Αναφορά κατέθεσε στη Βουλή ο Βασίλης Κόκκαλης
Για επείγουσα ανάγκη ένταξης αγροτών και κτηνοτρόφων στα ευνοϊκά μέτρα στήριξης της άμεσης ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών και άλλων υποχρεώσεων, κάνει λόγο ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης, με αναφορά που κατέθεσε στη βουλή
προς τους υπουργούς Οικονομικών, Ανάπτυξης, Εργασίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.
Αναλυτικότερα, στην αναφορά του ο κ. Κόκκαλης τονίζει τα εξής: «Με την από 20-03-2020 ΠΡΑΞΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ (ΦΕΚ A’ 68/20.03.2020) με τίτλο «Κατεπείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεπειών του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, τη στήριξη της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς και της δημόσιας διοίκησης», μεταξύ άλλων προβλέπονται στο Άρθρο όγδοο μέτρα στήριξης των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων και των ιδιοκτητών ατομικών επιχειρήσεων.
Ειδικότερα αναμένεται η κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με την οποία θα καθορίζονται οι όροι, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία
α) για τη λήψη άμεσων μέτρων οικονομικής ενίσχυσης για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολουμένους και
β) θα εξειδικεύονται για τις ίδιες κατηγορίες επαγγελματιών, μέτρα, που θα αφορούν στην αναστολή της προθεσμίας καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και των δόσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Όμως, προκύπτει από την ίδια την διατύπωση της διάταξης, ότι τα ανωτέρω μέτρα στήριξης σε επίπεδο παροχής άμεσης οικονομικής ενίσχυσης του ποσού των 800,00 ευρώ και αναστολής καταβολής ασφαλιστικών, φορολογικών κλπ υποχρεώσεων, αφορούν αμιγώς τους αυτοτελώς απασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες, προφανώς θεωρώντας ότι η διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς, μπορεί να επέλθει λαμβάνοντας μέτρα επιλεκτικά για ορισμένες κατηγορίες επαγγελματιών.
ΕΞΑΙΡΕΙ όμως αδικαιολόγητα την πλειοψηφία των Αγροτών και τους Κτηνοτρόφους, δηλαδή των προσώπων, που έχουν αγροτική απασχόληση στους περισσοτέρους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, θεωρώντας εσφαλμένα, ότι ο αγροτικός τομέας δεν πλήττεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας και ότι δεν επηρεάζει την ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Σε αυτή την περίοδο έκτακτης ανάγκης, όπως η σημερινή που βιώνουμε, είναι ανεπίτρεπτο να μην λαμβάνεται ειδική μέριμνα με την λήψη οριζόντιων μέτρων ενίσχυσης και ανακούφισης και για τους ανθρώπους, που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα, σε όλους τους κλάδους της παραγωγικής δραστηριότητας, παρόλο, που άπαντες γνωρίζουν την σημασία του πρωτογενούς τομέα της παραγωγής, που απέδειξε ότι είναι ο στυλοβάτης, που συνέβαλε κατά την διάρκεια της κρίσης των μνημονίων στην διατήρηση της οικονομικής ζωής της υπαίθρου και της οικονομίας εν γένει.
Η πανδημία απαιτεί άμεση εκτίμηση και υπολογισμό των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων συνεπειών της σε όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας, και σίγουρα στην φυτική παραγωγή και την κτηνοτροφία, προκειμένου να ληφθούν άμεσα μέτρα πρόληψης και ενίσχυσης, ώστε να μην φτάσουν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε οικονομική καταστροφή μη αναστρέψιμη.
Εντούτοις ο κ. Υπουργός παρέπεμψε την στήριξη της αγροτικής οικονομίας στις καλένδες, λέγοντας «Μένει να μετρήσουμε τις γενικότερες επιπτώσεις της ύφεσης. Τώρα βλέπουμε τα βραχυπρόθεσμα, αυτά που γίνονται τώρα. Μένει να δούμε την ύφεση» .
Δυστυχώς όμως οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν παρόντα προβλήματα, που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης, που δεν μπορούν να μετακυληθούν.
Η εξαίρεση των καταστημάτων λιανικής και χονδρικής πώλησης γεωργικών εφοδίων και η συνέχιση της λειτουργίας τους είναι μεν στην θετική κατεύθυνση για την προμήθεια εφοδίων και την συνέχιση της παραγωγικής δραστηριότητας στο χωράφι, πλην όμως η αγορά των γεωργικών εφοδίων απαιτεί κόστος, το οποίο ο αγρότης
καλύπτει διαχρονικά μέσω των αγροτικών δανείων, που πλέον έχουν αντικατασταθεί από την κάρτα αγρότη. Η κάρτα αγρότη ενεργοποιείται όμως μέσω της δήλωσης ΟΣ∆Ε 2020, γεγονός που δεν μπορεί να γίνει λόγω της αναστολής υποβολής των δηλώσεων.
Απαιτείται άμεση πολιτική λύση, ώστε οι αγρότες, στην παρούσα εαρινή περίοδο, που οι αγροτικές εργασίες είναι αυξημένες και δεν επιδέχονται αναβολής, να εξασφαλίσουν την έκδοση και ενεργοποίηση της κάρτας αγρότη, διότι η έλλειψη αυτής, θα δημιουργήσει σωρεία οφειλών των αγροτών προς τα καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων και πλήρη διατάραξη της παραγωγικής αλυσίδας. Όσοι δε αγρότες δεν καταστεί δυνατό να εξασφαλίσουν την χρηματοδότηση για την αγορά των γεωργικών εφοδίων, απαιτείται να ενισχυθούν κατά το αντίστοιχο ποσό.
Τον ίδιο άμεσο κίνδυνο και προφανώς αναπότρεπτο αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι, οι οποίοι ήδη δέχονται το δυσβάσταχτο οικονομικό πλήγμα της ακύρωσης παραγγελιών των αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα, τόσο σε επίπεδο εγχώριας αγοράς, όσο και σε επίπεδο της εξαγωγής στο εξωτερικό και δη στην Ιταλία. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις 500.000 ζώα που θα εξάγονταν φέτος στην Ιταλία θα παραμείνουν αδιάθετα στα σφαγεία, ενώ συγχρόνως το κόστος εκτροφής έχει ήδη δημιουργηθεί. Απαιτείται η άμεση οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ να επεκταθεί και στους κτηνοτρόφους, που θα ανακουφίζει από την παρούσα και αναπότρεπτη ζημία με ταυτόχρονη αναστολή του συνόλου των ασφαλιστικών, φορολογικών, τραπεζικών κλπ υποχρεώσεων των κτηνοτρόφων.
Η αγροτική οικονομία είναι βασικός κρίκος στην ομαλή λειτουργία της αγοράς. Χρειάζεται όμως την έμπρακτη στήριξη της πολιτείας με την άμεση επέκταση της Πράξης Νομοθετικού περιεχομένου και την επέκταση της οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ και της αναστολής των φορολογικών, ασφαλιστικών, τραπεζικών υποχρεώσεων και για τους αγρότες του φυτικού κεφαλαίου και των κτηνοτρόφων, που δεν περιλαμβάνονται στους ΚΑΔ που μέχρι τώρα έχουν ανακοινωθεί. Παρακαλώ για τις δέουσες ενέργειές σας.»