ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΜΠΟΔΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΠΕΤΥΧΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ

Μήνυμα από τον επικεφαλής Σάμερ Αθανάσιο Αμάρι και την δημοτική παράταξη «Η Πόλη που Θέλουμε» για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας είναι μια ιδιαίτερη μέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες του κόσμου ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, θρησκείας και εθνότητας, που προωθεί τα δικαιώματα των γυναικών και ταυτόχρονα υποστηρίζει την ιστορική μνήμη των αγώνων του διεθνούς κινήματος των γυναικών για την ισότητα των δύο φύλων.

Όλα ξεκίνησαν στις 8 Μαρτίου του 1857. Τότε έγινε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αιτήματα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας, τη μείωση των ωρών εργασίας από τις 16 στις 10 και την εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Θεσπίστηκε ως Παγκόσμια Ημέρα το 1977 μετά από απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. Στις μέρες μας η ισότητα των δύο φύλων είναι ζήτημα ισχύος.

Αιώνες διακρίσεων και βαθιά ριζωμένης πατριαρχίας έχουν δημιουργήσει ένα μεγάλο χάσμα ισχύος μεταξύ των φύλων στην οικονομία, τα πολιτικά συστήματα, τις επιχειρήσεις και τον πολιτισμό μας. Οι γυναίκες εξακολουθούν να υφίστανται τη βία ενός εξαναγκασμένου γάμου, ακρωτηριασμούς γεννητικών οργάνων, ενδοοικογενειακή βία και καθημερινό σεξισμό.

Αμείβονται χαμηλότερα από τους άντρες και υπό εκπροσωπούνται σε υψηλές θέσεις και πολιτικά αξιώματα. Είναι ώρα να σταματήσουμε να προσπαθούμε να αλλάξουμε τις γυναίκες και να αρχίσουμε να αλλάζουμε τα συστήματα που τις εμποδίζουν να πετύχουν αυτά που μπορούν.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ