ΆΜΕΣΗ ΛΗΨΗ ΜΕΤΡΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ SARS-COV-2

Παρέμβαση του συλλόγου υπαλλήλων περιφερειακών υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας στην ηγεσία του υπουργείου με αφορμή τη διαδικασία παραλαβής αιτήσεων των υποψηφίων εκπαιδευτικών

Η ταχύτητα εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί τη νόσο Covid-19, έθεσε τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού.
Ως Σ.Υ.Π.Υ.Υ.Π., επανειλημμένως και εγκαίρως σας επισημαίναμε τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Εκπαίδευσης λόγω του υπέρογκου έργου της παραλαβής των αιτήσεων για μόνιμο διορισμό εκπαιδευτικών,

εν μέσω περιόδου εξάπλωσης του ιού. Ταυτόχρονα σας προτείναμε τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων ώστε να καταστεί η κατάσταση διαχειρίσιμη. Αποδείχθηκε ότι υποτιμήθηκε από  πλευρά σας η δυσκολία του έργου  και ο κίνδυνος από τη δημιουργία περιβάλλοντος συνωστισμού, λόγω μεγάλης προσέλευσης υποψηφίων.

Σας υπενθυμίζουμε τις προτάσεις που σας καταθέσαμε στις 11/3/2020 και οι οποίες έχουν ως εξής:

  1. Λειτουργία των Περιφερειακών Υπηρεσιών Εκπαίδευσης με προσωπικό ασφαλείας, εκ περιτροπής, καθώς και με εξ αποστάσεως εργασία.
  2. Λήψη μέτρων για τους συναδέλφους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες
  3. Πάγωμα της διαδικασίας παραλαβής των δικαιολογητικών ή ταχυδρομική αποστολή τους

Στις 12/3/2020 το ΥΠΕΣ εξέδωσε την ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12/3/2020 εγκύκλιο με θέμα «Επείγοντα μέτρα για την πρόληψη και την προστασία από τον κορωνοϊό», σύμφωνα με την οποία οι προτάσεις μας θα μπορούσαν άμεσα να εφαρμοστούν.

Παράλληλα αιτηθήκαμε με έγγραφο προς τις Περιφέρειες της χώρας την άμεση απολύμανση των Διευθύνσεων και την παροχή αντισηπτικών υγρών. Ειδικά στην Περιφέρεια Αττικής ο πρόεδρος του συλλόγου μας είχε  συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη Οικονομικών και έλαβε διαβεβαίωση για την απολύμανση των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης  και την προμήθεια επαρκών ποσοτήτων αντισηπτικών υγρών.

Δεδομένου όμως ότι:

  1. Ήδη σήμερα κάποιοι συνάδελφοί μας βρίσκονται σε καραντίνα καθώς ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα κρούσματα κορωνοϊού
  2. Οι υπόλοιποι εξακολουθούν να εκθέτουν την υγεία τους αλλά και την υγεία των οικογενειών τους σε κίνδυνο.
  3. Σε άλλους φορείς του Δημοσίου έχουν ήδη εφαρμοστεί οι προβλέψεις της ΔΙΔΑΔ/Φ.69/108/οικ.7874/12/3 /2020 εγκυκλίου του ΥΠΕΣ, σε εφαρμογή της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A’ 55/11.03.2020) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του».

Οφείλουμε να εφαρμόσουμε από τη Δευτέρα 16-3-2020 τις σχετικές προβλέψεις της εγκυκλίου του ΥΠΕΣ  και στις Περιφερειακές Υπηρεσίας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ. Ειδικότερα:

  • Οι Περιφερειακές Υπηρεσίας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, να εξυπηρετούν εκπαιδευτικούς ή πολίτες για όσο διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα ΜΟΝΟ μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τηλεομοιοτυπίας ή μέσω ταχυδρομικής αποστολής των αιτημάτων τους και όχι δια ζώσης.
  • Οι Περιφερειακές Υπηρεσίας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης να λειτουργήσουν εφεξής και για όσο διάστημα απαιτηθεί με προσωπικό ασφαλείας, στο οποίο οι συνάδελφοι θα συμμετέχουν εκ περιτροπής για να εξυπηρετούν αποκλειστικά επείγοντα περιστατικά που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν με άλλο τρόπο και κατόπιν τηλεφωνικού ραντεβού όπως γίνεται και σε άλλες υπηρεσίες.
  • Να προβλεφθεί η εξ’ αποστάσεως εργασία για όσους συναδέλφους είναι εφικτό, σύμφωνα με τη φύση του αντικειμένου εργασίας τους.

Με βάση το ανωτέρω περιγραφόμενο πλαίσιο αναμένουμε την άμεση αποστολή της σχετικής εγκυκλίου για την εναρμόνιση της λειτουργίας των υπηρεσιών μας σύμφωνα με το πνεύμα και το γράμμα της Π.Ν.Π. (ΦΕΚ A’ 55/11.03.2020).

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ