ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΔΑΚΕ Ή ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ…

Ανακοίνωση των ΣΥΝΕΚ Λάρισας

Την ώρα που η κυβέρνηση της ΝΔ δέρνει τους νησιώτες, χτυπά τους φοιτητές, διχάζει το λαό, απομονώνει τη χώρα διπλωματικά, καταργεί τη 13η σύνταξη και με την πολιτική της προωθεί τα συμφέροντα των λίγων σε βάρος των πολλών, την ώρα που ετοιμάζεται για νέα επίθεση στα μορφωτικά και εργασιακά δικαιώματα, τα διακυβεύματα είναι πολύ σοβαρά για να ασχολούμαστε με τις ανακοινώσεις της ΔΑΚΕ.

Ωστόσο, το αδιέξοδο στο οποίο οδηγεί το σωματείο η «νόμιμη» ΤΕ ΔΑΚΕ Λάρισας είναι ολισθηρό κι άκρως ανησυχητικό.

Το αντιπροσωπευτικό–αναλογικό νοθεύεται, οι υπόγειες συνεννοήσεις είναι πλέον δύσοσμες και η ρητορική που υψώνεται κλονίζει τις δημοκρατικές αρχές που οφείλει να προασπίζεται το συνδικάτο.

Εκπλησσόμαστε με την αλαζονεία της ΔΑΚΕ. Ενώ ακόμη ταλανίζουν την ΕΛΜΕ με τα ενδοπαραταξιακά τους, με έπαρση ιδιοκτήτη ανακοινώνουν πως τώρα αποφάσισαν να βγει πρόεδρος και επιτίθενται στις ΣΥΝΕΚ. Φυσικά δεν τους νοιάζει να εκλεγεί προεδρείο, αλλά μόνο πρόεδρος, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι η επικράτηση της μιας ομάδας της ΔΑΚΕ στην αντίπαλη ομάδα, πάλι της ΔΑΚΕ.

Αντί να ζητήσουν συγγνώμη που 3 μήνες ταλαιπωρούν όλους τους υπόλοιπους με τα εσωπαραταξιακά τους, κάνουν κριτική στις άλλες παρατάξεις προσπαθώντας να δείξουν ότι οι άλλες παρατάξεις έχουν προβλήματα και όχι η ΔΑΚΕ. Είναι πραγματικά ολοφάνερη η απόγνωσή τους. Δε κοιτάνε που τα ¾ του ψηφοδελτίου τους δεν αναγνωρίζουν τη νέα Τ.Ε.;

Εκπρόσωποι της «νόμιμης» ΔΑΚΕ, η στάση σας είναι εξαιρετικά προβληματική. Δεν έχετε πρόβλημα που οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ από τρίτη δύναμη επιδιώκουν να αυτοπλασάρονται σαν πρώτη, διεκδικώντας αυτάρεσκα κι αναιτιολόγητα τον πρόεδρο, εμείς όμως αρνούμαστε να εμπαίζετε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα με την υποκρισία σας. Συγκαλύπτετε το γεγονός ότι οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ δεν απηύθυναν κάλεσμα σε κανέναν στην πραγματικότητα, γιατί εμπεριέχουν θέσεις στο προγραμματικό τους κείμενο που είναι μόνο δικές τους και ξέρετε ότι όχι μόνο την ΠΕΚ αλλά όλες τις παρατάξεις αποκλείουν, αφού τις τσουβαλιάζουν στον κυβερνητικό συνδικαλισμό. Και φυσικά κανείς άλλος δε συμφωνεί μαζί τους με τη διάλυση της ΟΛΜΕ.

Το λειτουργικό προεδρείο που προτείνουν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ αλλά στην ουσία είναι προγραμματικό, είναι λειτουργικό μόνο για τις ίδιες. Για κανέναν άλλο. Όλα αυτά τα αποσιωπήσατε προς όφελός τους από τις ανακοινώσεις σας. Ενώ με τα περί «Λάμψης» εφιστούμε την προσοχή προς την ΤΕ της ΔΑΚΕ: ρέπετε επικίνδυνα και προς το σεξισμό, γιατί κι εσείς κι εμείς ξέρουμε αλλά δεν έχουμε ακόμη μιλήσει στους/στις συναδέλφους/ισσες.

Αναλογικό αντιπροσωπευτικό δεν είναι ένα προεδρείο αποτελούμενο μόνο από τη ΔΑΚΕ και τις ΣΥΝΕΚ! Η ΠΕΚ δήλωσε ότι επιφυλάσσεται πώς θα ψηφίσει για το προεδρείο κι έτσι αυτοαναιρείται, γιατί συσκοτίζει την καθαρή θέση της αναλογικής αντιπροσωπευτικής εκπροσώπησης.

Αλλά τα σοβαρά ζητήματα που προκύπτουν είναι άλλα. Ζητήματα δημοκρατίας, ρατσισμού, αποδοχής συμπεριφορών που δεν έχουν θέση μέσα στα σωματεία των εργαζομένων. Αντιπροσωπεύουν τη ΔΑΚΕ απόψεις, όπως, ότι «δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση» ή ότι «ο ασφαλίτης με το όπλο προφύλαττε τη ζωή του από τους κουκουλοφόρους μέσα στην ΑΣΟΕΕ»; Τρία μέλη της ΔΑΚΕ δεν ψήφισαν τις δύο ανακοινώσεις για το όπλο στην ΑΣΟΕΕ και το ξύλο στα νησιά που κατεβάσαν οι ΣΥΝΕΚ στο ΔΣ και ζήτησαν να αναγραφεί κατά πλειοψηφία.

Δεν έχετε πρόβλημα για την κάλυψη που έδωσαν οι ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ στο συνοδοιπόρο και φερέφωνό τους που αποκάλεσε «ρουφιάνους» στην ΕΛΜΕ κι εσάς κι εμάς και την ΠΕΚ, επειδή δεν υποκύψαμε στις στοχεύσεις του, για το ίδιο προσωπικό του θέμα που για πολλοστή φορά βάζει στην ΕΛΜΕ. Εμείς λέμε λοιπόν πως δε δεχόμαστε από κανέναν να βρίζει τους εκλεγμένους συναδέλφους, γιατί δεν ψήφισαν ένα αίτημά του, το οποίο, επισημαίνουμε, απορρίφθηκε δις και από την ΟΛΜΕ, γεγονός όμως που ο συνάδελφος που έβρισε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λάρισας αποκρύπτει, όταν χωρίς αιδώ προσβάλλει ονομαστικά τους συντρόφους μας.

Με δεδομένη τη ρήξη στους κόλπους της ΔΑΚΕ απευθύνουμε το ερώτημα: εκπροσωπούν άλλες από αυτές τις δημοκρατικές αρχές στο συνδικάτο κάποιοι από τους εκπρόσωπους της ΤΕ ΔΑΚΕ;

Σας αρέσει, δε σας αρέσει, θα απαντήσετε. Και φυσικά η σιωπή σας, όταν μπαίνουν ζητήματα δημοκρατίας δε σας τιμά.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ