ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ… ΣΤΗ ΧΑΡΥΒΔΗ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Κώστας Λουλουδάκης (Ιουλιανός)*

«Κυρίαρχος είναι όποιος αποφασίζει για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης»
Carl Schmitt, Πολιτική Θεολογία.

Η μεγάλη μάζα του πληθυσμού, θέλουμε δεν θέλουμε, έχει βουλιάξει στην κατήφεια του φόβου και στα δεσμά ενός συντηρητικού πουριτανισμού.

Δεν την ενδιαφέρει η ιδιωτικοποίηση της δημόσιας ζωής αρκεί να έχει ασταμάτητη πρόσβαση στην αγορά στα πολυκαταστήματα, στα εμπορικά κέντρα και ο μισθός να φτάνει για αγορά gadget και τηλεοράσεων Organic LED 50 ιντσών για να παρακολουθεί τηλεοπτικές εκπομπές, οι οποίες επιταχύνουν την μακροχρόνια ανισορροπία των εγκεφαλικών νευρώνων.

Άντε τώρα να μιλήσεις σε αυτή την μάζα για τον λόγο που είναι επιβεβλημένο το δημόσιο δίκτυο κοινωνικής ασφάλειας! Χειρότερα; Δεν θα αναρωτηθεί ποτέ περί «αόρατης χειρός της αγοράς» και για τον μηχανισμό της Θείας Πρόνοιας που μετατρέπει το δημόσιο δίκτυο και το δημόσιο χρήμα σε ατομικό κέρδος.

Ας προσεγγίσω λίγο περισσότερο το θέμα.

Με αφορμή την επιδημία του κορωνοϊού, ο πρωθυπουργός, ο οποίος ειρήσθω εν παρόδω στις 27 Φεβρουαρίου επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά, καθώς ταυτίζει τους πρόσφυγες με τον κορωνοϊό λέγοντας «Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μια νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν»,επιβάλει την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω «ελλειμματικής πειθαρχίας» των πολιτών. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό και λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, που προβάλει συνεχώς το θεώρημα της «ατομικής ευθύνης». Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως ο κύριος Τσιόρδας, ο οποίος αποφεύγει κάθε αναφορά στην υποχρηματοδότηση και απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, επέμενε πριν ένα μήνα πως «δεν χρειάζονται μέτρα στις πύλες εισόδου παρά τους θανάτους στην Ιταλία» (skai.gr/news/ygeia/koronoios-tsiodras-den-xreiazontai-metra-stis-pyles-eisodou-para-thanatous-se-italia ).

Η απόφαση, να πετάξει το μπαλάκι στους πολίτες η κυβέρνηση, είναι ιδεολογική. Οδηγεί στο να βλέπεις τον συνάνθρωπό σου ανταγωνιστικά και ως εστία λοίμωξης, δηλαδή ως εχθρό σου, κρύβει κάτω από το χαλί τις ευθύνες της κυβέρνησης στις δομές του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφαλείας και ενός υποτονικού δικτύου πρόληψης.

Όμως, οφείλω να ξεκαθαρίσω, πως σίγουρα υπάρχει ατομική ευθύνη που επιφορτίζει τον άνθρωπο με την κοινωνική και ηθική ευθύνη να δρα χωρίς να επηρεάζεται από μηχανισμούς διαμόρφωσης της συνείδησης. Μένουμε μέσα γιατί έχουμε ατομική κοινωνική συνείδηση που μας ωθεί να σεβόμαστε τον συνάνθρωπό μας και το τιτάνιο έργο των γιατρών, των νοσοκόμων και των εργαζόμενων του δημόσιου συστήματος υγείας.

Την ίδια ώρα, στα νοσοκομεία τεράστιες είναι οι ελλείψεις σε μάσκες και άλλα απαραίτητα υλικά για την προστασία ασθενών και προσωπικού και δεν υπάρχουν επαρκείς αναπνευστήρες. Δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κλειστό δημόσιο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και ΜΑΦ είναι κλειστά, διότι δεν υπάρχει προσωπικό, παράλληλα δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού (tanea.gr/2020/03/21/greece/terasties-oi-elleipseis-sta-nosokomeia-polemoun-me-ton-koronaio-anyperaspistoi-oi-ygeionomikoi/)

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε, πως η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) είχε ζητήσει συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια. Ο υπουργός όμως αρνήθηκε να τους συναντήσει την επικαλούμενος τον κίνδυνο μετάδοσης του κορωνοϊού!(sofokleousin.gr/nosokomeiakoi-giatroi-kata-kikilia-arnithike-synantisi-me-tous-ma)

Το υπουργείο Υγείας, δηλαδή, δεν δέχτηκε να συνομιλήσει με τους μάχιμους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων, αυτούς που προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις, είναι η αλήθεια, να κρατήσουν όρθιο το δημόσιο σύστημα υγείας και που με προτροπή της πρωθυπουργικής συζύγου κυρίας Μαρέβας, ήταν να βγούμε να χειροκροτήσουμε από τα μπαλκόνια μας. (efsyn.gr/ellada/ygeia/235331_oenge-den-theloyme-heirokrotima-alla-lipsi-metron)

Αντ’ αυτού, τι έκανε για όλα αυτά η κυβέρνηση του συζύγου της κυρίας Μαρέβας; Κινήθηκε στους λειμώνες του νεοφιλελεύθερου εφικτού.

Σε μια κίνηση απίστευτου πολιτικού αμοραλισμού ,η κυβέρνηση Μητσοτάκη έκρινε αναγκαία την παροχή υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας από εθελοντές! Όσον αφορά δε στον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, αυτός επαφίεται στις φιλανθρωπικές ορέξεις των ευεργετών… (moh.gov.gr/articles/ministry/grafeio-typoy/press-releases/6937-gine-ethelonths-gia-thn-antimetwpish-ths-nosoy-covid-19).

Λογικό, καθώς η πολιτική υγείας του νεοφιλελευθερισμού είναι η εισαγωγή στοιχείων αγοράς και management στο δημόσιο σύστημα υγείας, και όχι ένα καθολικό ισότιμο σύστημα στο οποίο δεν εξαιρείται κανείς και δεν κοστίζει ούτε ευρώ στον πολίτη.

Η ισοτιμία στην υγεία, ρε νεοφιλελεύθερα αρπαχτικά, δεν είναι ζήτημα «ατομικής ευθύνης» ή ατομικής επιλογής, αλλά αφορά ένα πλαίσιο κοινωνικών αρχών άμβλυνσης των οικονομικών ανισοτήτων και υπάρχει ρητά κατοχυρωμένη ως συνταγματικό δικαίωμα. Η υγεία είναι αγαθό προτεραιότητας και δεν στηρίζεται στην φιλανθρωπία και στον εθελοντισμό!

Η νεοφιλελεύθερη προσέγγιση της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία θεωρεί πως η υγεία έχει καταναλωτικό και επενδυτικό χαρακτήρα, κατ’ ουσίαν βοηθάει να υπάρχει μια ελάχιστη αλλά αποδεχτή μορφή περίθαλψης από την φοβισμένη, υποταγμένη χωρίς καμιά παράκληση, μάζα. Η συντήρηση της ελάχιστης διανομής υγειονομικής προφύλαξης στον πληθυσμό συνιστά έναν δείχτη ασφαλείας για την αποφυγή πολιτικής αναταραχής που δυνητικά, σε εποχή κρίσης, θα έβαζε σε κίνδυνο την νομιμοποίηση και την ευημερία του μηχανισμού της αγοράς και τα χρήματα των επενδυτών.

Όμως, ο μέσος πολίτης δεν διαθέτει ή δεν θέλει να διαθέτει λόγω αποστασιοποιημένης γαλήνης ή φόβου, τις απαραίτητες πληροφορίες για την κατανομή δημόσιων πόρων στην παροχή υπηρεσιών υγείας. Αυτή η αδιαφορία ή η άγνοια είναι που εξασφάλισαν την συναίνεση της μάζας στην κυβέρνηση η οποία προχώρησε σε περαιτέρω αναδιανομή δημόσιου χρήματος λόγω έκτακτων κοινωνικών αναγκών επιχορηγώντας με 30.000.000 ευρώ ιδιωτικές δομές υγείας «στο πλαίσιο της υλοποίησης μέτρων για την αποφυγή και τον περιορισμό της διάδοσης του κορωνοϊού». (imerodromos.gr/koronoios-30-ekat-eyro-stis-idiotikes-domes-gia-klinikoys-kai-ergastiriakoys-elegchoys/)

Για να αξιολογήσουμε την ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος της υγείας των ιδιωτικών δομών, βάσει κοινωνικοοικονομικών χαρακτηριστικών είναι απαραίτητο να ακούσουμε το παρακάτω απόσπασμα, σε βερσιόν Άρη Πορτοσάλτε:

Δεν ήταν τυχαίο ότι, καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 στον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών, παρατηρείται μια ανασύνταξη μέσα από συγχωνεύσεις, εξαγορές, στρατηγικές συμμαχίες με χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια, που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τις Συμπράξεις Δημόσιου-Ιδιωτικού Τομέα οι οποίες με τη σειρά τους θα σημάνουν και νέα αύξηση των κερδών.(reporter.gr/Eidhseis/Ygeia/373789-Klados-Ygeias-Ta-deals,-oi-exagores,-ta-diethnh-kefalaia-kai-h-allagh-toy-charth)

Πέρα από τις επιχορηγήσεις και τα ΣΔΙΤ, ο κλάδος της ιδιωτικής υγείας στην Ελλάδα είναι ελκυστικός επιχειρηματικά και για έναν άλλο λόγο: η χώρα μας παραμένει σταθερά στις πρώτες θέσης στην Ευρώπη σε δαπάνες των νοικοκυριών για ιδιωτική υγεία. Σύμφωνα με την μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής «Πάνω από το ένα τρίτο των δαπανών υγείας προέρχεται από τα νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένων των άτυπων πληρωμών)· πρόκειται για ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην ΕΕ και οφείλεται στις υψηλές άμεσες ιδιωτικές δαπάνες για φάρμακα, εξωνοσοκομειακή περίθαλψη (ή ανοιχτή νοσηλεία) και νοσοκομειακές υπηρεσίες.[…] «Συνολικά, στην Ελλάδα μόνο το 61 % των δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη προέρχεται από δημόσιες πηγές ενώ το 35 % χρηματοδοτείται απευθείας από τα νοικοκυριά το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό στην ΕΕ».

Επιπροσθέτως, και για να ολοκληρωθεί η ζοφερή εικόνα: «η Ελλάδα είχε το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο αυτοναναφερόμενων μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης στην ΕΕ (μετά την Εσθονία), αφού ένα στα δέκα νοικοκυριά ανέφερε ότι δεν είχε δυνατότητα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας όταν τις χρειαζόταν». ( ec.europa.eu/health/sites/health/files/state/docs/2019_chp_gr_greece.pdf)

Τα ιδιωτικά νοσοκομειακά ιδρύματα άρχισαν να φύονται παντού στη χώραν σαν βάκιλοι ιών και οι ασφαλιστικές εταιρείες κλείνουν ήδη πονηρά το μάτι. Άλλωστε, σύμφωνα με τον Γιάννη Στουρνάρα -ο οποίος βρίσκεται στην πλευρά αυτών που καθορίζουν τον νόμο της αγοράς- ο δημόσιος χαρακτήρας της κοινωνικής ασφάλισης πρέπει να περιοριστεί ώστε να  εστιάσουμε «στον κλάδο της ιδιωτικής ασφάλισης» και στην ιδιωτική «παροχή συνταξιοδοτικών υπηρεσιών». Τόνισε δε, πως δεν επιτρέπονται πια «μονοπωλιακές λογικές τύπου κοινωνικής ασφάλισης» γιατί «περιορίζουν την επενδυτική αποτελεσματικότητα», αλλά ούτε  «τα νοσοκομειακά προγράμματα με τις ισόβιες και απεριόριστες καλύψεις».(healthmag.gr/stournaras-anagkaia-i-idiotiki-symmetochi-gia-ena-ygies-esy/)

Θα επαναλάβω κάτι: Φοβάμαι ότι ο SARS-CoV-2 ( η εντύπωση που αποκομίζει ο μέσος πολίτης από το φόβο του και τα συνεχή διαγγέλματα του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι έχει κράτος και ηγεσία που λειτουργούν)  θα δημιουργήσει οδύνες ενός μη-προαναγγελθέντος τοκετού που θα μας βρει ανέτοιμους και διχασμένους μπροστά στη γέννηση των καινούργιων δεδομένων και καταστάσεων, την ανίχνευση των οποίων επιβάλλεται να αρχίσουμε άμεσα.

*Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο imerodromos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ