ΑΓΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΕΦΕΡΕ Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΠΑΓΕΤΟΣ

Αντιμέτωποι με το φάσμα της οικονομικής καταστροφής είναι οι αγρότες στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Τυρνάβου μετά και τον σημερινό παγετό που έπληξε κυρίως τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Δυστυχώς η σημερινή ζημιά στις καλλιέργειες ήλθε σε μία στιγμή που ο ΕΛΓΑ δεν έχει πληρώσει ακόμη τις ζημιές της περυσινής χρονιάς και μάλιστα μετά και τα έκτακτα μέτρα στη χώρα λόγω του κορωνοϊού κανείς δεν γνωρίζει πότε θα πληρώσει ο οργανισμός το πρώτο 65% των αποζημιώσεων.

Για το θέμα της καθυστέρησης υπήρξε αντίδραση από τον πρόεδρο του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Χρ. Τσιτσιρίγγο ο οποίος έθεσε το θέμα τόσο στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, όσο και στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας την άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας και την πληρωμή των δικαιούχων αγροτών των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν πέρυσι.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η διοίκηση της ΕΟΑΣΝ Λάρισας που σε σημερινή της ανακοίνωση αναφέρει:

“Στην επικοινωνία μας με τον ΕΛΓΑ θέσαμε και το θέμα των απλήρωτων παραγωγών από ζημιές του 2019 αλλά και ΠΣΕΑ προηγούμενων ετών σε καλλιέργειες όπως Ελιές, Αμύγδαλα κ.α  Φαίνεται ότι λόγω της κρίσης με τον κορονοϊό θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων. Όμως είναι δικά μας χρήματα που τα έχουμε προπληρώσει στον ΕΛΓΑ, καμιά κυβέρνηση εδώ και 9 χρόνια δεν έδωσε ούτε ένα ευρώ στον ΕΛΓΑ, συνεπώς πρέπει να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις που ήδη έχουν καθυστερήσει ένα ολόκληρο χρόνο. Οι αποζημιώσεις να καταβληθούν σε ποσοστό 100% και οχι 65% που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση. Εμείς πληρώνουμε το 100% των ασφαλιστικών εισφορών μας αλλιώς ο ΕΛΓΑ δεν μας δίνει τις αποζημιώσεις που δικαιούμαστε”.

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΖΗΜΙΑΣ – ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

Αναφορικά με τον σημερινό παγετό οι αγρότες ζητούν να υπάρξει παράταση στις ημερομηνίες των δηλώσεων ζημιάς που θα καταθέσουν οι παραγωγοί στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, αφού όμως προηγουμένως γίνει η αναγγελία της ζημιάς από το δήμο.

Η ΕΟΑΣΝΛ για το συγκεκριμένο θέμα αναφέρει:

Η ΕΟΑΣΝΛ επικοινώνησε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ και του έθεσε το θέμα του παγετού και το αίτημα να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία εκτίμησης των ζημιών και αποζημίωσης μέσω ΕΛΓΑ.

Χρειάζεται να πραγματοποιηθεί αναγγελία ζημιάς από τους αντίστοιχους Δήμους ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημιάς από τους παραγωγούς.

Λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν με τον κορονοϊό και για την προστασία των παραγωγών και των ανταποκριτών του ΕΛΓΑ στους Δήμους χρειάζεται να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και φυσικά να παραταθεί χρονικά από τον ΕΛΓΑ το διάστημα για την υποβολή δηλώσεων.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ