ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ ΣΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΝ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ 

Ανακοίνωση του Τμήματος Αλληλεγγύης & Δικαιωμάτων της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Τις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας και το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας που λειτουργεί εντός των φυλακών επισκέφτηκαν την Τρίτη 3 Μαρτίου, αντιπροσωπεία του Τμήματος Αλληλεγγύης & Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας, αποτελούμενη από τις  Ελένη Σδράλη, Εύη Παπανίκα, Κατερίνα Εμμανουήλ και Πασχαλίνα Κόσυβα, καθώς και η περιφερειακή σύμβουλος Θεσσαλίας, Δέσποινα Αράπκουλε.

Τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τρόφιμους των φυλακών που φοιτούν και στο σχολείο 2ης ευκαιρίας, παρουσία του διευθυντή του σχολείου, Γιώργου Τράντα.

Το συγκεκριμένο σχολείο, στο οποίο φοιτούν περίπου 80 κρατούμενοι, αποτελεί μοναδική διέξοδο για τους μαθητές, καθώς μέσω της πολύ καλής δουλειάς που γίνεται διευκολύνεται τα μέγιστα η ομαλή επανένταξη τους στην κοινωνία. Ο  ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το αίτημα των κρατουμένων για τη δημιουργία εντός των φυλακών και τάξεων ΕΠΑΛ, καθώς και για τη δημιουργία περισσότερων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας.

Η συζήτηση έγινε σε φιλικό κλίμα, αφού, όπως τόνισαν οι κρατούμενοι, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δείξει επανειλημμένα και με έμπρακτο τρόπο το ενδιαφέρον του για τις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και υποστήριξε με σθένος τα δικαιώματα των κρατουμένων.

Οι κρατούμενοι κατήγγειλαν ως απαράδεκτες τις συνθήκες διαβίωσης τους στις φυλακές, εστιάζοντας στην καταπάτηση στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην πλημμελή κάλυψη των ιατρικών αναγκών των φυλακισμένων, καθώς οποιαδήποτε ασθένεια αντιμετωπιζεται αποκλειστικά με παυσίπονα!

Την ίδια στιγμή υπάρχουν κοριοί και ψύλλοι στους θαλάμους, όπου πλέον βρίσκονται από δέκα κρεβάτια σε κάθε έναν – υπήρχαν 7 μέχρι πρόσφατα – γεγονός που καταδεικνύει τη συμφόρηση και των φυλακών Λάρισας από κρατουμένους, ενώ ζητήθηκε να πληρώσουν οι κρατούμενοι το κόστος για την απαραίτητη απεντόμωση.

Παράπονα εξέφρασαν οι κρατούμενοι και για την ποιότητα του φαγητού που τους διανέμεται καθημερινά, ενώ άθλιες είναι και οι συνθήκες καθημερινής υγιεινής, καθώς το ζεστό νερό δεν επαρκεί για τις ανάγκες των κρατουμένων.

Παράλληλα, ελλιπής και απαράδεκτη είναι η καθαριότητα στους χώρους της φυλακής.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας είναι το γεγονός οτι από τους 750 τρόφιμους οι 600 έχουν ζητήσει την μεταφορά τους σε άλλες φυλακές της χώρας, αλλά οι σχετικές αιτήσεις τους δεν απαντώνται καν από τους υπεύθυνους, ενώ κόβονται και άδειες που οι κρατούμενοι δικαιούνται.

Το Τμήμα Αλληλεγγύης & Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας ζητάει την άμεση παρέμβαση των διοικούντων στις Δικαστικές Φυλακές Λάρισας, προκειμένου να δημιουργηθούν ανθρώπινες συνθήκες κράτησης αλλά και να διαφυλαχτούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ