ΚΟΡΩΝΑΪΟΣ! ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ ΖΩΑ

Ανακοίνωση του Κτηνιατρικού Συλλόγου Λάρισας

Μετά από πολλές απορίες ανθρώπων των οποίων έχουμε γίνει αποδέκτες γύρω από τον κοροναϊό και τη σχέση του με τα ζώα, θεωρήσαμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε όσους ανησυχούν για την επαφή τους με αυτά.

Παρ’ ότι ο ιός φαίνεται να έχει προκύψει από μια ζωική πηγή, στη παρούσα φάση η μετάδοσή του λαμβάνει χώρα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώα συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων μπορεί να αποτελούν πηγή μόλυνσης με το νέο κοροναϊό. Μέχρι σήμερα, δεν έχει υπάρξει καμία αναφορά νόσησης κατοικίδιων ή άλλων ζώων με τον COVID-19. Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα ζώα, συμπεριλαμβανομένων των κατοικίδιων ζώων, μπορούν να μολυνθούν ή να μεταδώσουν τον COVID-19. Πρόκειται για μια ταχέως εξελισσόμενη κατάσταση και οι σχετικές πληροφορίες θα επικαιροποιούνται κατάλληλα από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Παρ’ όλα αυτά είναι θεμιτό να τηρεί κανείς τους γενικούς κανόνες υγιεινής (καλό πλύσιμο χεριών) όταν περιποιείται άρρωστο ζώο, και να έρχεται σε άμεση επικοινωνία με τον κτηνίατρό του για να καθοδηγηθεί κατάλληλα.

Θα πρέπει να περιορίσετε την επαφή με κατοικίδια ζώα και άλλα ζώα ενώ είστε άρρωστοι με τον COVID-19, όπως θα κάνατε και με τους ανθρώπους. Παρόλο που δεν έχουν αναφερθεί ότι τα κατοικίδια ζώα ή άλλα ζώα νοσούν με το COVID-19, συνιστάται οι ασθενείς με τον COVID-19 να αποφεύγουν την επαφή με τα ζώα, μέχρι να γίνουν γνωστές περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον ιό. Όταν είναι δυνατόν, να έχετε ένα άλλο μέλος της οικογένειας σας να φροντίζει το ζώο σας ενώ είστε άρρωστοι. Όσο νοσείτε με τον COVID-19, αποφύγετε την επαφή με το κατοικίδιο ζώο σας. Εάν πρέπει να φροντίζετε το κατοικίδιο ζώο σας ή να είστε γύρω από τα ζώα ενώ είστε άρρωστος, πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά από την αλληλεπίδραση με τα κατοικίδια ζώα και φορέστε μάσκα προσώπου

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com