ΤΑ 3 ΣΕΝΑΡΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τρία σενάρια για τις επιπτώσεις του κορoνοϊού στην οικονομία καταθέτει το ΚΕΠΕ, μετά και την αξιολόγηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας της εξάπλωσης του κορονοϊού ως πανδημία.

Όπως αναφέρει η naftemporiki.gr ο ΚΕΠΕ προχώρησε στην κατάρτιση τριών σεναρίων με εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία αλλά και τους τομείς που θα πληγούν περισσότερο. Σύμφωνα με αυτά:

«Ήπιο σενάριο»:

Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του Μαρτίου.

Επέρχεται μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%-0,3% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

Ήπιες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές – Οριακή επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις.

«Μετριοπαθές σενάριο»:

Η επιδημία περιορίζεται και ελέγχεται εντός του δευτέρου τριμήνου του 2020.

Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,4%-0,6% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

Αυξημένες ανάγκες για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου − Μέτριες επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά την περίοδο του Πάσχα, τον Μάιο και κατά τον πρώτο καλοκαιρινό μήνα. Εντονότερες είναι οι επιπτώσεις στις εισαγωγές και τις εξαγωγές.

Μέτριες επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες − Μέτρια επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις − Επιπτώσεις περιορισμένης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

«Δυσμενές σενάριο»:

Η επιδημία επεκτείνεται και στο τρίτο τρίμηνο του 2020.

Μείωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής του πραγματικού ΑΕΠ κατά 0,7%-0,9% για το 2020 σε σχέση με την ισχύουσα πρόβλεψη

Σημαντική δημοσιονομική δαπάνη για ιατρική περίθαλψη και αντιμετώπιση του φαινομένου

Σημαντικές επιπτώσεις στον τουρισμό, το εμπόριο και τις μεταφορές. Επηρεάζεται η τουριστική κίνηση κατά τη θερινή περίοδο και μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου. Πλήττονται σε σημαντικό βαθμό οι εισαγωγές και οι εξαγωγές.

Σημαντικές επιπτώσεις στη βιομηχανία λόγω των διαταραχών στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες − Βαθύτερη επίδραση στην κατανάλωση και τις επενδύσεις με σημαντική επιδείνωση των προσδοκιών και του οικονομικού κλίματος − Επιπτώσεις μεγαλύτερης κλίμακας στα βασικά μεγέθη της αγοράς εργασίας.

Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, στην τρέχουσα συγκυρία, ο βαθμός αβεβαιότητας αναφορικά με την εξάπλωση του νέου κορονοϊού  παραμένει σημαντικός. Με την πάροδο του χρόνου, θα είναι πιο εύκολο να αξιολογηθεί ποιο από τα σενάρια είναι περισσότερο πιθανό καθώς, για παράδειγμα, στα τέλη Μαρτίου είτε θα έχει επιβεβαιωθεί είτε θα έχουμε απομακρυνθεί από το «ήπιο σενάριο». Απαραίτητη, κρίνεται με βάση το ΚΕΠΕ η επαναξιολόγηση της κατάστασης μέσα στον Απρίλιο στη βάση των ενδείξεων και των στοιχείων που θα είναι τότε διαθέσιμα.

Πηγή: naftemporiki.gr

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com