Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΡΥΠΑΝΣΗΣ

Τα νέα δορυφορικά δεδομένα αποκαλύπτουν τεράστια μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης ως αποτέλεσμα της μείωσης της βιομηχανικής δραστηριότητας εξαιτίας της επιδημίας κοροναϊού.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει πέσει σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τις τελευταίες έξι εβδομάδες, καθώς ολόκληρες χώρες που πλήττονται από τον Covid-19 αναγκάστηκαν να πατήσουν το κουμπί της παύσης λειτουργίας στη βιομηχανία.

Καθώς τα εργοστάσια έκλεισαν τις πόρτες τους, οι επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να κλείσουν και η κυκλοφορία μειώθηκε έντονα γύρω από τις πόλεις και τις βιομηχανικές περιοχές στην Ασία και την Ευρώπη, παρατηρήθηκε έντονη πτώση των παγκόσμιων επιπέδων διοξειδίου του αζώτου. Το τοξικό αέριο παράγεται από κινητήρες αυτοκινήτων, σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και άλλες βιομηχανικές διεργασίες.

Ο αντίκτυπος – ένα φως εν μέσω μιας τραγικής κρίσης – αποκαλύπτεται σε δορυφορικές εικόνες που καταγράφηκαν από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος τις τελευταίες εβδομάδες.

“Ακούσια αυτή την περίοδο, διεξάγουμε το μεγαλύτερο πείραμα που παρατηρήθηκε ποτέ “, δήλωσε στη Guardian, ο Paul Monks, καθηγητής ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Πανεπιστήμιο του Leicester. «Εξετάζουμε τι μπορούμε να κάνουμε στο μέλλον, εάν μπορούμε να προχωρήσουμε σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα από κάτι τόσο τρομερό, όπως η απώλεια της ζωής, βλέπουμε ότι ανατέλλει και κάτι θετικό για όλους μας. Να δούμε τι μπορεί να επιτευχθεί. ”

Μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις των επιπέδων ρύπανσης είναι ορατή πάνω από την κινεζική πόλη Wuhan, η οποία φιλοξενεί 11 εκατομμύρια ανθρώπους καθώς και εκατοντάδες εργοστάσια που προμηθεύουν ανταλλακτικά αυτοκινήτων και άλλα είδη.

Ο αντίκτυπος είναι επίσης εμφανής στις δορυφορικές εικόνες της Ιταλίας: δεδομένου ότι τα πάντα στη χώρα σταμάτησαν να λειτουργούν στις 9 Μαρτίου, τα επίπεδα NO2 στο Μιλάνο και σε άλλα μέρη της βόρειας Ιταλίας μειώθηκαν περίπου κατά 40%!

Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές στη Νέα Υόρκη είπαν στο BBC ότι τα πρώτα αποτελέσματα έδειξαν ότι το μονοξείδιο του άνθρακα κυρίως από τα αυτοκίνητα είχε μειωθεί κατά σχεδόν 50% το 2020 μέχρι σήμερα, σε σύγκριση με πέρυσι.

Υπήρξε επίσης μια καταγραφόμενη πτώση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα -όταν άρχισαν τα μέτρα για την προσπάθεια περιορισμού του ιού- και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο, εμπειρογνώμονες προειδοποιούν ότι τα επίπεδα τόσο του διοξειδίου του αζώτου όσο και του CO2 θα μπορούσαν να αυξηθούν απότομα και πάλι καθώς η πανδημία μειώνεται.

Ο τρόπος με τον οποίο οι κυβερνήσεις θα επιλέξουν να ξεκινήσουν και πάλι τις οικονομίες τους θα είναι καθοριστικός!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ