ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ, ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

Ανακοίνωση της Επιτροπής του ΚΚΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας

Να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και των νέων στρατευμένων.

Από τις πρώτες μέρες εμφάνισης του κορονοϊού, το ΚΚΕ τοποθετήθηκε με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο λαό, τονίζοντας ότι πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της διασφάλισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η κατάσταση όπως εξελίσσεται καθημερινά επιβεβαιώνει ότι ο πραγματικός κίνδυνος προέρχεται από τις τραγικές ελλείψεις του συστήματος υγείας, που ήταν γνωστές πριν την εμφάνιση του κορονοϊού. Αυτές οι ελλείψεις δεν προέκυψαν τυχαία, δεν είναι αντικειμενικές. Είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που ακολούθησαν όλες οι κυβερνήσεις, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση της υγείας, για τη στήριξη της κερδοφορίας των ομίλων, τη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την Υγεία, για τη διασφάλιση των ματωμένων πλεονασμάτων. Αυτή η πολιτική ακυρώνει στην πράξη τις μεγάλες επιστημονικές και τεχνολογικές δυνατότητες, που υπάρχουν σήμερα, για την κάλυψη όλων των αναγκών πρόληψης και περίθαλψης του λαού. Έτσι, για παράδειγμα, φτάσαμε να λειτουργούν σήμερα μόνο 550 κλίνες ΜΕΘ, ενώ χρειάζονταν 3.500 πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορονοϊού.

Μέσα σε αυτές τις επικίνδυνες συνθήκες έχει ιδιαίτερη σημασία μαζί με όλο τον ελληνικό λαό, να προστατευτεί η υγεία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, των στρατευμένων νέων και του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας. Είναι γνωστό οτι όλοι αυτοί οι άνθρωποι ζουν και υπηρετούν καθημερινά μέσα σε συνθήκες άσχημες οπου μπορεί δυνητικά να εξαπλώνεται ο κορονοϊός. Γι’ αυτό το ΚΚΕ τις τελευταίες μέρες έχει αναδείξει με ερωτήσεις του στη Βουλή όσα περισσότερα τέτοια προβλήματα μπορεί, διεκδικώντας ταυτόχρονα να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη λύση τους. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε.

Αναφέρουμε ενδεικτικά τις ερωτήσεις που έχουμε καταθέσει σχετικά:

Για τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων από τη μετάδοση του κορονοϊού.

Για τη λήψη πρόσθετων μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας του κορονοϊού για το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και τους στρατευμένους.

Ειδικότερα για μέτρα προστασίας του στρατιωτικού προσωπικού που υπηρετεί στα Hot Spots, από τον κορονοϊό.

Για χορήγηση αδειών στρατιωτικού προσωπικού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.

Για τη διακοπή σύμβασης της Πολεμικής Αεροπορίας με το Φαρμακευτικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

Για παράταση της ημερομηνίας λήξης των χειρόγραφων συνταγών στα Ατομικά Βιβλιάρια Νοσηλείας των στρατιωτικών.

Για τα προβλήματα στη λειτουργία του 212 Κινητού Χειρουργικού Νοσοκομείου Εκστρατείας στην Ξάνθη.

Για λήψη μέτρων προστασίας των στρατευμένων και του μόνιμου προσωπικού της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου, λόγω πανδημίας.

Για την απαράδεκτη συμπεριφορά σε πυροσβέστες του Αερολιμένα Θήρας.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να αναδεικνύει με όλους τους τρόπους τα προβλήματα των στρατιωτικών, των νέων στρατευμένων, του προσωπικού των Σωμάτων Ασφαλείας και να διεκδικεί τη λύση τους.

Ιδιαίτερα σήμερα απαιτείται:

Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ιδιαίτερη μέριμνα για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων. Ειδική φροντίδα για τα σκάφη προ απόπλου και για όσα είναι εν πλω.

Μέτρα για τη μείωση του συνωστισμού στους θαλάμους

Άμεση χορήγηση όλου του αναγκαίου φαρμακευτικού υλικού και ειδών καθαριότητας για τις μονάδες, καθώς και ατομικών αντισηπτικών υλικών για το προσωπικό.

Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων αερισμού.

Αυστηρός έλεγχος στη λήψη μέτρων ατομικής υγιεινής

Χορήγηση έκτακτου επιδόματος, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον καραντίνα.

Δωρεάν μετακίνηση τους προς τους τόπους μονίμου κατοικίας, εφόσον απαιτηθεί, με όλα τα μέσα.

Μέτρα για πιθανά μολυσματικά κρούσματα.

Εξασφάλιση άμεσων μέτρων απολυμάνσεων.

Απολύμανση σε χώρους, ρούχα, εσώρουχα, σεντόνια, είδη προσωπικής χρήσης.

Επιδημιολογική εποπτεία, για τους τρόπους μετάδοσης, στάθμη συλλογικής ανοσίας, νέα κρούσματα.

Εκτέλεση των αναγκαίων ιατρικών ελέγχων και εξατομίκευση κατά στρατόπεδο – διαμόρφωση ελέγχων και επαλήθευση.

Εξασφάλιση του απαραίτητου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Απρόσκοπτη χορήγηση φαρμακευτικής αγωγής, με τις χειρόγραφες συνταγές στα Ατομικά Βιβλιάρια Νοσηλείας ή με το Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης.

Χορήγηση ειδικής άδειας στις οικογένειες στρατιωτικών με τέκνα, σε εκπαιδευτικές δομές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στο Κινητό Νοσοκομείο Εκστρατείας της Ξάνθης και ενίσχυσή του με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Ιδιαίτερα για τις στρατιωτικές μονάδες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου,  εφαρμογή των κανόνων υγιεινής στους χώρους των στρατοπέδων, μείωση του αριθμού συνωστισμού στους θαλάμους, αλλά και ιδιαίτερα για τους χώρους που έχουν οριστεί για την «καραντίνα» του προσωπικού.

Στην ΕΛΔΥΚ να αποζημιωθούν πλήρως οι στρατευμένοι και τα μόνιμα στελέχη, για τα αεροπορικά εισιτήρια που ακυρώθηκαν λόγω του κορονοϊού.

Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός για να μη χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και των μονίμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.

Όλα τα παραπάνω αλλά και τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση και σε ορισμένες περιπτώσεις δεν τηρούνται, οι στρατιωτικοί, οι αστυνομικοί, οι λιμενικοί, οι πυροσβέστες, έχουν κάθε δικαίωμα να τα διεκδικούν. Αντίστοιχα οι νέοι στρατευμένοι να ζητήσουν τη διαμόρφωση συνθηκών που να εξασφαλίζουν την υγιεινή διαβίωσή τους. Συμπαραστεκόμαστε όλοι στον ελληνικό λαό στις δύσκολες συνθήκες που περνάει, αντιμετωπίζουμε μαχητικά και αυτή τη δυσκολία και θα βγούμε νικητές.

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ