ΣΤΗΝ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΟΔΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ο ΚΟΜΒΟΣ ΡΑΨΑΝΗΣ, Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΕΜΠΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΔΙΟΔΙΩΝ

«Ουδέποτε υπήρξε μελέτη για τον ολοκληρωμένο κόμβο στη Ραψάνη. Οι εξελίξεις στο θέμα δεν συνδέονται με τα αναλογικά διόδια, ούτε με τη μεταφορά του σταθμού διοδίων του Πυργετού στα Τέμπη. Ωστόσο, η Εταιρεία, σε συνεργασία με τον τους δήμους Τεμπών και Αγιάς, θα βελτιώσουν δραστικά τη σήμανση για τη διευκόλυνση των οδηγών, κυρίως αυτών που έρχονται στα παράλια του νομού Λάρισας

από τη Βόρεια Ελλάδα».

Αυτά διευκρίνισε ο γενικός εκτελεστικός διευθυντής της εταιρίας “Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου” Δημήτρης Γκατσώνης, ερωτηθείς για το θέμα από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής κ. Χρήστο Κέλλα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής, με θέμα “Κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας”.

Κόστος διοδίων, πρόσβαση στα παράλια της Λάρισας

Στην εισήγησή του ο Λαρισαίος πολιτικός, αφού έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Γιώργο Σουφλιά, καθώς “επί θητείας του στο υπουργείο Υποδομών μπήκαν οι βάσεις για τους σύγχρονους οδικούς άξονες της χώρας, που συνέβαλαν στη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων”, απευθύνθηκε στον κ. Γκατσώνη, θέτοντάς του σειρά ζητημάτων, όπως:

  • Γιατί τα διόδια δεν πληρώνονται με βάση το χιλιομετρικό κόστος, όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη;

Στο ν. Λάρισας το πρόβλημα είναι οξυμένο, αφού σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων υπάρχουν τρεις σταθμοί διοδίων.

  • Ο υπουργός Υποδομών Κώστας Καραμανλής σε συνάντησή μας, τόνισε ότι δεν υπάρχει μελέτη για ολοκληρωμένο κόμβο στη Ραψάνη, σε αντίθεση βέβαια με όσα μας διαβεβαίωνε ο πρ. Υπ. Μεταφορών και Υποδομών κ. Σπίρτζης, σε σχετικές ερωτήσεις μας, αναληθώς όπως φαίνεται.

Στο νομό μας υπάρχει τεράστιο θέμα με την έξοδο προς τα παράλια στην κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα. Υπάρχει μια μεγάλη ακτογραμμή πολλών χιλιομέτρων, στην οποία δραστηριοποιείται πλήθος επιχειρήσεων, που “ψυχορραγούν ” από την ελλιπή σήμανση.

  • Τι πρέπει να γίνει για να ολοκληρωθεί ο κόμβος; Η εταιρεία θέτει ως προϋπόθεση τα αναλογικά διόδια και τη μεταφορά των διοδίων στην είσοδο της κοιλάδας των Τεμπών; 

Η απάντηση της εταιρείας

Απαντώντας στα ερωτήματα του Λαρισαίου πολιτικού, ο κ. Γκατσώνης τόνισε τα εξής:

«Δεν υπάρχει καμία μελέτη για τον ολοκληρωμένο κόμβο της Ραψάνης. Οι εξελίξεις στο θέμα δεν συνδέονται με τα αναλογικά διόδια, ούτε με τη μεταφορά του σταθμού διοδίων του Πυργετού στα Τέμπη. Ωστόσο, η Εταιρεία θα βελτιώσει δραστικά τη σήμανση για τη διευκόλυνση των οδηγών, κυρίως αυτών, που έρχονται στα παράλια του νομού Λάρισας από τη Βόρεια Ελλάδα. Απαιτείται επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ για τον ηλεκτρονικό τρόπο υπολογισμού των διοδίων με βάση τα χιλιόμετρα. Όσο πιο πολλοί σταθμοί διοδίων, τόσο πιο φτηνές οι διελεύσεις για τους οδηγούς. Για τις μικρές αποστάσεις υπάρχουν ειδικά πακέτα, που στόχο έχουν να μειώσουν το κόστος διέλευσης».

Γέφυρα Τεμπών

Στο περιθώριο της συνεδρίασης, σε ερώτηση του κ. Κέλλα για το “πώς εξελίσσονται οι εργασίες αναστήλωσης της παλιάς γέφυρας στην κοιλάδα των Τεμπών κι αν η Εταιρεία θα τηρήσει την συμβατική της υποχρέωση να παραδώσει τον δρόμο στην κυκλοφορία τέλος Ιουνίου”, ο κ. Γκατσώνης απάντησε πως “οι εργασίες προχωρούν με ταχείς ρυθμούς και καταβάλλονται προσπάθειες ο δρόμος να παραδοθεί στην κυκλοφορία πολύ πριν την λήξη της προθεσμίας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ