ΔΕΝ ΠΤΟΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΑΪΟ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Συνεχίζει με το ίδιο κουταλάκι την κοινωνία, ενώ ζητά να ενταθούν οι προσευχές των πιστών

Δέκτης ανησυχίας όπως και εύλογων αποριών σχετικά με τις συναθροίσεις πιστών σε χώρους λατρείας μετά και την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορoναϊού στη χώρα μας γίνεται το τελευταίο διάστημα το paidis.com, την ώρα που δημοσιεύματα που θέλουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ρουμανίας να επιτρέπει τη χρήση ατομικού κουταλιού για τη Θεία Μετάληψη

δεν περνούν απαρατήρητα.

Ο Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος διατηρώντας χαμηλούς τόνους δεν δείχνει διατεθειμένος να τοποθετηθεί σχετικά, ωστόσο σύμφωνα με έγκυρη πληροφόρηση  βρίσκεται σε απόλυτη ταύτιση με σχετικό δελτίο τύπου που εκδόθηκε από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Της Ελλάδος, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β’.

Σημειώνεται πάντως πως ήδη έφτασε και στην εδώ Μητρόπολη Εγκύκλιο Σημείωμα της Ιεράς Συνόδου το οποίο επισημαίνει τη συμβολή της Εκκλησίας στην προσπάθεια για την πρόληψη της νόσου, την οποία προκαλεί ο νέος κοροναϊός, ζητώντας τα εξής:

«1) Να εντείνουμε όλοι τις προσευχές μας προς τον Νικητή της φθοράς και του θανάτου Κύριο Ιησού Χριστό, ώστε να διαφυλάξει υγιή και ακεραία την κληρονομία Του.

2) Οι ειδικοί επιστήμονες, τόσο της Πατρίδος μας όσο και του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει λόγος πανικού και ότι η μεγαλύτερη πλειοψηφία όσων νοσήσουν, απλώς θα παρουσιάσει συμπτώματα, τα οποία ομοιάζουν προς την γρίπη. Ως εκ τούτου, ακολουθούμε μόνο τις επίσημες ενημερώσεις και το τι μας συστήνουν οι επιστήμονες.

3) Ως προς την πρόληψη του ιού, οφείλουμε: α) Να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά. β) Να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά με οινόπνευμα. γ) Εάν έχουμε βήχα ή πυρετό να επικοινωνούμε τηλεφωνικά με τον ιατρό μας και όχι να μεταβαίνουμε στο ιατρείο ή στο νοσοκομείο αμέσως. δ) Να τηρούμε απόσταση από όποιον παρουσιάζει συμπτώματα. ε) Να καθαρίζουμε τις επιφάνειες και να αερίζουμε καλά τα σπίτια, τους χώρους εργασίας και τους  Ιερούς Ναούς. στ) Όσοι παρουσιάζουν συμπτώματα ασθενείας, ας αποφύγουν προσωρινώς τους χώρους μαζικής συναθροίσεως καθώς και τους ασπασμούς και εναγκαλισμούς, χάριν της προστασίας της υγείας των αδελφών του Χριστού.

4) Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται για όσους συνανθρώπους μας ανήκουν στις υγειονομικώς ευπαθείς ομάδες, πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα  ή σακχαρώδη διαβήτη  ή καρδιαγγειακά νοσήματα, οι οποίοι οφείλουν να επιδείξουν πολύ μεγαλύτερη προσοχή ώστε να μη νοσήσουν. Καλό είναι να αποφεύγουν την έξοδο από την οικία τους εάν δεν είναι απολύτως απαραίτητο, να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην σχολαστική υγιεινή και καθαριότητα και, εάν υπάρχουν κάποιοι που φροντίζουν τους ασθενείς, αυτοί να φορούν μάσκα.

Τέλος, η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος επισημαίνει ότι όλοι μας δεν πρέπει να λησμονούμε ότι κάθε δυσκολία, ακόμα και η νόσος, μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία συνοχής και να φέρει στην επιφάνεια την θετική πλευρά των ανθρωπίνων σχέσεων, η οποία δύναται να εκφραστεί με γενναιότητα, ηρεμία και αλληλεγγύη. Όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί καλούμαστε να  παραδοθούμε στο θέλημα του Θεού, γνωρίζοντας πως η θεοπρεπής και αξιοπρεπής αντιμετώπιση της ασθένειας,  συνιστά μετοχή του ανθρώπου στο μαρτύριο της συνειδήσεως και θυσία ευώδη ενώπιον του Θεού, ενώ και η ουσιαστική βοήθεια και συνεργασία στην μη εξάπλωση της ασθενείας, μάς οδηγεί στην πραγμάτωση της διακονικής αγάπης».

Αξίζει να επισημανθεί πως η σελίδα δεν κατέστη δυνατόν να επικοινωνήσει με τον Σεβασμιότατο κ. Ιερώνυμο λόγω απουσίας του εκτός Λαρίσης για την κηδεία του Μητροπολίτη πρώην Πειραιώς Καλλίνικου, ενώ σχολιάζοντας τις συναθροίσεις που αναμένεται να ενταθούν λόγω και των Χαιρετισμών που ξεκινούν έγκυρη πηγή παρέπεμψε στο δελτίο τύπου της Ιεράς Συνόδου.

Τέλος και όσον αφορά στα δημοσιεύματα για τη στάση της Εκκλησίας της Ρουμανίας, από τις ίδιες αξιόπιστες πηγές υπογραμμίσθηκε η πάγια θέση της Εκκλησίας της Ελλάδος για «κοινόν ποτήριον και κοινό κουτάλι».

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com