ΕΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΖΩΗ Ο ΘΡΥΛΟΣ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ BORA STANKOVIC

Ο θρύλος του μπάσκετ Borislav Bora Stankovic, ο επί σειρά ετών γενικός γραμματέας της FIBA ​​και μέλος της ΔΟΕ, απεβίωσε στην ηλικία των 95 ετών στο Βελιγράδι, σύμφωνα με αναφορές της Telegraph.

Αν μπορούμε να πούμε για κάποιον ότι είναι ο άνθρωπος – μπάσκετ, τότε αυτός πρέπει να είναι ο Borislav Stankovic, ο θρυλικός σέρβος προπονητής καλαθοσφαίρισης και ο επίσημος αξιωματούχος της FIBA, με τη διοίκηση του οποίου το μπάσκετ στην Ευρώπη βίωσε τη μεγαλύτερη διάδοσή του.

Είναι ένας από τους ανθρώπους που συμμετείχε στην ίδρυση της ομάδας μπάσκετ του Ερυθρού Αστέρα το 1945 και κέρδισε τρεις τίτλους πρωταθλήματος με το τμήμα μπάσκετ. Ήταν η εποχή της έναρξης αυτού του αθλητισμού στη Γιουγκοσλαβία, το μπάσκετ παίζονταν σε σκυρόδεμα υπαίθρια γήπεδα.

Αφού πέρασε από τον πάγκο πολλών ομάδων στη Γιουγκοσλαβία με μεγάλη επιτυχία έγινε προπονητής στην ιταλική Orange του Kantu με την οποία έγινε ο πρώτος ξένος προπονητής για να κερδίσει ένα ιταλικό πρωτάθλημα. Στη συνέχεια, μετά από ένα παιχνίδι όπου κατέρρευσε λόγω του τρομερού άγχους που είχε συσσωρεύσει με τα χρόνια, αποφάσισε να εγκαταλείψει την προπονητικήτου και να αφιερώσει τον εαυτό του στην FIBA ​​όπου ήταν μέλος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Κυπέλλων.

Μετά από οκτώ χρόνια στην FIBA ​​και μετά τη συνταξιοδότηση του William Jones, ο Μπόρα Στάνκοβιτς έγινε Γενικός Γραμματέας της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Μπάσκετ το 1976. Ως γενικός γραμματέας, εργάστηκε ενεργά στην ανάπτυξη του μπάσκετ σε όλο τον κόσμο και συμμετείχε στις εργασίες της τεχνικής επιτροπής όταν άλλαζαν οι κανόνες.

Στην εποχή του που διήρκεσε μέχρι το 2002, το μπάσκετ γνώρισε σημαντικές αλλαγές. Σε αυτή την περίοδο καθιερώθηκε το τρίποντο κ.λπ..

Ο Στάνκοβιτς ήταν επίσης υπέρμαχος της ιδέας ότι οι επαγγελματίες του ΝΒΑ πρέπει να παίζουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, και αυτό συνέβη το 1992.

Έχει συμμετάσχει σε 28 Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, 14 Παγκόσμιους και 14 Ολυμπιακούς Αγώνες καθώς και 12 Συνέδρια της FIBA.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ