ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΚΟΚΚΑΛΗ – ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΛΟΓΩ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ

Σειρά προβληματισμών και προτάσεων για την κατάσταση στο επιχειρείν της πόλης της Λάρισας, τέθηκαν στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλη Κόκκαλη και του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας κ. Χαράλαμπου Παπαδόπουλου.

Η επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του πρώην υφυπουργού και στόχευε στην καλύτερη ενημέρωσή του για τις θέσεις των εμπόρων, ώστε άμεσα να μεταφερθούν στη βουλή και τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε μία σειρά ζητημάτων που προκύπτουν από τις μέχρι τώρα κυβερνητικές εξαγγελίες μέτρων στήριξης για την πανδημία, όπως ο αποκλεισμός εταιρειών, εάν ο βασικός κωδικός δραστηριότητας είναι εκτός μέτρων, ασχέτως αν οι δευτερεύοντες κωδικοί είναι εντός (π.χ. λιανική – χονδρική).

Οι Λαρισαίοι έμποροι ζητούν επίσης να μην καταβληθεί καθόλου επαγγελματικό μίσθωμα για το διάστημα δύο μηνών, με παράλληλη φοροαπαλλαγή στους ιδιοκτήτες των ακινήτων.

Σε ότι αφορά εταιρείες με υποκαταστήματα, τονίστηκε πως εφόσον υπάρχουν περισσότερα των ενός ΑΦΜ, τότε οι βοήθεια θα πρέπει να δοθεί και στα τρία, καθώς αποτελούν διαφορετικές φορολογικές υποστάσεις.

Η πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου είναι να ενταχθούν στο πλαίσιο στήριξης όσοι πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος ανεξαρτήτως κωδικού (ΚΑΔ), μαζί με τις μονοπρόσωπες εταιρείες που είναι εκτός μέτρων.

Τέλος τέθηκε και το πρόβλημα του αθέμιτου ανταγωνισμού από μεγάλα καταστήματα τροφίμων, τα οποία όμως διαφημίζουν και άλλα προϊόντα, όχι τρόφιμα, την ώρα που οι υπόλοιπες επιχειρήσεις είναι κλειστές.

Από την πλευρά του ο κ. Κόκκαλης συμφώνησε πλήρως στην αναγκαιότητα υιοθέτησης των προτάσεων του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, δεσμευόμενος πως θα τις μεταφέρει άμεσα στα αρμόδια κυβερνητικά κλιμάκια, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Να σημειωθεί τέλος, πως αντίστοιχη τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και με τον πρόεδρο του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λάρισας κ. Σωτήρη Γιαννακόπουλο, με τον τελευταίο να ζητά οριζόντια μέτρα χωρίς διακρίσεις για την επιχειρηματικότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ