθη και τις αδυναμίες. Η πείρα των ταξικών αγώνων, η πείρα ειδικά του αγώνα του ΔΣΕ είναι μεγάλη.

Αναφέρθηκε στην απαράδεκτη Συμφωνία της  κυβέρνησης της ΝΔ που την ονομάζει από κοινού με την κυβέρνηση των ΗΠΑ «αμυντική»! Τίποτα πιο ψεύτικο από αυτό. Ουσιαστικά αναβαθμίζει την ελληνική εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, όπως αυτή αποτυπώθηκε στη διακυβέρνηση  του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στα «μεγάλα» ζητήματα, στη στρατηγική των συμφερόντων μιας διεφθαρμένης άρχουσας τάξης, συμπλέουν σήμερα, συμπλέουν και στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ, γιατί έχουν την ίδια πυξίδα:

Το δόγμα που λέει πως όσα περισσότερα δίνουμε στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, τόσο καλύτερα προστατεύεται η χώρα,  έχει πολλαπλά χρεοκοπήσει.

– Τι άλλο δείχνει η υπογραφή του παράνομου και απαράδεκτου τουρκολιβυκού συμφώνου;

Οι εργάτες, οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα που ακολουθούν τη σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ, τη νεοφιλελεύθερη ΝΔ καθώς και άλλα κόμματα της ονομαζόμενης κεντροαριστεράς ή του κέντρου και της δεξιάς, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία θέση σε αυτούς τους σχηματισμούς.      –  Όλοι και όλες αυτοί οι απλοί άνθρωποι του λαού μας έχουν εδώ τη θέση τους, στο ΚΚΕ.  Εδώ χτυπά η καρδιά του μέλλοντος. Εδώ βρίσκεται η δικαίωση του αγώνα και των  θυσιών  για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες.

Εδώ με το ΚΚΕ στο καμίνι των ταξικών λαϊκών αγώνων γίνονται ένα το χτες με το σήμερα και το αύριο. Αντλούμε πείρα από τους αγώνες του λαού, τη δράση μας. Χτίζουμε την ενότητα της εργατικής τάξης, τη συμμαχία της με τα λαϊκά στρώματα για την επαναστατική εξουσία το σοσιαλισμό-κομμουνισμό.   Έτσι τιμάμε όσους έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα. Είμαστε αισιόδοξοι, το τέλος της ιστορίας δεν ήρθε ούτε θα έρθει. Ο κόσμος που ζούμε πρέπει να αλλάξει και θα αλλάξει.  Τιμή και δόξα στην ηρωική γενιά της αθάνατης Εθνικής Αντίστασης, του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΔΣΕ στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες, όλους όσοι δεν λύγισαν στους ναζί φασίστες και τα μαύρα κελιά της Ασφάλειας, των ντόπιων συνεργατών τους.
Αποτελεί χρέος μας  και καθήκον όλων των αγωνιστών και φίλων  της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, των απογόνων τους, των πολιτικών προσφύγων,  να αναδειχθεί η προσφορά της ΕΠΟΝ  του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ και αργότερα του ΔΣΕ, η συμβολή του ΚΚΕ στη σκληρή, άνιση, αλλά δίκαιη πάλη τους,  για να μαθαίνουν οι νέοι και να θυμούνται οι παλιοί. Ιδιαίτερα σήμερα, που τα διάφορα αστικά επιτελεία κυβερνήσεις Ευρωπαϊκή Ένωση,  προσπαθούν να ξαναγράψουν την ιστορία από την αρχή και έχουν κάνει επιστήμη τη διαστρέβλωση, τη συκοφαντία, την παραχάραξη της ιστορίας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ