ΕΓΓΥΗΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΑ ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΘΑ ΕΦΑΡΜΟΣΕΙ Η ΙΣΠΑΝΙΑ

Την απαγόρευση σε λιανοπωλητές και µεταποιητές να αγοράζουν αγροτικά προϊόντα σε τιµές κάτω από το κόστος παραγωγής των αγροτών που τους προµήθευσαν µε κυρώσεις που φτάνουν µέχρι τη δηµοσίευση των ονοµάτων για τους παραβάτες, εισάγει µε έκτακτο βασιλικό διάταγµα ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας, Λουίς Πλάνας.

Στο µέτρο αυτό κατέληξε ο υπουργός µετά από πιέσεις που άσκησαν τα κεντρικά συνεταιριστικά όργανα Asaja, COAG and UPA. Οι κινητοποιήσεις αγροτών λόγω της πτώσης του εισοδήµατός τους έχουν ξεκινήσει εδώ και ένα µήνα και συνεχίζονται ασταµάτητες: Κάθερες, Βαλένθια, Σεβίλλη, Αλικάντε, Λεόν, Σαντατέρ, Χαέν, Χουέλβα, Μούρθια, Ταραγόνα, Αλµερία βρίσκονται κατά καιρούς στον κλοιό των τρακτέρ υπό τις οδηγίες των συνεταιριστικών οργάνων. Με το σχέδιο Πλάνας, όπως το δηµοσιεύουν τα ισπανικά µέσα El Pais και elPeriodico:

Πρώτον, εισάγεται το κόστος παραγωγής στην τιµή ως «ελάχιστο στοιχείο» (ρήτρα) στις συµβάσεις αγρότη και µεταποιητή. Για να εξασφαλιστεί η «αντικειµενικότητα» του µέτρου, το πρότυπο σύµβασης περιλαµβάνει έναν «ενδεικτικό κατάλογο στοιχείων» που πρέπει να λαµβάνονται υπόψη όπως σπόροι, λιπάσµατα, φυτοπροστατευτικά, ενέργεια και µηχανήµατα.

∆εύτερον, απαιτεί από κάθε επιχειρηµατία που εµπλέκεται στην αλυσίδα γεωργικών προϊόντων διατροφής να καταβάλλει «τιµή ίση ή µεγαλύτερη από το κόστος παραγωγής» του προηγούµενου κρίκου, ώστε να µην µπορεί να διατεθεί στο εµπόριο το προϊόν σε εξευτελιστικές τιµές

Τρίτον, απαγορεύει στον τελικό λιανοπωλητή να «µεταβιβάζει σε όποιον από τους προηγούµενους κρίκους τον επιχειρηµατικό κίνδυνο» που απορρέει από την εµπορική τους πολιτική για τις τιµές που προσφέρει στο κοινό.

Τέταρτον, περιορίζει επίσης τις προωθητικές δραστηριότητες (συνήθεις σε σούπερ µάρκετ και µεγάλη διανοµή) υποχρεώνοντας τον λιανοπωλητή να προσδιορίζει «σαφώς» την τιµή στις διαφηµιστικές πληροφορίες, στις αφίσες και στις αποδείξεις, ώστε ο καταναλωτής να έχει «ακριβή γνώση του πεδίου διαφηµιστικής εκστρατείας».

Πέµπτον, προβλέπεται δηµοσιοποίηση των «σοβαρών και πολύ σοβαρών» παραβιάσεων του νόµου στην αλυσίδα αγροδιατροφής «για αποτρεπτικούς αλλά και για ποινικούς σκοπούς».

«∆εν είναι µόνο ισπανικό είναι ευρωπαϊκό το πρόβληµα»

Αυτές οι ρυθµίσεις είναι η «πρώτη απάντηση» της Κυβέρνησης, σύµφωνα µε τον υπουργό και όπως αναφέρει το σχέδιο, θα «γίνει προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστεί η οικονοµική βιωσιµότητα αγροτών και κτηνοτρόφων», ενώ µετά θα ακολουθήσει η υιοθετήση των οδηγιών της ΕΕ περί αθέµιτων πρακτικών στο αγροτικό εµπόριο στην εθνική νοµοθεσία σε ένα χρόνο περίπου.

Ο υπουργός Γεωργίας της Ισπανίας τόνισε ότι το πρόβληµα µε τις τιµές παραγωγού «δεν είναι µόνο ισπανικό  αλλά ευρωπαϊκό», ενώ έκανε αναφορά και στα λιγότερα κονδύλια της ΚΑΠ την ερχόµενη περίοδο, που θα πιέσουν ακόµα πιο πολύ την κατάσταση.

Επιπλέον, στην Ισπανία, σύµφωνα µε τον δηµοσιογράφο του Politico, Eddy Wax, αναµένεται η τροποποίηση του συνεταιριστικού νόµου ώστε να ενσωµατωθούν και οι παραπάνω ρυθµίσεις.

Ακόµα ένα «αγκάθι» για τους Ισπανούς αγρότες είναι η αύξηση του κατώτατου µισθού στα 900 ευρώ που έχει αποφασίσει η ισπανική κυβέρνηση. Στο ερώτηµα «πώς ένας αγρότης που βγάζει λιγότερα από τον κατώτατο µισθό, θα πληρώσει το ποσό αυτό στους εργάτες του;», ο Πλάνας υποσχέθηκε ειδικές ρυθµίσεις για τους αγρεργάτες σε αµπέλια, ελιές και κηπευτικά.

agronews.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ