«ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΛΩΣΣΩΝ» ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΥΛΑΚΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Με το σύνθημα: ένας τόπος, ένα σχολείο, πολλές φωνές, το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας πραγματοποίησε και φέτος το “πανηγύρι γλωσσών”. Με αφορμή την πρόσφατη “Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας” (η οποία γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Φεβρουαρίου) το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Λάρισας οι εκπαιδευόμενοι του οποίου μιλούν φέτος δεκατρείς μητρικές γλώσσες,

τίμησε με μια σχετική δράση την πολυγλωσσία και τον πλουραλισμό στην έκφραση. Δύο φιλόλογοι, Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου του ΠΕΚΕΣ Θεσσαλίας, ο Αναστάσιος Μάτος και η Ιουλία Κανδήλα και δύο γλωσσολόγοι, από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, η Ελένη Μότσιου και η Σωτηρία Καλμπένη, «γιόρτασαν» μαζί με τους εκπαιδευόμενους την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ευκαιρία της συνύπαρξης τόσων γλωσσών στον ίδιο χώρο.

Αρχικά, οι εκπαιδευόμενοι εξοικειώθηκαν με το γεγονός ότι ο κόσμος στον οποίο ζούμε και θα ζήσουμε είναι αναγκαστικά πολύγλωσσος και ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα αλλά ευκαιρία. Ενθαρρύνθηκαν να μιλούν τις μητρικές τους γλώσσες καθώς και να τις χρησιμοποιούν, ώστε να μαθαίνουν ο ένας από τον άλλο στοιχεία των γλωσσών αυτών. Είδαν ομοιότητες και διαφορές μεταξύ των γλωσσών που μιλιούνται στο σχολείο και κατανόησαν ότι δεν υπάρχουν μόνο «γλώσσες» και «διάλεκτοι» αλλά και κοινωνικές γλωσσικές ποικιλίες όπως λ.χ. η «γλώσσα των νέων», των διάφορων επαγγελματικών κατηγοριών, η “γλώσσα της φυλακής” κλπ.

Τέλος, το πανηγύρι των γλωσσών ολοκληρώθηκε με βιωματικές δραστηριότητες στις οποίες οι εκπαιδευόμενοι μοιράστηκαν παροιμίες, παραμύθια και ποιήματα από τις χώρες καταγωγής τους και είδαν ότι σε όποια γλώσσα κι αν εκφράζονται οι άνθρωποι, αυτά που τους συγκινούν και τους ενδιαφέρουν είναι κατά βάση ίδια παντού.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com