ΑΝΝΑ ΒΑΓΕΝΑ: ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΚΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗΣ

Η απάντηση της βουλευτή Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ στη χθεσινή ανακοίνωση της Αντιρατιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας

Το δημοσίευμα της «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας», που δημοσιεύθηκε στο «Paidis.com» στις 19 Μαρτίου 2020, είναι άκρως συκοφαντικό προς το πρόσωπό μου.

Μου καταλογίζουν απαίτηση για «μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης» των χρηστών ναρκωτικών ουσιών, μου καταλογίζουν επίσης ρατσιστικές απόψεις.

Ρωτώ την «Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Λάρισας», σε ποιο σημείο της επιστολής μου είδαν απόψεις για μαζική επιχείρηση εκκαθάρισης;

Τους παραπέμπω λοιπόν, στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσα στις 13/03/2020 και δημοσιεύθηκε στον τοπικό τύπο με θέμα: «Να γιατί οι κοινωνικές παροχές και η επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ στην υπεράσπιση της δημόσιας υγείας δεν ήταν ιδεοληψία». Στο ΔΤ γράφει επί λέξη:

«Ζω και εργάζομαι στο κέντρο της Αθήνας επί είκοσι χρόνια και συγκεκριμένα στο Μεταξουργείο. Στη διάρκεια των είκοσι αυτών χρόνων, έχω βιώσει όλη την πορεία της μεταναστευτικής κρίσης από την πρώτη φάση της, τότε που ερχόταν οικονομικοί μετανάστες από χώρες των Βαλκανίων.

Είμαι βέβαιη ότι ο μοναδικός τρόπος προστασίας της κοινωνίας μας είναι η ομαλή ενσωμάτωση όσων μεταναστών ή προσφυγών έχουν αναγκαστεί να έρθουν στον τόπο μας και παραμένουν σε αυτόν. Η περιθωριοποίησή τους είναι τραγικό λάθος. Σε όσες περιόδους είχανε μείνει χωρίς κρατική μέριμνα, η παραβατικότητα στο κέντρο της Αθήνας είχε αυξηθεί κατακόρυφα και εμείς οι κάτοικοί του βιώναμε τραγικές καταστάσεις.

Όταν η πλειονότητα αυτών των ανθρώπων λάμβαναν βοήθεια με το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ και με άλλα κοινωνικά επιδόματα (ΚΕΑ, επίδομα ενοικίου), την απόδοση ΑΜΚΑ κ.ά., που είχε θεσπίσει η κυβέρνησή μας, ζούσαν ειρηνικά ανάμεσά μας και δεν δημιουργούσαν κανένα πρόβλημα στον κοινωνικό ιστό. 

Επίσης, καλώ τον Υπουργό Υγείας και τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να ενεργήσουν άμεσα για τους τοξικομανείς στο κέντρο της Αθήνας. Θέτουν σε κίνδυνο, σε συνάρτηση με τον κορονοϊο, τη δημόσια υγεία.  Ας εφαρμόσουν κάποιο έκτακτο σχέδιο με ελεγχόμενους (εποπτευόμενους)  χώρους χρήσης ναρκωτικών ουσιών

Αυτό το ΔΤ προηγήθηκε της επιστολής μου και υποδεικνύει σαφώς τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος που προτείνω, όπου αποτελεί και επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ και που ως Κυβέρνηση ψηφίσαμε.

Παραθέτω ακόμη ερώτησή μου, κατά τη διαδικασία των Επίκαιρων Ερωτήσεων στη Βουλή προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, το Δεκέμβριο 2019, στην οποία φαίνεται σαφώς η θέση μου για το θέμα της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών:

«Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει το Υπουργείο με σκοπό την εξάλειψη των κυκλωμάτων ναρκωτικών που δραστηριοποιούνται στην περιοχή του κέντρου της Αθήνας και την αποκατάσταση του επιπέδου ασφάλειας, υγείας και ελευθερίας κίνησης-εγκατάστασης κατοίκων και επισκεπτών στις εν λόγω περιοχές;»

Την ημέρα της ερώτησης, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός, απέφυγε να παραβρεθεί, στέλνοντας ως αντικαταστάτη του τον Αν. Υπουργό κ. Κουμουτσάκο, έτσι στη δευτερολογία μου ανέφερα χαρακτηριστικά:

«Επειδή η κυβέρνησή σας (της ΝΔ) θέλει να μας αποκαταστήσει το αίσθημα της ασφάλειας και της κανονικότητας, που δεν είχαμε με την προηγούμενη κυβέρνηση, το «νόμος και τάξη», λέγοντας ότι θα βλέπετε τα ΜΑΤ και θα τρέμετε, εγώ θα ήθελα τα ΜΑΤ να τα βλέπουν και να τρέμουν οι έμποροι ναρκωτικών και τα «βαποράκια» και όχι τα άτομα που εσείς θεωρείτε «περιθωριακά», όπως τα 16χρονα και τα 17χρονα στα Εξάρχεια ή και αλλού.

Λίγο από το ζήλο που δείχνει o κ. Υπουργός για την καταστολή μαθητών και φοιτητών, να έδειχνε για την καταπολέμηση του εγκλήματος της διακίνησης και της χρήσης ναρκωτικών, θα είμασταν όλοι πολλοί ευχαριστημένοι. Όμως η διακίνηση και η χρήση ναρκωτικών είναι μια υπόθεση που από πίσω της κρύβονται μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και όχι μαθητές και φοιτητές που είναι εύκολο να τους καταστείλεις.»

Όπου φαίνεται λοιπόν σαφώς, ότι δεν τα βάζω με τους ασθενείς αλλά με τους εμπόρους.

Επίσης, θα αναφέρω ένα γεγονός, το οποίο δεν το κάνω για να αποσπάσω εύσημα αλλά για να υπερασπιστώ τις ιδέες και τις αξίες μου. Εδώ και τέσσερις μήνες (καθ’ όλη τη διάρκεια του χειμώνα), φιλοξενώ στο σπίτι μου έναν μετανάστη πακιστανικής καταγωγής, ο οποίος κινδύνευε να μείνει άστεγος. Αναρωτιέμαι, αν κάποιο από τα μέλη της «Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Λάρισας» έχει κάνει κάτι αντίστοιχο. Μακάρι να έχει συμβεί.

Όλα αυτά και άλλα πολλά ακόμη που θα μπορούσα να αναφέρω, τα γράφω για να υπερασπιστώ των εαυτό μου απέναντι σε μια άκρως συκοφαντική ενέργεια.

Τα λόγια συμπάθειας και αλληλεγγύης είναι εύκολα, οι πράξεις είναι δύσκολες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ