Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΑΔΕΙΑ DELIVERY ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΣΤΙΑΣΗΣ

Σε ρυθμούς πρόληψης ενάντια στον κοροναϊό ξύπνησε το πρωί του Σαββάτου η Λάρισα, με τους πολίτες να έχουν περιορίσει σημαντικά τις μετακινήσεις τους, την ώρα που τα περισσότερα καφέ, μπαρ και χώροι εστίασης κατέβασαν ρολά .

Την ίδια ώρα η απόφαση για την αναστολή των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων κινητοποίησε αρκετούς επαγγελματίες στο χώρο της εστίασης, καθώς αυξημένο ενδιαφέρον καταγράφεται όσον αφορά στη μετατροπή των Κωδικών Αριθμών Δραστηριότητας (ΚΑΔ), προκειμένου τα καταστήματα να έχουν τη δυνατότητα παροχής υπηρεσιών delivery, αλλά και παροχή προϊόντων σε πακέτο (take-away).

Πολλοί επιχειρηματίες έθεσαν στο σύλλογό τους, αλλά και σε λογιστές, πλήθος ερωτημάτων σχετικά με την απόκτηση του επιπλέον ΚΑΔ, μια διαδικασία που ενδέχεται να ενταθεί το επόμενο διάστημα- και σε περίπτωση παρατάσεως των μέτρων- και στην οποία ωστόσο εμπλέκονται μια σειρά υπηρεσιών (ΕΦΚΑ που θέλει εξόφληση οφειλών, ΓΕΜΗ, ΔΟΥ), όπου και χρειάζεται η φυσική παρουσία του ενδιαφερόμενου, με την κατάθεση των δικαιολογητικών.

Το θέμα απασχολεί τους επαγγελματίες του χώρου σε όλη την Ελλάδα και χθες το βράδυ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αθηνών, Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, μετά από επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, επεσήμανε τα εξής για την απόκτηση του πολυπόθητου ΚΑΔ:

“Οι επιχειρήσεις εστίασης (καφετέριες εστιατόρια κλπ ) κλείνουν απο αύριο αλλά μπορούν να παρέχουν τα προϊόντα τους άμεσα (take away) ή delivery. Επειδή η διαδικασία ανοίγματος delivery καθυστερεί αρκετά θέλοντας εξόφληση από ΕΦΚΑ και τροποποίηση στην εφορία στον ΚΑΔ, μετά από επικοινωνία του ΕΕΑ με τον υπουργό Ανάπτυξης θα δοθεί η δυνατότητα από αύριο (σήμερα Σάββατο) να μπορούν οι αντίστοιχες επιχειρήσεις να λειτουργούν το delivery, η δε διαδικασία νομιμοποίησης θα γίνει μετά από ένα μήνα. Είναι μια διαδικασία που θα βοηθήσει άμεσα όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να λειτουργήσουν χωρίς καθυστερήσεις”.

Σημειώνεται πάντως πως σύμφωνα με τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί στο πλαίσιο αποτροπής εξάπλωσης του ιού, στα συγκεκριμένα καταστήματα (delivery, take-away) δεν επιτρέπεται η χρήση τραπεζοκαθισμάτων και το σερβίρισμα σε αυτά, ενώ σε όλα τα σημεία εξυπηρέτησης κοινού δίνεται η γενική οδηγία τα καταστήματα να λάβουν κάθε πρόσφορο μέτρο προφύλαξης ώστε να μην δημιουργούνται ουρές άνω των πέντε (5) ατόμων.

Ειρήνη Παπουτσή

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ