«ΈΖΗΣΑΝ» ΤΟΝ ΕΓΚΛΕΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΝΤΑΞΗ!

Διαδραστική αναβίωση ιστορίας κρατουμένου στη Λάρισα

Τη δυνατότητα να …ζήσουν οι ίδιοι την αληθινή ιστορία ενός έγκλειστου θα έχουν από τον επόμενο μήνα κρατούμενοι Καταστημάτων Κράτησης τεσσάρων ευρωπαϊκών χωρών, αφού η πρώτη από τις έξι ψηφιακές ιστορίες εικονικής πραγματικότητας είναι γεγονός! Η ταινία του πρώην έγκλειστου και εκπαιδευόμενου στο 2ο ΣΔΕ Λάρισας Γ. Χ. «Πάλι Μαζί» βρίσκεται στο στάδιο των βελτιώσεων

και θα είναι η πρώτη ταινία εικονικής πραγματικότητας (VirtualReality) που θα εφαρμοστεί σε περιβάλλον εγκλεισμού. Χάρη στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα STEPs (Erasmus+ με κωδικό 2018-1-EL01-KA204-04787) που υλοποιούν τέσσερις φορείς εκπαίδευσης και επανένταξης σε ισάριθμες χώρες υπό τον συντονισμό της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) οι χρήστες του εξοπλισμού θα μπορούν, χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό, να κινηθούν στον κόσμο του Γ.Χ. και να αλληλεπιδράσουν με εικονικά χαρακτηριστικά ή αντικείμενα.

Μπορούν να …μείνουν μαζί του στο κελί (!), να εκτίσουν την ποινή, να αναμετρηθούν με τις μνήμες και τα λάθη του παρελθόντος και να επιχειρήσουν την κοινωνική επανένταξη ξεκινώντας από το οικογενειακό περιβάλλον. Αυτή η «ψυχολογική παρουσία» του χρήστη, δηλαδή η αίσθηση του ότι είναι όντως μέσα σε αυτό που βλέπουν τα μάτια του, είναι ένα πρωτότυπο εγχείρημα με πολλές δυνατότητες αξιοποίησής του. Καταρχάς, αυτός που θα βιώσει αυτή την εμπειρία, αποκτά ψηφιακές δεξιότητες. Μαθαίνει να «χτίζει» ένα λεξιλόγιο κινήσεων και χειρονομιών.

Επίσης, βιώνει μια εμπειρία σε πραγματικό χρόνο και σε τρεις διαστάσεις, ενώ παράλληλα έχει τη δυνατότητα να αλληλεπιδράσει με το περιβάλλον, να κινηθεί εντός του και να βιώσει έντονες καταστάσεις αξιοποιώντας και άλλες αισθήσεις πλην της όρασης και της ακοής.Επίσης, θα διαπιστώσει ότι τα λάθη, οι στερεοτυπικές αντιλήψεις, αλλά και τα βιώματα ενός έγκλειστου δεν γνωρίζουν σύνορα. Επιπλέον, αυτός που επιθυμεί να βιώσει αυτή την εμπειρία, θα έχει τη δυνατότητα να επικοινωνήσει με τον εκπαιδευτή του, να μοιραστεί συναισθήματα και εντυπώσεις, ακόμη και να αφηγηθεί ή να γράψει τη δική του ιστορία. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι θα έχει την ευκαιρία ενσυναίσθησης, αλλά και αναστοχασμού δικών του επιλογών και αποφάσεων μέσα από μια έντονα συγκινησιακή εμπειρία.

Η ψηφιακή ιστορία εικονικής πραγματικότητας παρουσιάστηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Λάρισα από τους δημιουργούς της. Μέλη της ΕΕΠΕΚ και εκπαιδευτές του 2ου Σ.Δ.Ε. Λάρισας βίωσαν την πρωτόγνωρη εμπειρία και εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα. Επίσης, συζήτησαν προτάσεις βελτίωσης και παιδαγωγικής αξιοποίησής του καθώς και χρονοδιάγραμμα μέχρι την πιλοτική εφαρμογή του στους εκπαιδευόμενους του 2ου ΣΔΕ Λάρισας, έγκλειστους στο Κατάστημα Κράτησης της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησης και η δεύτερη ιστορία κρατούμενης σε φυλακή της Ρώμης. Θα ακολουθήσουν άλλες τέσσερις μέχρι το τέλος του προγράμματος.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com