ΣΤΕΛΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΟΡΑΤΟΙ

Ανακοίνωση του επικεφαλής της Δράσης Πολιτών και πρώην υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης

Αλγεινές εντυπώσεις έχει προκαλέσει η “ανυπαρξία” των αγροτών από το δεύτερο πακέτο μέτρων και διευκολύνσεων που πρόσφατα ανακοινώθηκε από την Κυβέρνηση. Οι αγρότες “ξεχάστηκαν” ή απλά “αγνοήθηκαν” , όπως αποδεικνύεται και από την εύγλωττη απουσία του κ. Βορίδη από την ομάδα των Υπουργών που ανακοίνωσαν τα μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Τα προβλήματα, όμως, που αυτόν τον καιρό αντιμετωπίζουν οι αγρότες δεν γίνεται να “παραχωθούν” ή να “εξαφανισθούν”.Έτσι, για παράδειγμα, κάποιος υπεύθυνος θα πρέπει να τους ενημερώσει ( α)για το κρίσιμο ζήτημα των οφειλών προς τη ΔΕΗ, καθώς οι αγροτικές εργασίες της Άνοιξης βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη,( β) για τη δυνατότητα χρηματοδότησης από τις Τράπεζες μέσω της Κάρτας του Αγρότη ή άλλων χρηματοδοτικών πηγών και (γ)για το μείζον θέμα που εγείρεται με τις καθυστερήσεις ή τις μειωμένες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, χωρίς να ιδρώνει το αφτί κανενός.

Επιπροσθέτως, τα προβλήματα των αγροτών διογκώνονται σε πολλές περιοχές λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.Για παράδειγμα, τα ξημερώματα της Τρίτης (17/3/2020), δενδρώδεις καλλιέργειες στον Τύρναβο (αμύγδαλα, ροδάκινα, νεκταρίνια, αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα) επλήγησαν από παγετό, που έφτασε μέχρι και το -5, στην ευαίσθητη στιγμή της ανθοφορίας και της καρπόδεσης.

Γιατί, λοιπόν, η Κυβέρνηση παραγκώνισε με τρόπο προσβλητικό τους Έλληνες παραγωγούς;Γιατί δεν ανακοινώθηκαν μέτρα στήριξης  στοχευμένα στις ανάγκες των αγροτών;

Γιατί αγνοήθηκε με τρόπο εξοργιστικό η κρίσιμη για την ελληνική οικονομία παράμετρος της βιωσιμότητας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων;Γιατί , τέλος, οι αγρότες θεωρήθηκαν “παιδιά ενός κατώτερου θεού”;

ΥΓ: Καλές είναι οι βόλτες των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα χωράφια , μετά τον παγετό, για τις φωτογραφίες και τη λεζάντα. Όμως, δουλειά δεν γίνεται, όταν  “ποιείς την νήσσαν” ενώπιον των Υπουργών, επειδή κυριαρχεί πάνω σου  η κομματική ιδιοτέλεια και το κομματικό συμφέρον. Όταν ,αντί να μιλήσεις και να διεκδικήσεις, κάνεις τεμενάδες και ακολουθείς  ως σκυλάκι τον υπεύθυνο Υπουργό, δεν βοηθάς καθόλου τον αγρότη. Αντίθετα, τον ρίχνεις στα τάρταρα και συ και η Κυβέρνηση που υποστηρίζεις.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ