ΚΚΕ: ΤΩΡΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ !

Ανακοίνωση της Ε.Π. Θεσσαλίας του κόμματος

Η Επιτροπή Περιοχή Θεσσαλίας του ΚΚΕ, τοποθετείται με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό για τη νέα κατάσταση που βιώνουμε με την πανδημία του κορωνοϊού. Αυτή η κατάσταση απαιτεί διεκδικητική πάλη για κάθε μέτρο που μπορεί να διασφαλίσει την υγεία και τα δικαιώματά μας.

Γιατί οι τεράστιες ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και στα κέντρα υγείας της χώρας είναι η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουμε χρόνια τώρα και στην περιοχή μαςκαι που σήμερα γίνεται αμείλικτη, αν δεν σταθούμε αγωνιστικά απέναντί της.

Μπορεί ο κορονοίος να είναι ένας αόρατος εχθρός, όμως για τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να κρυφτεί ο ορατός εχθρός, η βασική  αιτία, που  δεν είναι άλλη από την εμπορευματοποίηση του κοινωνικού αγαθού της υγείας, πράγμα που εκφράζεται με τη διαχρονική απαξίωση του δημόσιου συστήματος υγείας.

Γι αυτό και η συλλογική ευθύνη του κράτους δεν μπορεί να υποκατασταθεί από τη λεγόμενη «ατομική ευθύνη»,  την οποία μονίμως επικαλείται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να κρύψει τον αληθινό εχθρό, την  «ανθυγιεινή»  αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθήθηκε όλα τα περασμένα από τις ελληνικές κυβερνήσεις, με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ.

Αυτή η πολιτική έδωσε προτεραιότητα στην υποχρηματοδότηση, πράγμα  που γέννησε τραγικές ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ γιγάντωσε  την  κερδοφορία των ομίλων που δραστηριοποιούνται και στον τομέα της υγείας!

Αυτή η βάρβαρη ή πολιτική έχει ως συνέπειες σήμερα τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και στην περιοχή μας. Αυτή την σκληρή πραγματικότητα βιώνουμε σήμερα με  την πανδημία του κορωνοϊού, με αυτή βρισκόμαστε αντιμέτωποι όλοι !

Έκφραση της είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, που μάλιστα είναι νοσοκομείο αναφοράς για τον ιό!

             Το έγκλημα της μη λειτουργίας όλων των κλινών ΜΕΘ συνεχίζεται αφού από τις 20, λειτουργούν μόλις οι 12!

             Οι τραγικές ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό συνεχίζονται αφού από τις 228 οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών ,  πληρούνται οι 159! (152 θέσεις και 7 προσωποπαγείς.)

             Επιπλέον,  το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δεν μπορεί να κάνει το τεστ για τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα να στέλνει δείγματα σε ιδιωτικές δομές!

             Στα πλαίσια αυτής της απαξίωσης δε λειτουργεί ο ειδικός θάλαμος αρνητικής πίεσης που προβλέπεται για τον συγκεκριμένο ιό, ενώ η ειδική πόρτα του θαλάμου, θα έρθει μετά από δέκα ημέρες!

             Ακόμη και με βάση αυτό το (πετσοκομμένο)  οργανόγραμμα του Νοσοκομείου λείπουν 53 εργαζόμενοι από τη Νοσηλευτική, 121 διοικητικοί, 13 τεχνικοί και 103 εργαζόμενοι ιατρικών υπηρεσιών (εκτός γιατρών)!

             Ενώ στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας από τους 120 γιατρούς που προβλέπονται, υπάρχουν μόλις 95, ενώ από το νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό καλύπτονται μόλις 480 θέσεις εργασίας από τις προβλεπόμενες 830!

Αντίστοιχα στο νοσοκομείο του Βόλου

             Υπάρχουν μόλις 8 κλίνες ΜΕΘ για το δεύτερο μεγαλύτερο νομό της Θεσσαλίας, που μάλιστα έχει την ευθύνη κάλυψης  των νησιωτικών περιοχών!

             Υπηρετούν 96 ειδικοί γιατροί, από τους 162 που προβλέπονται –  σύμφωνα με τον υπάρχον ελλιπές οργανόγραμμα- , με αποτέλεσμα η κάλυψη των εφημεριών σχεδόν σε όλα τα τμήματα του νοσοκομείου να είναι εξουθενωτική.

             Η έλλειψη των αναισθησιολόγων που δεν επαρκούσαν ούτε για τα τακτικά χειρουργεία, διογκώνεται με τις πιθανώς αυξημένες ανάγκες εντατικής παρακολούθησης λόγω κορονοϊού.

             Από τις 1000 θέσεις για  νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό που προβλέπονται στο οργανισμό λειτουργίας του νοσοκομείου καλύπτονται μόλις 700.

             Οι ανάγκες φύλαξης δεν καλύπτονται λόγω του ανεπαρκούς προσωπικού με 2 μόνο μόνιμους υπαλλήλους, ενώ  στην καθαριότητα διαιωνίζεται η σύμβαση με εργολαβική ιδιωτική εταιρεία με ελλιπή αριθμό καθαριστριών.

Στο   νοσοκομείο των Τρικάλων:

             Λειτουργούν μόλις 8 από τις 12 κλίνες ΜΕΘ.

             Η κάλυψη των οργανικών θέσεων των μόνιμων γιατρών μόλις που ξεπερνά το 50%. Οι τεράστιες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού στα ΤΕΠ και σε πολλές ειδικότητες καλύπτονται με μετακινήσεις από τα ΚΥ και με εργαζόμενους με  μπλοκάκι.

             Εργάζονται 45 καθαρίστριες από τις 60 που προβλέπεται από τις οργανικές θέσεις.

Ανεπαρκής είναι η λειτουργία της  Επιτροπής Λοιμώξεων, που αποτελείται από  1 Γιατρό εργασίας και 2 μόλις Νοσηλεύτριες!

Στο νοσοκομείο της Καρδίτσας:

             Λειτουργούν μόνο 4 από τις 6 κλίνες ΜΕΘ.

             Οι κενές οργανικές θέσεις ειδικών γιατρών ξεπερνούν το 30% !

             Το 2012 περικόπηκαν περισσότερες από 200 θέσεις νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού με αποτέλεσμα η εμφανιζόμενη πληρότητα να είναι αναντίστοιχη με τις πραγματικές ανάγκες.

             Η καθαριότητα και η φύλαξη του νοσοκομείου είναι πολύ πίσω από τις ανάγκες με συμβασιούχους εργαζόμενους στην πλειοψηφία τους με μειωμένο ωράριο.

Συνολικά στη Θεσσαλία:

Το επιχειρησιακό σχέδιο της 5ηςΥΠΕ σε ολόκληρη τη Θεσσαλία,  την Αν. Στερεά και Εύβοια για την επιδημία του κορονοϊού προβλέπει μόνο 15 κλίνες ΜΕΘ για βαρέως πάσχοντες που έχουν προσβληθεί από τον κορονοϊό.

Η ΠΦΥ και τα ΚΥ βρίσκονται σε τραγική κατάργηση με τις τεράστιες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή .

Στο ΕΚΑΒ υπηρετούν ελάχιστοι γιατροί, με αποτέλεσμα οι πολύτιμοι για τους βαρέως πάσχοντες αναισθησιολόγοι και εντατικολόγοι να επιβαρύνονται περαιτέρω με τη διακομιδή των σοβαρών περιστατικών.

Σε όλες τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας όλων των νομών υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε υλικά ατομικής προστασίας και προληπτικής υγιεινής (μάσκες, γυαλιά, ποδιές μιας χρήσης, αντισηπτικά), που παρέχονται με το σταγονόμετρο ακόμα και στους υγειονομικούς εργαζόμενους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

             1Ο) Να λειτουργήσουν άμεσα όλες οι κλειστές κλίνες ΜΕΘ  με πρόσληψη του απαραίτη-του εξειδικευμένου μόνιμου προσωπικού και με το σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό!

             2Ο)  Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντά-ξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα.

             3Ο) Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία και τα ΚΥ για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού. Τα απαραίτητα μέσα ατομικής προστασίας να παρέχο-νται δωρεάν και στους ασθενείς.  Να σταματήσει η απαράδεκτη κατάσταση, ασθενείς και εργαζόμε-νοι να είναι αναγκασμένοι να τα αγοράζουν, πληρώνοντας από την τσέπη τους, επειδή δεν τους παρέ-χονται από το κράτος.

             4Ο)  Απαιτείται 24ωρη λειτουργία των δομών της ΠΦΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις, ώστε να στελεχωθούν πλήρως και ταυτόχρονα να μην υπάρχουν μετακινήσεις .Αυτό θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση  των νοσοκομείων .

             5Ο)  Απαιτούμε άμεση κάλυψη κενών οργανικών θέσεων γιατρών και νοσολευτικού προσωπικού σε όλα τα νοσοκομεία. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων και αύ-ξηση του αριθμού τους με βάση τις πραγματικές ανάγκες. Παράταση των συμβάσεων όσων λήγουν το επόμενο διάστημα και επαναπρόσληψη όσων απολύθηκαν το τελευταίο 3μηνο.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ