Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Ανακοίνωση την οποία υπογράφουν οι δημοτικοί σύμβουλοι Πέτρος Κρίκης, Ιωάννης Παναγιώτου και Γιώργος  Παπαδούλης

Στην συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων που πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο την Παρασκευή μετά από πρόσκληση του δημάρχου, παραβρέθηκε εκπρόσωπος μας όπου και έθεσε ένα πλέγμα αιτημάτων που αφορούσε την προστασία των εργαζόμενων από τον κορονοϊό, αλλά και μέτρα διευκόλυνσης για τους εργαζόμενους και μικρούς αυτοαπασχολούμενους (ΕΒΕ) της πόλης.

Η συζήτηση όπως εξελίχθηκε απέδειξε για άλλη μια φορά την πλήρη αδιαφορία όλων των άλλων παρατάξεων για τις πραγματικές ανάγκες των εργαζόμενων του δήμου μας. Ο δήμαρχος στο αίτημά μας να αποζημιωθούν όλοι οι εργαζόμενοι που απασχολούνται στις ανταποδοτικές υπηρεσίες του δήμου που έκλεισαν και δουλεύουν με το κομμάτι, όπως λχ. καθαρίστριες,  ΔΩΛ, Πινακοθήκη, σχολή χορού κτλ. όπως και για τους εργαζόμενους που απασχολούνται μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ στις λέσχες πολιτισμού, απάντησε ότι «αν δώσω σ’ αυτούς ύστερα θα μου ζητάνε και άλλοι». Αυτή του η στάση αποκαλύπτει τον πραγματικό χαρακτήρα αυτής της δημοτικής αρχής, που με «ματωμένο πλεόνασμα» 26εκ ευρώ στο ταμείο, για τις ανάγκες των εργαζόμενων δείχνει παντελώς την αδιαφορία της.

Επομένως όχι μόνο δεν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση τα μέτρα της δημοτικής αρχής Καλογιάννη, όπως ήθελε να «λιβανίσουμε» σε κοινή δήλωση ο δήμαρχος και κυκλοφόρησε  στα τοπικά ΜΜΕ με δελτίο τύπου, αλλά τουναντίον αποδεικνύεται ο πιο καλός βαστάζος της κυρίαρχης πολιτικής, που σήμερα με αφορμή το ξέσπασμα της επιδημίας του Κορονοϊού, βρίσκει ευκαιρία να καταστρατηγήσει και τα τελευταία εργασιακά δικαιώματα.

Αυτή η στόχευση της δημοτικής αρχής των ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κ.α. γίνεται πιο αποκαλυπτική στην υπηρεσία καθαριότητας, όπου όχι μόνο καταστρατηγεί ωράρια και δικαιώματα των εργαζόμενων, αλλά έχει και το θράσος να λέει ότι αυτή θα καθορίσει πότε και ποιος από τους εργαζόμενους θα να κάνει χρήση των αδειών και των διευκολύνσεων της πρόσφατης ΠΝΠ της κυβέρνησης. Ενώ θα έπρεπε ήδη να προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες καρκινοπαθείς, διαβητικοί, καρδιοπαθείς κτλ των εργαζόμενων του δήμου. Καταγγέλλουμε επίσης την απαράδεκτη και αντεργατική στάση της δημοτικής αρχής Καλογιάννη και στους παιδικούς σταθμούς και απαιτούμε να σταματήσει εδώ και τώρα να στέλνει εκ’ περιτροπής το εκπαιδευτικό προσωπικό και τις καθαρίστριες στα άδεια κτήρια.

Από τον κατά τα άλλα λαλίστατο δήμαρχο, όπως και τους υπόλοιπους επικεφαλής των παρατάξεων του δημοτικού συμβουλίου, δεν βγήκε κουβέντα για το γεγονός ότι το δημόσιο σύστημα υγείας είναι πλήρως απογυμνωμένο από προσωπικό και μέσα για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση. Το γεγονός πχ. ότι στην περιοχή μας που αριθμεί σήμερα 300.000 κατοίκους υπάρχουν μόνο 15 κρεβάτια ΜΕΘ (εντατικής) σε Γενικό και Πανεπιστημιακό νοσοκομείο, ούτε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση «στο και πέντε» ανακοίνωσε προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού, πίσω από τις πραγματικές ανάγκες της κατάστασης που θα βιώσουμε.

Βέβαια και ο κ. Καλογιάννης όπως και οι υπόλοιποι για να κρύψουν αυτές τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων που απογύμνωσαν το δημόσιο σύστημα υγείας στη χώρας, δεν παρέλειψαν να κλείνουν σε όλους τους τόνους την «ατομική ευθύνη», ως το μοναδικό όπλο για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ευθυγραμμισμένοι πλήρως με την γραμμή της «ομοψυχίας» και τα «κεφάλια μέσα»  της κυβέρνησης ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ κτλ. με σκοπό να φορτωθεί και αυτή η κρίση στις πλάτες του λαού.

Όσο και αν ο καθένας από μας χρειάζεται να ακολουθήσει με αίσθημα ευθύνης τις οδηγίες που δίνονται από τους επιστημονικούς φορείς και το αρμόδιο υπουργείο, η αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της νόσου εξαρτάται πρώτα και κύρια από την κατάσταση του δημόσιου συστήματος υγείας, που πρέπει να είναι με όλα τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας πλήρως στελεχωμένα και εξοπλισμένα. Μόνο έτσι μπορούν να αντιμετωπιστούν όλα τα αναγκαία περιστατικά, οι έκτακτες αλλά και οι πάγιες ανάγκες για την υγεία του λαού. Και αυτή η αλήθεια ειπώθηκε μόνο από τον εκπρόσωπο της Λαϊκής Συσπείρωσης.

Απαιτούμε από την δημοτική αρχή Λάρισας και την κυβέρνηση:

  • Δημόσια και δωρεάν υγεία για όλους. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, νοσοκομεία, εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και οι ανενεργές δομές Υγείας. Να μονιμοποιηθεί τώρα όλο το προσωπικό που εργάζεται με ελαστικές σχέσεις εργασίας, επικουρικοί, ορισμένου χρόνου κ.λπ. χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Άμεσα να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.
  • Άμεση χορήγηση ειδών καθαριότητας και απολύμανσης για όλους τους εργαζόμενους. Απολυμάνσεις στους χώρους εργασίας σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού εργασίας. Άμεση πρόσληψη γιατρού εργασίας και του απαραίτητου νοσηλευτικού προσωπικού, άνοιγμα των υγειονομικών στεκιών στους χώρους εργασίας σε Αμαξοστάσιο, Δημαρχείο, Πράσινο-Τ/Υ.
  • Μέριμνα και προστασία στους εργαζόμενους που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς, εργαζόμενοι με αυτοάνοσα νοσήματα, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.) με ειδικές άδειες χωρίς περικοπές αποδοχών και ασφάλισης. Γκισέ σε όλες τις υπηρεσίες εξυπηρέτησης με το κοινό. Δυνατότητα ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής εξυπηρέτησης με το κοινό.
  • Καμία παρέμβαση στην κανονική άδεια των εργαζομένων. Να εξασφαλίσουν πρόσθετη άδεια επιπλέον της κανονικής, με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση: α) Σε όσους εργαζόμενους αρρωσταίνουν, προκειμένου να αναρρώσουν και για πρόληψη της διασποράς. Β) Σε ένα μέλος της οικογένειας που έχει άρρωστο παιδί ή ηλικιωμένο ή αν είναι κλειστό το σχολείο ή ο βρεφονηπιακός σταθμός.
  • Για όσους εργαζόμενους έκλεισαν οι υπηρεσίες τους να μην απασχολούνται με αλλότρια καθήκοντα. Όχι στην εντατικοποίηση της εργασίας των εργαζόμενων που θα βρίσκονται για όλο αυτό το διάστημα στη δουλειά και μέτρα προστασίας της υγείας τους.
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.
  • Απαλλαγή από τα ανταποδοτικά τέλη για 4μήνες για τους μικρούς ΕΒΕ της πόλης με εισόδημα μέχρι 12000 ευρώ. Καμιά διακοπή νερού και ηλεκτρικού. Καμιά αναγκαστική κατάσχεση για παλιότερα χρέη. Να μην χαθεί καμία ρύθμιση χρεών προς το δήμο και την εφορία.
  • Απαλλαγή από τα τροφεία και τα ανταποδοτικά τέλη των Νομικών προσώπων του δήμου για όλους τους χρήστες των υπηρεσιών. Έκτακτη επιχορήγηση του δήμου στα νομικά πρόσωπα για να καλυφθούν οι ανάγκες μισθοδοσίας των εργαζόμενων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
  • Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί, ενιαία σε όλους τους μαθητές, η συνέχεια της μορφωτικής διαδικασίας, να καλυφθεί η ύλη. Να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για άμεση και ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις.
  • Να λυθούν όλα τα προβλήματα που αφορούν την φοιτητική μέριμνα, να συνεχιστεί η σίτιση των φοιτητών με αποφυγή συνάθροισης (συσκευασμένο φαγητό).
  • Να επιλυθεί το πρόβλημα επιστροφής χρημάτων για τις εκδρομές που ακυρώθηκαν, στο εσωτερικό και το εξωτερικό και αφορούν χιλιάδες οικογένειες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ