ΜΕ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ ΕΔΡΑΣ ΣΤΑ PLAY OUT Η ΑΕΛ

Δείτε όλη τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί στα παιχνίδια της κορυφής και της ουράς…

Στην 8η θέση του βαθμολογικού πίνακα κατετάγη η ΑΕΛ με την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος, κάτι που της δίνει πλεονέκτημα έδρας στα play out, ενώ σαφές προβάδισμα για την υπόθεση τίτλος έχει ο Ολυμπιακός που ρίχνεται στη μάχη των play off με το +7 στις αποσκευές του.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της τελευταίας αγωνιστικής και η βαθμολογία έχουν ως εξής:

Πανιώνιος – ΑΕΚ 1-1
ΑΕΛ – Αστέρας Τρίπολης 3-0
Άρης – Ατρόμητος 1-2
Παναθηναϊκός – Βόλος 4-1
Ολυμπιακός – Παναιτωλικός 2-0
Ξάνθη – ΠΑΟΚ 1-1
ΟΦΗ – Λαμία 3-0

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

  1. Ολυμπιακός 66
    2. ΠΑΟΚ 59
    3. ΑΕΚ 51
    4. Παναθηναϊκός 44
    5. ΟΦΗ 34
    6. Άρης 34
    7. Ατρόμητος 32
    8. ΑΕΛ 30
    9. Ξάνθη 30
    10. Αστέρας Τρίπολης 30
    11. Λαμία 27
    12. Βόλος 27
    13. Παναιτωλικός 17
    14. Πανιώνιος 11
    * Ο Πανιώνιος ξεκίνησε το πρωτάθλημα με -6 βαθμούς.

PLAY OFF-PLAY OUT

Στα παιχνίδια των play off θα κριθεί ο τίτλος και η έξοδος στην Ευρώπη, ενώ στη διαδικασία των play out κρίνεται η παραμονή, με την τελευταία ομάδα να υποβιβάζεται απευθείας στη Super League 2 και την προτελευταία να παίζει μπαράζ με τη 2η της Super League 2 για ένα εισιτήριο στη μεγάλη κατηγορία.

Η βαθμολογία των play off έχει ως εξής:

  1. Ολυμπιακός 66
  2. ΠΑΟΚ 59
  3. ΑΕΚ 51
  4. Παναθηναϊκός 44
  5. ΟΦΗ 34
  6. Άρης 34

Η βαθμολογία των play out έχει ως εξής:

  1. Ατρόμητος 32
  2. ΑΕΛ 30
  3. Ξάνθη 30
  4. Αστέρας 30
  5. Λαμία 27
  6. Βόλος 27
  7. Παναιτωλικός 17
  8. Πανιώνιος 11

Η ΚΛΗΡΩΣΗ

Η ημερομηνία κλήρωσης των αγώνων δεν έχει γίνει ακόμη γνωστή, καθώς η κανονική διάρκεια μπορεί να ολοκληρώθηκε ωστόσο θα πρέπει να προηγηθεί διοικητικό συμβούλιο στη SL και επικύρωση της βαθμολογίας, την ώρα όμως που εκκρεμούν οι αποφάσεις για την περίφημη πολυιδιοκτησία και τις περιπτώσεις Ξάνθης και ΠΑΟΚ που ενδέχεται να αλλάξουν τα βαθμολογικά δεδομένα.

ΤΑ PLAY OFF

Τα play off θα διεξαχθούν σε 10 αγωνιστικές ημέρες, ήτοι σε δύο γύρους των πέντε αγωνιστικών έκαστος όπου σε κάθε γύρο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων, βάσει κλήρωσης.

Η κλήρωση θα είναι ηλεκτρονική και η σειρά των αγώνων στον β’ γύρο θα είναι τυχαία και δεν θα ακολουθεί τον α’ γύρο

Πρωταθλήτρια θα ανακηρύσσεται η ομάδα (εξ αυτών που συμμετείχαν στα play off) που μετά την ολοκλήρωση τους θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία (ήτοι θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους περισσότερους βαθμούς κατά την κανονική περίοδο και τα play off αθροιστικά).

Με τον ίδιο τρόπο (αθροιστικά) θα προσδιορίζονται οι λοιπές θέσεις του Πρωταθλήματος (2η, 3η κλπ) εκ των οποίων θα προκύπτουν οι ομάδες που θα συμμετέχουν στις Διοργανώσεις της UEFA.

ΤΑ PLAY OUT

Τα play out θα διεξαχθούν σε επτά αγωνιστικές ημέρες ήτοι σε ένα μοναδικό γύρο κατά τον οποίο όλες οι ομάδες θα αγωνιστούν έναντι όλων των άλλων, βάσει κλήρωσης.

Οι ομάδες που κατέλαβαν τις θέσεις 7, 8, 9 και 10 της κανονικής περιόδου θα αγωνιστούν σε τέσσερις εντός έδρας και τρεις εκτός έδρας αγώνες στα play out (περίπτωση ΑΕΛ), ενώ οι λοιπές ομάδες θα αγωνιστούν σε τρεις εντός έδρας αγώνες και τέσσερις εκτός έδρας αγώνες στα play out, βάσει κλήρωσης.

Οι θέσεις 7 έως 14 θα προσδιορίζονται από το σύνολο των βαθμών που οι ομάδες που συμμετείχαν στα play out κατέλαβαν σωρευτικά κατά την κανονική περίοδο και τα play out αθροιστικά.

Για τη βαθμολόγηση των ομάδων, ισχύουν όσα προβλέπονται από τις σχετικές διατάξεις του Κ.Α.Π., με σύστημα βαθμολογίας τρεις (3) βαθμοί για τη νίκη, ένας (1) βαθμός για την ισοπαλία και μηδέν (0) βαθμοί για την ήττα. Η εν λόγω πρόβλεψη ισχύει και για το ειδικό πρωτάθλημα.

ΙΣΟΒΑΘΜΙΕΣ

Σε περίπτωση που δύο ή περισσότερες ομάδες ισοβαθμούν, μετά την ολοκλήρωση της Φάσης των play off και play out (Β’ Φάση), θα εφαρμόζονται κατά σειρά τα ακόλουθα κριτήρια:

  1. Σε περίπτωση που από τον πίνακα βαθμολογίας προκύπτει ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που ισοβαθμούν συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο το σύνολο των βαθμών που συγκέντρωσε η καθεμιά σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του πρωταθλήματος (ήτοι θα έχει κατακτήσει σωρευτικά τους περισσότερους βαθμούς κατά την κανονική περίοδο και τα play off / play out αθροιστικά).
  2. Αν, μετά τη σύνταξη και του παραπάνω βοηθητικού πίνακα, προκύπτει νέα ισοβαθμία ομάδων, τότε για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος, βοηθητικός, πίνακας με κριτήριο τη διαφορά τερμάτων που έχει η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων σε όλους τους μεταξύ τους αγώνες του πρωταθλήματος (ήτοι θα έχει την μεγαλύτερη διαφορά τερμάτων στους μεταξύ τους αγώνες κατά την κανονική περίοδο και τα play off / play out αθροιστικά).

iii. Εάν και τότε προκύψει νέα ισοβαθμία ομάδων, τότε, για τις ομάδες που εκ νέου ισοβαθμούν, συντάσσεται νέος ειδικός βοηθητικός πίνακας με κριτήριο τη θέση που κατέλαβε η κάθε ομάδα μεταξύ των εκ νέου ισοβαθμούντων ομάδων στην κανονική περίοδο του πρωταθλήματος.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ