ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΜΕΤΡΗΣΗ ΣΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

Πληθαίνουν οι φωνές για αποσυμφόρησή της

Ανταποκρίθηκαν και με το παραπάνω στο κάλεσμα οι εθελοντές του Περιφερειακού Τμήματος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Λάρισας και αμ’ έπος αμ’ έργον έσπευσαν στο Κατάστημα Κράτησης της Λάρισας προχωρώντας σε θερμομετρήσεις και συμβάλλοντας στη μάχη ενάντια στην εξάπλωση του κορωνοϊού.

Όσο για τις φυλακές της χώρας, παραμένουν «φρακαρισμένες», με τις φωνές για αποσυμφόρηση να πληθαίνουν και τις φλου διαρροές για έκτακτα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση να παραμένουν τέτοιες.

Ανεβαίνει ο πυρετός, από τα Χανιά μαθαίνουμε ξεκίνησαν οι αντιδράσεις, καθώς κρατούμενοι αρνήθηκαν να μπουν στα κελιά τους για την μεσημεριανή κατάκλιση και καταμέτρηση ζητώντας τα αυτονόητα, μέτρα προστασίας για την προφύλαξη τους από τον covid-19, γάντια και μάσκες, στα γειτονικά Τρίκαλα ξεσηκώθηκαν με επιστολή οι σωφρονιστικοί, φωνάζει ο Κορυδαλλός, όλοι στα… κάγκελα, ανεβαίνει ο «πυρετός» και όχι άδικα.

Σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με πληροφορίες του paidis.com τα προηγούμενα 24ωρα πραγματοποιήθηκαν απολυμάνσεις, ενώ οι εμπύρετοι των φυλακών Λάρισας (37ο) απομονώνονται προς το παρόν σε διαφορετικά κελιά για προληπτικούς λόγους.

Έντονος ο προβληματισμός και για τους περίπου 80 κρατούμενους μεγαλύτερης ηλικίας, καθώς άνθρωποι άνω των 70 ετών, με καταγεγραμμένα σοβαρά προβλήματα υγείας, σε αναπηρικά καρότσια κάποιοι από αυτούς, παραμένουν έγκλειστοι, με τις φωνές για υπό όρους αποφυλάκιση να πληθαίνουν.

Τέλος, τόσο στις τάξεις των κρατουμένων όσο και των εργαζομένων, επιτακτική κρίνεται η ανάγκη για την έστω και προσωρινή αξιοποίηση απομονωμένης πτέρυγας των φυλακών, που στο παρελθόν προοριζόταν να «φιλοξενήσει» μέλη της 17Ν, η οποία στη δύσκολη συγκυρία που αντιμετωπίζει ο ιδιαίτερος χώρος της φυλακής ίσως θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εκ των έσω αποσυμφόρηση και γιατί όχι τη μεταφορά ευπαθών ομάδων.

Σε κάθε περίπτωση αρμόδιοι για τις όποιες αποφάσεις είναι εκείνοι που γνωρίζουν τα θέματα ασφάλειας της φυλακής, ωστόσο ο χρόνος είναι πολύτιμος και οι όποιες αποφάσεις για την προστασία σωφρονιστικών υπαλλήλων και κρατουμένων θα πρέπει να παρθούν άμεσα, πριν αρχίσουν να πιέζουν ακόμη περισσότερο τυχόν αρνητικές εξελίξεις και εμφάνιση κρουσμάτων.

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ