ΜΑΤΑΙΩΝΕΙ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ Η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ

Η ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η γραμματεία της

Φέτος συμπληρώνονται 110 χρόνια από την ηρωική εξέγερση των κολίγων στο Κιλελέρ ενάντια στην εκμετάλλευση των τσιφλικάδων και των κυβερνήσεων της εποχής, διεκδικώντας να γίνουν ιδιοκτήτες της γης που πότιζαν με το αίμα και τον ιδρώτα τους κάτω από απάνθρωπες συνθήκες για  τα κέρδη των τσιφλικάδων και των τσιρακιών τους.

Εξέγερση που βάφτηκε στο αίμα από την κυβέρνηση της εποχής που ήταν όργανο των τσιφλικάδων και έκλεινε τα μάτια στην απάνθρωπη ζωή των κολίγων.

Για την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων, για τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους η εξέγερση του Κιλελέρ αποτελεί φάρο της δράσης μας και τα μηνύματα του πάντα επίκαιρα και ζωντανά.

Γιατί μπορεί σήμερα να μην είμαστε κολίγοι όμως με συνεχώς μειωμένο εισόδημα, με συνεχές ξεκλήρισμα και μείωση των αγροτών, με την συγκέντρωση παραγωγής και γης σε λιγότερα χέρια μεγαλοαγροτών αλλά και επιχειρηματιών, δημιουργούνται τα νέα σύγχρονα τσιφλίκια και μας επιφυλάσσουν τον ρόλο του ειδικευμένου και φθηνού εργάτη γης.

Οι κυβερνήσεις κάνουν πλάτες στους εμπόρους και βιομηχάνους ενάντια μας να παίρνουν κοψοχρονιά την σοδειά μας, για αυτό τόσο η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ όσο και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ στέκονται εχθρικά στο αίτημα για κατώτερες εγγυημένες τιμές και βέβαια επειδή το ψέμα έχει κοντά ποδάρια η συκοφαντική επίθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου περί κομματικού αιτήματος αποδείχτηκε το «Βατερλό» για τον κ. Βορίδη αλλά και όσους ευτυχώς ελάχιστους αγρότες συμφωνούσαν μαζί του ότι είναι κομματικό αίτημα και προφανώς οι ίδιοι δεν θέλουν να πληρώνονται τον ιδρώτα και τον μόχθο τους.

Το Κιλελέρ μας έδειξε τον δρόμο:

  • ΟΡΓΑΝΩΣΗ με δυνατούς αγροτικούς συλλόγους και Ομοσπονδίες, με λειτουργία και συσπείρωση όλων όσων πιστεύουν στην συλλογική δύναμη.
  • ΑΓΩΝΑΣ κόντρα στην μοιρολατρία, την ηττοπάθεια, την απογοήτευση, αγώνας με δίκαια αιτήματα επιβίωσης, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος, ούτε η θυσία του Κιλελέρ που χρόνια μετά έγινε η απαλλοτρίωση.
  • ΚΟΙΝΗ ΔΡΑΣΗ με όλες τις κοινωνικές ομάδες, με την εργατική τάξη και τα σωματεία της, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης. Πριν, κατά την διάρκεια και μετά το Κιλελέρ το 1910 οι αγρότες και οι πρώτοι πεδινοί σύλλογοι στηρίχτηκαν στην βοήθεια και συνεργασία με τα εργατικά κέντρα, φορείς των πόλεων κλπ.

Η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων λαμβάνοντας υπόψη τις τελευταίες εξελίξεις και την κρίσιμη κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας με την πανδημία του νέου κορονοιού, αποφάσισε να ματαιώσει το προγραμματισμένο μεγάλο αγροτικό συλλαλητήριο στο Κιλελέρ την Κυριακή 22 Μαρτίου.

Παροτρύνουμε  και τους αγρότες και κτηνοτρόφους να εφαρμόζουν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοιό σύμφωνα με τις υποδείξεις του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Ταυτόχρονα διεκδικούμε με βάση την κατάσταση στην χώρα:

  • Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
  • Να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, και στην Ύπαιθρο, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία.
  • Να υπάρξει πλήρης εξοπλισμός όλων των δημόσιων υπηρεσιών με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης, παρεχόμενα δωρεάν από το κράτος στον πληθυσμό, για να σταματήσει η απαράδεκτη αισχροκέρδεια.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των λαϊκών νοικοκυριών.
  • Να υπάρχει αποζημίωση και κάλυψη χαμένου εισοδήματος για προϊόντα που οφείλονται σε επιπτώσεις ή στα αναγκαία μέτρα για προφύλαξη από τον κορονοιό.
  • Να υπάρχει αποζημίωση όπως και πρέπει να συμβεί για όλο τον ελληνικό λαό για αγρότες-κτηνοτρόφους που θα νοσήσουν και δεν θα μπορούν να συνεχίσουν την εργασία τους ή να εκτελέσουν τις καλλιεργητικές φροντίδες.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ