ΠΤΩΣΗ ΤΖΙΡΟΥ ΕΩΣ 90% ΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΕΦΟΔΙΩΝ

Ανακοίνωση του συλλόγου Επαγγελματιών Γεωπόνων του νομού Λάρισας που ζητά άμεσα μέτρα στήριξης του κλάδου

Η ταχεία παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας, δεν αφήνει ανεπηρέαστο και τον πρωτογενή τομέα. Τα γεωπονικά καταστήματα, παρέχοντας την απαραίτητη οικονομική και ηθική  υποστήριξη του αγρότη, βρίσκονται αντιμέτωπα με την αβεβαιότητα για την διάθεση των εμπορευμάτων τους, τα οποία έχουν ήδη εφοδιαστεί.

Ποιος όμως μπορεί να είναι σίγουρος, όχι τόσο για την διάθεση των γεωργικών εφοδίων στους παραγωγούς, όσο για την έγκαιρη πληρωμή τους, όταν ο αγροτικός τομέας διακατέχεται από τέτοια ανασφάλεια;

Επιπροσθέτως, υπάρχουν και καταστήματα πώλησης γεωργικών εφοδίων τα οποία βρίσκονται κοντά ή και μέσα στον αστικό ιστό, και εξυπηρετούν κατά ένα μεγάλο κομμάτι τους , ερασιτέχνες και καλλιεργητές ήσσονος σημασίας. Παρόλο που είναι ανοιχτά όμως, βλέπουν τον καθημερινό τζίρο τους να έχει επηρεαστεί αρνητικά σε πολύ μεγάλο ποσοστό (σε πολλές περιπτώσεις μείωση έως και 80%-90%), διότι κατά κύριο λόγο  οι πωλήσεις τους αφορούν  φυτά, ερασιτεχνικά προϊόντα θρέψης και φυτοπροστασίας, λουλούδια, σπόρους, καλλωπιστικά, εργαλεία και μηχανήματα κήπου και άλλα.

Κλείνοντας, θα θέλαμε να λάβετε σοβαρά υπόψιν σας, πως οι επιχειρήσεις μας,  παρόλο που συνεχίζουν ακόμα να λειτουργούν κανονικά, αντιμετωπίζουν τις ίδιες ή παρόμοιες οικονομικές ζημιές, με  εκείνες που υποχρεωθήκαν προσωρινά να κλείσουν. Υπάρχουν υποχρεώσεις, που τρέχουν (πληρωμή επιταγών και λοιπών υποχρεώσεων) , καθώς και πάγια λειτουργικά έξοδα (πληρωμή προσωπικού κ.α.) .

Για τον λόγο αυτό ζητάμε να συμπεριληφθούν και οι δικές μας επιχειρήσεις στα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης, για να εξακολουθήσουν και σε αυτή την δύσκολη περίοδο, να παρέχουν δυναμικά τις υπηρεσίες τους στον πρωτογενή τομέα.

Αναλυτικά ζητάμε:

  1. Να γίνει αναστολή πληρωμών των ασφαλιστικών υποχρεώσεων τόσο των εργαζομένων όσο και των εργοδοτών.
  2. Να γίνει αναστολή πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων π.χ. ΦΠΑ, ρύθμιση δόσεων.
  3. Να γίνει πάγωμα των τόκων σε τρέχοντα επιχειρηματικά δάνεια και αναστολή πληρωμής δόσεων.
  4. Να υπάρξει μέριμνα για χορήγηση άτοκων επιχειρηματικών δανείων, με 4ετή ορίζοντα αποπληρωμής.
  5. Να διασφαλιστεί, όσο είναι δυνατόν, η διάθεση και η απορρόφηση των αγροτικών προϊόντων, τόσο στην εγχώρια, όσο και στις διεθνείς αγορές, για να μην έρθουμε την επόμενη χρονιά αντιμέτωποι με ακόμα πιο δύσκολες καταστάσεις στον αγροτικό τομέα.
  6. Να γίνει αναστολή επιταγών για 70 ημέρες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ