ΜΕ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Ανακοίνωση της Ενωσης Υπαλλήλων – Εμποροϋπαλλήλων νομού Λάρισας

Η Ένωση Υπαλλήλων –  Εμποροϋπαλλήλων Ν. Λάρισας καταγγέλλει την απαράδεκτη τακτική της εργοδοσίας των σούπερ μάρκετ να κόβουν τα ρεπό από τους συναδέλφους, που έχουν βάλει πλάτη όλες αυτές τις μέρες με το να δουλεύουν εξαντλητικά ωράρια. Για άλλη μια φορά η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου βάζοντας πάνω από όλα το κέρδος των μεγάλων αλυσίδων σούπερ μάρκετ,

καλεί τους εργαζόμενους να δουλέψουν 7 στις 7 ημέρες την εβδομάδα κάτω από δύσκολες συνθήκες και με το φόβο μην αρρωστήσουν και μεταφέρουν τον κορονοϊό στις οικογένειές τους.

Μπορεί η κυβέρνηση να κάνει συνεχόμενες εξαγγελίες νέων μέτρων που υπερασπίζουν την υγεία μας, όμως κανένας δεν ελέγχει αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται στην πράξη ή αν είναι μόνο θεωρία και εξαγγέλλονται για τα μάτια και τις εντυπώσεις. Οι συνάδελφοι εμποροϋπάλληλοι που εργάζονται καθημερινά, είναι οι πλέον αρμόδιοι να πουν τι πραγματικά συμβαίνει. Κι ενώ μας διαβεβαιώνουν τα κυβερνητικά στελέχη ότι η απόφαση να μείνουν ανοιχτά τα σουπερ μάρκετ, με διεύρυνση του ωραρίου και άνοιγμα τις επόμενες 4 Κυριακές πρέπει να συνοδεύεται με νέες προσλήψεις, η  πραγματικότητα απέχει πολύ  από όλο αυτό.

Το υπάρχον προσωπικό καλείται να βγάλει πέρα  όλη αυτή την κατάσταση. Καθημερινά γίνονται καταγγελίες στο σωματείο μας τόσο για τους εξαντλητικούς ρυθμούς που δουλεύουν οι συνάδελφοί μας στα σούπερ μάρκετ, χωρίς ρεπό, αλλά και με την επιπλέον διεύρυνση του ωραρίου που γίνεται στο ήδη διευρυμένο ωράριο, (αντί για 7π.μ. – 10μ.μ., κλείνουν 10:30μ.μ. και κάποιες φορές 11μ.μ.), όσο και για τα λειψά μέτρα προστασίας που υπάρχουν στου χώρους δουλειάς θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργαζόμενων και των καταναλωτών. Για παράδειγμα στα ΣΜ του Μασούτη δεν υπάρχει ρεπό για το προσωπικό. Ήδη όλο το προηγούμενο διάστημα η τακτική της εταιρείας ήταν να μη δίνεται ρεπό στους εργαζόμενους, τώρα και σε αυτές τις συνθήκες θεωρείται αυτονόητο από την εταιρεία οι συνάδελφοι να δουλέψουν χωρίς ρεπό.

Η κατάσταση που διαπιστώσαμε κι εμείς οι ίδιοι, που ως Διοίκηση περιοδεύσαμε μέχρι τώρα στην πλειοψηφία των σουπερ μάρκετ τόσο της Λάρισας, όσο και του Τυρνάβου, δυστυχώς δεν είναι καλή, κάτι που αποδεικνύει ότι η υγεία των εργαζομένων και κατ’ επέκταση των καταναλωτών μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Στα καταστήματα LIDL, ΣΜ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΡΚΕΤ ΙΝ (πρώην Βλαχοδήμος) και MY MARKET, που πήγαμε δεν υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, ούτε καν αντισηπτικό όπως προβλέπεται στα ταμεία για εργαζόμενους και καταναλωτές, αλλά ούτε στις εισόδους-εξόδους των καταστημάτων. Για προστατευτικά τζάμια στα ταμεία ούτε λόγος και φυσικά οι εργαζόμενοι χωρίς μάσκες, σε κάποιες περιπτώσεις μόνο με γάντια.

Την ευθύνη φέρει πρώτα από όλα η κυβέρνηση, που εξαγγέλλει μέτρα τάχα για την διευκόλυνση των καταναλωτών, χωρίς όμως να διενεργεί κανένα έλεγχο για το αν τηρούνται ωράρια και μέτρα προστασίας για τους εργαζόμενους, δίνοντας τη δυνατότητα στην εργοδοσία να κάνει χρήση των μέτρων κατά πως την βολεύει. Επιβεβαιώνεται πως η κυβέρνηση έχει ως βασικό της καθήκον τη θωράκιση των κερδών της μεγαλοεργοδοσίας, αδιαφορώντας για την υγεία των εργαζόμενων.

Καλούμε τους συναδέλφους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να έρθουν τώρα σε επαφή με το σωματείο τους, να παλέψουν και οι ίδιοι για να εξασφαλίσουν την προστασία της υγείας τους. Απαιτούμε από το κράτος, να παρέμβει άμεσα με ελέγχους των αρμοδίων αρχών προκειμένου να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα και τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των εργαζομένων σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ