8 ΜΑΡΤΗ: ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΡΩΤΟΠΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΙΣΟΤΗΤΑ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΕΙΡΗΝΗ

Ανακοίνωση του Συντονισμού Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας

110 χρόνια πέρασαν από τότε που η Διεθνής Συνδιάσκεψη σοσιαλιστριών γυναικών καθιέρωσε την 8η Μάρτη ως Παγκόσμια Ημέρα της Εργαζόμενης Γυναίκας. Η  8η Μάρτη είναι : Ημέρα μνήμης των ιστορικών αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες όλου του κόσμου για καλύτερες συνθήκες εργασίας, πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, ισότητα αντρών και γυναικών.

Ημέρα μνήμης για τις αγωνίστριες των μεγάλων εργατικών, λαϊκών κι επαναστατικών κινημάτων του περασμένου αιώνα.

Τιμάμε τους αγώνες των γυναικών που σήκωσαν ανάστημα ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση, μπαίνοντας με αυταπάρνηση στην πάλη για μια αξιοβίωτη ζωή.

Σήμερα που οι δυνάμεις του κεφαλαίου εντείνουν την εκμετάλλευση του κόσμου της εργασίας, αναδιοργανώνουν αντιδραστικά τους όρους εργασίας, συμπιέζουν τους μισθούς, καταργούν εργασιακές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα, ιδιωτικοποιούν δημόσια αγαθά, η εργαζόμενη γυναίκα βρίσκεται πρώτη στο στόχαστρο. Η γυναίκα είναι αυτή που πλήττεται πρώτη από την ανεργία, την ελαστική εργασία, την κακοπληρωσιά , την ανασφάλεια, τη φτώχεια.

Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα της γυναίκας βάλλονται. Το όποιο πλαίσιο προστασίας της μητρότητας καταργείται, οι εργοδότες δρουν ανεξέλεγκτοι και σε πλήρη ασυδοσία, φτάνουν ν’ απολύουν λόγω εγκυμοσύνης. Γυναίκες εργαζόμενες κρύβουν ότι είναι έγκυες με το φόβο μην χάσουν τη δουλειά τους.

Η διαρκής υποβάθμιση της δημόσιας υγείας, της δημόσιας παιδείας και της κοινωνικής πρόνοιας και η ιδιωτικοποίηση που προωθεί  και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ , πατώντας στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις φορτώνει τα βάρη στην εργατική οικογένεια και ειδικά στη γυναίκα που επωμίζεται μεγάλο βάρος για την ανατροφή των παιδιών και τη φροντίδα της οικογένειας .

Παράλληλα η φωνή της γυναίκας εργαζόμενης δεν εκπροσωπείται όσο της αναλογεί στους μαζικούς φορείς και  στα συνδικάτα. Οι γυναίκες έχουν μικρότερη συμμετοχή στα σωματεία, μικρότερη ενεργό δράση και μικρότερη εκπροσώπηση σε συνδικαλιστικές θέσεις.

Σε μία εποχή που η τεχνολογία κι η επιστήμη μπορεί να απελευθερώσει δημιουργικά και να βελτιώσει ικανοποιητικά την καθημερινότητα και τη ζωή του ανθρώπου, όσα μέχρι τώρα κατέκτησε το κίνημα τίθενται υπό διακύβευση.  Σήμερα όμως υπάρχει η δυνατότητα να έχουν όλες οι γυναίκες σταθερή εργασία, με σταθερό ωράριο, με μισθό που θα καλύπτει τις ανάγκες τους, με πλήρη προστασία της μητρότητας από το κράτος. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας και της  επιστήμης δίνει τη δυνατότητα και στις γυναίκες να δουλεύουν λιγότερες ώρες ώστε να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο, που θα τον αξιοποιούν δημιουργικά, σύμφωνα με τα ενδιαφέροντά τους και να συμμετέχουν στην κοινωνική δράση.

Η εκμετάλλευση εντείνεται, οξύνονται οι ανταγωνισμοί και ο πολεμικός κίνδυνος. Οι δυνάμεις του κεφαλαίου παρατάσσονται διεθνώς απέναντι στον κόσμο της εργασίας και παράλληλα αναδύεται ένας σύγχρονος σκοταδισμός, νεοφασιστικά ρεύματα, αντιδραστικές αντιλήψεις. Όλα αυτά οδηγούν σε μία συνολική ιστορική οπισθοδρόμηση την κοινωνία και βέβαια τη θέση της γυναίκας.

Συντηρητικοί κύκλοι φτάνουν ν’ αμφισβητούν μέχρι και το δικαίωμα στην έκτρωση, τη στιγμή που υπερασπίζονται τη διάλυση της δημόσιας υγείας και την εμπορευματοποίησή της. Η βία κατά των γυναικών, οι παρενοχλήσεις , στη δουλειά, οι βιασμοί παραμένουν και στην Ελλάδα καθημερινό φαινόμενο.

ΝΑ ΣΗΚΩΣΟΥΜΕ ΤΟ ΑΝΑΣΤΗΜΑ ΜΑΣ! ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ Η ΦΩΝΗ ΜΑΣ!

Η πάλη των γυναικών για κοινωνικά δικαιώματα, για δημοκρατία, ισότητα, χειραφέτηση , είναι δημιουργικά δεμένη με τον αγώνα συνολικά της εργατικής τάξης για απελευθέρωση από το σύστημα της εκμετάλλευσης.

Η εργαζόμενη γυναίκα, η μετανάστρια, η νέα γυναίκα μπορούν να γίνουν η κινητήριος δύναμη για τη διεκδίκηση και την ανατροπή!

Υπερασπιζόμαστε τη ζωή, την ισότητα και την ειρήνη!

Δύναμη μας η αλληλεγγύη κι ο συλλογικός αγώνας!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ

(ΑΡΑΝ, ΚΙΝΗΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΕΡΓΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ, ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ, ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΟΡΔΑΤΟΣ,  ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ)

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ