ΕΧΘΡΟΣ ΜΑΣ ΟΙ ΚΥΡΙΑΡΧΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ, Ο ΕΘΝΙΚΙΣΜΟΣ – ΟΧΙ ΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ανακοίνωση της Ανεξάρτητης Ριζοσπαστικής Παρέμβασης που καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πορεία συμπαράστασης που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στη Λάρισα

Είμαστε δασκάλες και δάσκαλοι, άνθρωποι αλληλέγγυοι στους κατατρεγμένους!
Εδώ και λίγες μέρες το ελληνικό κράτος και η Ε.Ε. δείχνουν το πιο αποκρουστικό τους πρόσωπο, ανοίγοντας ένα πόλεμο των σωμάτων ασφαλείας και στρατιωτικών μονάδων ενάντια σε άμαχους πρόσφυγες, γυναίκες και μικρά παιδιά.

Η ελληνική κυβέρνηση φυλάει τα ευρωπαϊκά σύνορα για να μην μπουν πρόσφυγες/μετανάστες και για να μην φύγουν στη συνέχεια προς τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά. Η Ε.Ε. έχει σφραγίσει τα εσωτερικά σύνορά της  με τις συμφωνίες «Δουβλίνο», μετατρέποντας την Ελλάδα (και άλλες χώρες πρώτης εισόδου) σε μεγάλες φυλακές προσφύγων και μεταναστών.

Η τραγωδία που ζουν αυτές τις μέρες οι πρόσφυγες στα σύνορα είναι το αποκορύφωμα της βάρβαρης και αποτυχημένης πολιτικής όλων των ελληνικών κυβερνήσεων με εντολές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η κυβέρνηση της ΝΔ μετατρέπεται ταχύτατα σε δεσμοφύλακα της βάρβαρης Ευρώπης-φρούριο, που δεν διστάζει να στέλνει τα ΜΑΤ πότε να «απωθούν» πρόσφυγες, πότε να δέρνουν νησιώτες και εργαζόμενους που αντιστέκονται. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η χρησιμοποίηση του στρατού ενάντια στους πρόσφυγες. Καμιά δουλειά δεν έχουν τα στρατευμένα παιδιά του λαού σε τέτοιες βρόμικες αποστολές!

Ξέρουμε καλά ότι οι βαθύτερες αιτίες πίσω από τα κύματα προσφύγων και μεταναστών κρύβονται στις ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, τη Συρία, τη Μέση Ανατολή. Σε αυτές τις επεμβάσεις, το ελληνικό κράτος, ως μέλος του ΝΑΤΟ, έχει το δικό του μερίδιο ευθύνης. Όπως τη δική του ευθύνη έχει και το τουρκικό κράτος που με τη στήριξη των ΗΠΑ και της Ε.Ε. εξαπολύει στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Συρίας. Κρύβονται επίσης οι ευθύνες των χωρών της δύσης που ελέγχουν και συντηρούν αντιδημοκρατικά καθεστώτα ώστε πολυεθνικές εταιρίες να εκμεταλλεύονται τον  πλούτο των χωρών σε βάρος των λαών τους που για να επιβιώσουν αναγκάζονται να τις εγκαταλείψουν.

Η μισαλλόδοξη κυβερνητική προπαγάνδα και οι δηλώσεις ότι «προστατεύονται τα σύνορα από εισβολείς» δείχνει την κατρακύλα της κυβερνητικής πολιτικής. Η κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες να εμφανίζεται ως φιλελεύθερη παράταξη με αναφορά στο κέντρο του πολιτικού τοπίου υιοθετεί στην ολότητά του ένα ακροδεξιό ρατσιστικό πρόγραμμα και συσπειρώνει γύρω της από ναζιστικά μορφώματα μέχρι μεγαλοκεφαλαιούχους παράγοντες που στηρίζουν οικονομικά την πολιτική της. Ο εκφασισμός της ελληνικής κοινωνίας που επιχειρείται -εργαλειοποιώντας τον υποτιθέμενο «κίνδυνο» από την είσοδο στη χώρα των προσφύγων/μεταναστών που θέλουν να μετακινηθούν στις χώρες της Ευρώπης- φαίνεται ότι είναι στα σχέδιά της. Το αυγό του φιδιού που τρέφει με την πολιτική της στοχεύει και τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες.

Έλληνες και πρόσφυγες εργάτες ενωμένοι!

Η ξενοφοβία, ο ρατσισμός και η κανονικοποίηση τους πρέπει συναντούν αντίσταση όπου κι αν εμφανίζονται, είτε στην Ελλάδα είτε στην Τουρκία είτε όπου αλλού. Καταγγέλλουμε τις συμπεριφορές ντροπής για το ανθρώπινο είδος που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες από μερίδα φασιστοειδών στα νησιά. Μόνο ντροπή μπορεί να προκαλέσει η χυδαία έξω από κάθε  όριο αντιμετώπιση δυστυχισμένων ανθρώπων στην πλειοψηφία τους γυναικών και παιδιών που βρίσκονται στις βάρκες, οι προπηλακισμοί, το κάψιμο του κέντρου προσφύγων στη Σκάλα Συκαμνιάς, το κλείσιμο των δρόμων για να μην περάσουν οι πρόσφυγες, η απόφαση του δημάρχου Μυτιλήνης να κλείσει τα σύνορα του δήμου του.

Οι  πολιτικές όλων των κυβερνήσεων για το προσφυγικό, ειδικά μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, Ε.Ε., Τουρκίας, το 2016, τη δημιουργία της Μόριας, της Βιαλ κλπ, μόλυναν με το ρατσιστικό δηλητήριο του, σταδιακά σημαντικά κομμάτια της κοινωνίας. Ας αφήσουν λοιπόν τα κυβερνητικά στελέχη της ΝΔ, οι κάθε λογής εθνικιστές, πατριδοκάπηλοι και νεοφασίστες τις κραυγές περί «υπεράσπισης της πατρίδας και των εθνικών συνόρων». Τα σύνορα που υπερασπίζονται περιφρουρούν τα κέρδη του κεφαλαίου (ευρωπαϊκού και ελληνικού). Τη δουλειά των καπιταλιστικών κρατών της Δύσης και του κεφαλαίου κάνουν και γι’ αυτό τους κτυπάνε φιλικά στην πλάτη. Είναι όλοι αυτοί που πέρασαν μνημόνια, βάσεις, καταστολή κλπ. σε βάρος των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών στρωμάτων και της νεολαίας.

Κοινός αγώνας, ανθρωπιά και αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες!

Είναι αναγκαίο ντόπιοι και μετανάστες να παλέψουμε μαζί για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή ζωή. Να κρατήσουμε την ανθρωπιά μας. Είμαστε λαός που έχει πολεμήσει το φασισμό που έχουμε εκατομμύρια έλληνες μετανάστες σ’ ολόκληρο τον κόσμο  Ξέρουμε καλά ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες δεν είναι οι εχθροί μας, είναι τα κατεξοχήν θύματα πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων. Εχθρός μας οι κυρίαρχες πολιτικές, ο ιμπεριαλισμός, οι πόλεμοι. Αγωνιζόμαστε ενάντια στις αντιμεταναστευτικές, ρατσιστικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, ενάντια στο ρατσισμό, το φασισμό και τον πόλεμο.

Απαιτούμε:

 • Άμεση κατάργηση της πρόσφατης απόφασης του ΚΥΣΕΑ και της ρατσιστικής επέλασης της ΝΔ που καταπατά το «διεθνές δίκαιο» και όλα τα δικαιώματα.
 • Άμεση αποχώρηση από τα σημεία εισόδου προσφύγων και μεταναστών, των «ομάδων αποτροπής», του στρατού, της αστυνομίας, των λιμενικών δυνάμεων και της Frontex. Περίθαλψη, άσυλο και στέγη σε όσους το επιζητούν. Χαρτιά και ελεύθερη μετακίνηση προς τους προορισμούς τους.
 • Άμεση απελευθέρωση όσων προσφύγων και μεταναστών κρατούνται σε κλειστά κέντρα ή με δίκες – παρωδίες καταδικάστηκαν σε πολυετείς ποινές για «παράνομη είσοδο».
 • Να κλείσουν η Μόρια, η Βιάλ και το Βαθύ και να μην ανοίξει κανένα νέο στρατόπεδο κλειστού ή ανοιχτού τύπου. Κανείς ελεύθερος άνθρωπος σε φυλακή.
 • Άμεσος απεγκλωβισμός των προσφύγων και των μεταναστών από τα νησιά και μεταφορά τους στην ηπειρωτική χώρα, με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης σε διαμερίσματα και ελεύθερη μετακίνησή τους στη χώρα ή προς τις χώρες προορισμού τους.
 • Δικαίωμα στην εργασία με εξίσωση μισθών και δικαιωμάτων.
 • Δικαίωμα στο άσυλο, όχι στον περιορισμό του.
 • Να καταργηθεί ο αντιπροσφυγικός νόμος που βάζει εμπόδια στην απόδοση ασύλου και ΑΜΚΑ.
 • Κατάργηση της ρατσιστικής συμφωνίας Ε.Ε.-Τουρκίας. Να πέσουν τα τείχη της Ε.Ε. Ελεύθερη μετακίνηση των προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν και να δοθούν σε όλες και όλους ταξιδιωτικά έγγραφα.
 • Να απαιτήσουμε δημόσια δωρεάν υγεία και παιδεία για όλους, ντόπιους και πρόσφυγες-μετανάστες. Όλα τα προσφυγόπουλα στα σχολεία. Μέριμνα για τα ασυνόδευτα παιδιά. Να μην επιτρέψουμε να χυθεί το ρατσιστικό δηλητήριο και ο φασισμός στα σχολεία και στους μαθητές μας.
 • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις πολεμικές επεμβάσεις και την παροχή διευκολύνσεων στις στρατιωτικές επιχειρήσεις ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και άλλων ευρωπαϊκών κρατών.
 • Κλείσιμο όλων των βάσεων στην Ελλάδα. Να σταματήσουν όλοι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι.
 • Ειρήνη, Φιλία και Αλληλεγγύη μεταξύ των λαών.

Παρασκευή 6 Μάρτη:  Όλοι/ες στην διαδήλωση αλληλεγγύης σε πρόσφυγες και μετανάστες

18.30’  στην Κεντρική Πλατεία (Δικαστικό)

Ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό, τον πόλεμο και τις αντιπροσφυγικές πολιτικές κυβέρνησης και Ε.Ε.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com