Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αυξάνει τις πιθανότητες να αντέξει για να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορονοϊού , μόνο εάν άμεσα προχωρήσει η ενίσχυσή του με κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), με κλίνες Αυξημένης Φροντίδας και αρνητικής πίεσης και με την προμήθεια όσων περισσότερων αναπνευστήρων γίνεται, υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων
στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Παράλληλα θεωρεί ότι πρέπει να γίνει επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και τη διαχείριση τους να έχει το ΕΚΑΒ, διότι «το κόστος ενοικίασης ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ είναι δυσβάστακτο για το Δημόσιο».
Η Ομοσπονδία αναφέρει ότι διαχρονικά υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για την τραγική έλλειψη κλινών ΜΕΘ στο σύστημα. Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στη χώρα μας «λειτουργούσαν 557 κλίνες ΜΕΘ, στην αρχή της υγειονομικής κρίσης αντί για 3.500. Εκατό κλίνες ΜΕΘ ήταν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού, αν και πλήρως εξοπλισμένες. Στην Αττική για 6 εκατ. πληθυσμό λειτουργούσαν 224».
Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρει ότι και τα προηγούμενα χρόνια με την εποχική γρίπη οι λίστες αναμονής για ΜΕΘ εκτινάσσονταν στους 90 ασθενείς και προσθέτει: «Και τότε οι εντατικολόγοι σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ ήταν αναγκασμένοι να επιλέγουν ποιος διασωληνωμένος ασθενής που βρισκόταν στην λίστα αναμονής θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Κάθε χρόνο το σύστημα επιχειρούσε την ενοικίαση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα, ειδικά τον χειμώνα με το κύμα της εποχικής γρίπης. Ο ιδιωτικός τομέας όμως δεν ανταποκρινόταν, παρότι το δημόσιο πλήρωνε αδρά. Κράταγε τις ΜΕΘ για δική του χρήση».