Ο Δρ. Γεώργιος Ράπτης υπεύθυνος του μοναδικού μικροβιολογικού εργαστηρίου στη Θεσσαλία που ελέγχει τον φονικό ιό μιλάει στο paidis.com
Τεράστιο είναι το ενδιαφέρον των Λαρισαίων και γενικότερα των Θεσσαλών για το τεστ ανίχνευσης του κορωνοϊού, όπως αποκαλύπτει στο paidis.com ιατρός βιοπαθολόγος ‐ μικροβιολόγος, δρ. Γεώργιος Ράπτης, υπεύθυνος του GENE του μοναδικού μικροβιολογικού εργαστηρίου στη Θεσσαλία το οποίο μπορεί να κάνει τους απαραίτητους ελέγχους ανίχνευσης του ιού.
Καθημερινά το τηλέφωνο του εργαστηρίου χτυπάει και πολλοί είναι αυτοί που θέλουν να κάνουν το τεστ, σημειώνει ο κ. Ράπτης επισημαίνοντας παράλληλα ότι ο ίδιος και οι συνεργάτες του εξηγούν στους ενδιαφερόμενους ότι το τεστ δεν γίνεται σε ασυμπτωματικούς αλλά μόνο σε άτομα που εμφανίζουν κυρίως πυρετό, ή κάποια συμπτώματα που σχετίζονται με τον ιό, εκτός φυσικά από κάποιες περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Το τεστ που γίνεται στο συγκεκριμένο μικροβιολογικό εργαστήριο, όπως εξηγεί ο κ. Ράπτης είναι εξαιρετικά αξιόπιστο και τα αποτελέσματα της εξέτασης γίνονται γνωστά μέσα σε 10 -12 ώρες, λόγω του φόρτου εργασίας, αφού τεχνικά το αποτέλεσμα του τεστ βγαίνει σε 3-4 ώρες.
Μέχρι σήμερα από το εργαστήριο πέρασαν περισσότερα από 500 άτομα από όλη τη Θεσσαλία που έκαναν το τεστ και τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά για την εξέλιξη του ιού, αφού ο κορωνοϊός δείχνει να μην έχει μεγάλη εξάπλωση στην περιοχή και σύμφωνα με τα μαθηματικά μοντέλα, αν τα ευρήματα παραμένουν ως έχουν, οι νοσούντες από τον κορωνοϊό στη Λάρισα θα είναι περίπου 200.
Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, για το νομό Λάρισας, στο εργαστήριο, όπως εξηγεί ο κ. Ράπτης, κρούσματα εντοπίστηκαν μόνο στην πόλη της Λάρισας.
Σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα εμπειρία του κ. Ράπτη ο ιός μπορεί να ανιχνευθεί 4 – 5 ημέρες μετά την εκκόλαψή του σε κάποιο ασθενή, αφού οι πρώτες ημέρες δεν μπορούν να δώσουν ακριβή εικόνα για τον ιό. Παράλληλα όπως αναφέρει, στο εργαστήριο δεν έχει ανιχνευθεί ο ιός σε άτομο που έκανε το τεστ χωρίς να παρουσιάζει εικόνα ασθενή δηλαδή να έχει πυρετό ή κάποιο άλλο σύμπτωμα.
Ο κ. Ράπτης εξηγεί το γεγονός της μη ύπαρξης ικανού αριθμού αντιδραστηρίων στα κρατικά νοσοκομεία επισημαίνοντας ότι στο δικό του εργαστήριο υπάρχει μηχάνημα (αναλυτής) το οποίο μπορεί να λειτουργήσει με όλα τα αξιόπιστα αντιδραστήρια που κυκλοφορούν στην αγορά, σε αντίθεση με τα μηχανήματα των νοσοκομείων αν και εξαιρετικά αξιόπιστα λειτουργούν με συγκεκριμένα αντιδραστήρια της εταιρείας που προμήθευσε το μηχάνημα, με αποτέλεσμα σήμερα αυτά να είναι δυσεύρετα λόγω των πολλών κρουσμάτων σε χώρες όπως η Γερμανία από όπου προέρχονται τα περισσότερα αντιδραστήρια των νοσοκομείων.
Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα συζήτηση ο κ. Ράπτης που εμφανίζει μια αμυδρή αισιοδοξία για την εξέλιξη του ιού στην περιοχή μας, αφού επισημαίνει ότι με την υπόθεση των τεστς για τον κορωνοϊό αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ ιδιωτικού και δημόσιου τομέα που θα πρέπει να αξιοποιηθεί και στο μέλλον, τονίζει ότι δυστυχώς μέχρι σήμερα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας δεν καλύπτει τη δαπάνη της πραγματοποίησης του τεστ στα ιδιωτικά εργαστήρια, η οποία ανέρχεται στα 100 €.