ΧΩΡΙΣ ΟΡΙΑ Η ΑΠΑΤΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ!

Ανακοίνωση της Πανεπιστημονικής που ζητά να δοθεί άμεσα σε αυτοαπασχολούμενους και μισθωτούς μηχανικούς με «μπλοκάκι» το έκτακτο επίδομα των 800 €

Οι εξαγγελίες, στις 24 Μάρτη, των υπουργών Εργασίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών φανερώνουν ότι και αυτήν τη νέα κρίση θα κληθούν ξανά να την πληρώσουν ακριβά οι μισθωτοί και με χαμηλό εισόδημα αυτοαπασχολούμενοι. Αποδεικνύουν στον πλέον δύσπιστο ότι κάθε κυβέρνηση του κεφαλαίου έχει ένα κύριο καθήκον:

Τη στήριξη της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.
Οι κυβερνητικές υποσχέσεις επέκτασης της “στήριξης” των αυτοαπασχολούμενων που δέχονται τις συνέπειες της πανδημίας, αποδείχτηκε ότι δεν περιλαμβάνουν τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες. Έτσι οι Μηχανικοί, αλλά και Δικηγόροι, Οικονομολόγοι κ.λπ. εξαιρούνται από τη λήψη της “αποζημίωσης” των 800 ευρώ και αντί αυτής τους χορηγούνται ως “χάντρες για τους ιθαγενείς” κάποια “ειδικά επιδοτούμενα προγράμματα κατάρτισης και στήριξης για την προσαρμογή στα νέα ψηφιακά δεδομένα”!!! Αυτά τα “επιδοτούμενα προγράμματα” σχεδιάζονται για να αποτελέσουν έναν ακόμα μηχανισμό έμμεσης κρατικής στήριξης των εργοδοτών για τους μισθούς των εργαζόμενων με “μπλοκάκι”.
Οι άμεσες και πιεστικές μεγάλες ανάγκες δεν καλύπτονται με την “κατανάλωση σεμιναρίων”. Τα σεμινάρια σήμερα δεν φέρνουν φαγητό στο τραπέζι, δεν πληρώνουν ενοίκια, λογαριασμούς και οικογενειακά έξοδα, δεν καλύπτουν χρέη που συσσώρευσε η λαϊκή οικογένεια προηγούμενα στην κρίση. Αλλά ακόμα κι αν χορηγούσαν τα 800 ευρώ, αυτά δεν αποτελούν κάτι παραπάνω από “ασπιρίνη για τον κορονοϊό”, μπροστά στη “μαύρη τρύπα”, στο σημερινό μηδενικό εισόδημα. Την ίδια ώρα επιδοτούνται πλουσιοπάροχα οι εργοδότες με πλήρη κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών από το κράτος.
Για τους εργαζόμενους με “μπλοκάκι” ούτε κουβέντα! Βρίσκονται στο “έλεος του αφεντικού”, δεν τους περιλαμβάνει καμία πρόβλεψη στήριξης από τα “έκτακτα μέτρα”. Οι Μηχανικοί – Τεχνικοί με “μπλοκάκι”, οι αδήλωτοι εργαζόμενοι που ονομάζονται “συνεργάτες” ενώ στην πραγματικότητα εργάζονται με εξαρτημένη σχέση εργασίας, είναι σαν να μην υπάρχουν για το αστικό κράτος και την εργοδοσία. Γι΄αυτούς δεν ισχύει καμιά “προστασία” από τις απολύσεις, τις άνευ αποδοχών άδειες, τις διαθεσιμότητες, την εκ περιτροπής εργασία, την τροποποίηση ωραρίων, οποιασδήποτε μορφής εργοδοτική αυθαιρεσία, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών.
Τα δικαιώματά μας δεν μπαίνουν σε καραντίνα!
Ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και λοιπό προσωπικό της άρχουσας τάξης δηλώνουν ότι “έχουμε πόλεμο” και είναι αλήθεια: Ο λαός δέχεται έναν ανελέητο πόλεμο από τη διαχρονικά ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική!
Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και κάθε προηγούμενη κυβέρνηση του κεφαλαίου, νομοθετεί με ΠΝΠ για να ενισχύσει ακόμα περισσότερο το αντεργατικό οπλοστάσιο της εργοδοσίας. Προσφέρει απόλυτη νομιμοποίηση για την πλήρη απελευθέρωση των εργασιακών σχέσεων και ωραρίων με κάθε δυνατή μορφή: Τηλεργασία, εκ περιτροπής εργασία με μισό μισθό για ένα εξάμηνο, αναστολή συμβάσεων εργασίας κ.λπ., μονομερή ορισμό “προσωπικού ασφαλείας” και ενδο-ομιλική μεταφορά εργαζομένων. Με το άρθρο 12 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 20/3/2020 αναστέλλεται η απαγόρευση της πολιτικής επιστράτευσης ως μέσου αντιμετώπισης των απεργιών! Νομιμοποίησε πλήρως τις 40.000 απολύσεις που έγιναν μέχρι τα μέσα Μάρτη!
Η άρχουσα τάξη εκμεταλλεύεται την πανδημία για να περάσει αντιδραστικές ρυθμίσεις που προετοίμαζε καιρό τώρα: Ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και κατάργηση δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα, για νέα συμπίεση στο μέσο μισθό και την ένταση της εκμετάλλευσης. Επιστρατεύει τον κίνδυνο της δημόσιας υγείας για να παρεμποδίσει τη συνδικαλιστική δράση! Την ίδια στιγμή χιλιάδες εργαζόμενοι συνωστίζονται σε γραφεία, εργοτάξια και άλλους χώρους δουλειάς, σε σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας για την υγεία τους.
Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι με όπλο τους την κρατική στήριξη θα επιταχύνουν τη διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής έργων και μελετών, τεχνικών – επιστημονικών υπηρεσιών, που άλλωστε υπηρετείται από το σύνολο της αντιλαϊκής νομοθεσίας για δημόσια και ιδιωτικά έργα και μελέτες, την “απελευθέρωση” και πιστοποίηση των επαγγελματικών – τεχνικών δραστηριοτήτων, την αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και τη φοροληστεία.
Ο αγώνας συνεχίζεται… Δεν θα πληρώσουμε ξανά τη νέα κρίση!
Δεν αποδεχόμαστε την πολιτική που θεωρεί την υγεία των εργαζομένων εμπόρευμα και που με τη λογική “κόστους – οφέλους” έχει οδηγήσει σε τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Κρεβάτια ΜΕΘ μένουν ακόμα κλειστά, γιατροί και υγειονομικοί δεν έχουν τα στοιχειώδη μέσα προστασίας (γάντια, μάσκες, στολές κ.λπ.), τα ιδιωτικά νοσοκομεία δεν επιτάσσονται και συνεχίζουν την κερδοφόρα λειτουργία τους και μάλιστα με ενισχυμένη “αποζημίωση” της χρήσης των υποδομών τους.
Δεν κλείνουμε τα μάτια στη σύγχρονη βαρβαρότητα που κάνει τους ανθρώπους νούμερα στην καθημερινή απαρίθμηση νεκρών και τους καταδικάζει να “πεθαίνουν μόνοι” στα σπίτια τους, που κάνει ακόμα και το φάρμακο και το εμβόλιο για τον θανατηφόρο ιό, πεδίο των ανταγωνισμών για κέρδη ανάμεσα σε μονοπώλια και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Δεν περιμένουμε από την κυβέρνηση να μας επιβάλει να τηρήσουμε τα αναγκαία μέτρα αυτοπροστασίας και προστασίας των συναδέλφων μας. Απαιτούμε από το κράτος και τους εργοδότες άμεσα μέσα και μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ποιοτικό σύστημα Υγείας για όλους.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΩΤΟΥΣ ΜΕ “ΜΠΛΟΚΑΚΙ” ΤΟ ΕΚΤΑΚΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΩΝ 800 ΕΥΡΩ, ΓΙΑ ΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΓΚΗ.
Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών χωρίς απώλεια ασφαλιστικών δικαιωμάτων, να ανασταλεί η καταβολή κάθε είδους φορολογικών υποχρεώσεων, όπως από ρυθμίσεις, ΦΠΑ κ.λπ. Να θεσπιστεί αφορολόγητο όριο στις 12.000 ευρώ και να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και ο ΕΝΦΙΑ.
Να ανασταλούν, για όσο διάστημα χρειαστεί, οι υποχρεώσεις προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, χρεώσεις σε ρεύμα, επικοινωνία, νερό, φυσικό αέριο, όλοι οι πλειστηριασμοί και οι κατασχέσεις, κάθε είδους μέτρο αναγκαστικής είσπραξης, οι διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος και νερού. Διαγραφή τόκων, προστίμων και μέρος το κεφαλαίου για χρέη σε εφορία, τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία.
Διεκδικούμε:
• Μέτρα για την προστασία της Υγείας: Να καλυφθούν τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία και σε όλες τις δομές Υγείας, με όλες τις αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, να ανοίξουν όλα τα κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, να γίνει 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων ΠΦΥ, να δοθούν όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας στους υγειονομικούς με ευθύνη του κράτους. Να επιταχθούν άμεσα τα χειρουργεία, οι κλίνες ΜΕΘ, τα κρεβάτια, τα διαγνωστικά και τα εργαστηριακά κέντρα του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί να ενταχθούν υποχρεωτικά στο κεντρικό σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας με τους ίδιους όρους εργασιακούς και μισθολογικούς με τους συναδέλφους τους στο ΕΣΥ. Να στελεχωθεί επαρκώς η υπηρεσία “Βοήθεια στο Σπίτι”. Να επιταχθούν ξενοδοχεία, στα οποία θα μπορούν να διαμένουν οι υγειονομικοί των δημόσιων νοσοκομείων.
• Προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους εργασίας: Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους εργασίας στο πλαίσιο της εργοδοτικής ευθύνης. Εντατικοί έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας. Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κ.λπ.) να διατεθούν δωρεάν στους εργαζόμενους με ευθύνη της εργοδοσίας. Άμεσες μαζικές προσλήψεις ειδικών γιατρών Εργασίας και τεχνικών Ασφάλειας. Να προβλεφτεί η κάλυψη με ειδικούς γιατρούς Εργασίας σε εργοτάξια, βιοτεχνίες και άλλους χώρους δουλειάς με υψηλή επικινδυνότητα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των εργαζομένων. Πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές στους εργαζόμενους με χρόνια νοσήματα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, στις εγκυμονούσες.
• Κατάργηση των αντεργατικών μέτρων και κάθε απαγόρευσης στη συνδικαλιστική δράση: Κατάργηση του άρθρου 12 της ΠΝΠ που ανοίγει το δρόμο για την επίταξη απεργών. Κατάργηση όλων των αντεργατικών διατάξεων των ΠΝΠ. Να κηρυχτούν παράνομες όλες οι απολύσεις που έγιναν από 1η Μάρτη και οι αρνητικές μεταβολές στις συμβάσεις, στα ωράρια, στους μισθούς, στις εργασιακές σχέσεις. Απαγόρευση των απολύσεων την περίοδο των έκτακτων μέτρων. Καμία άδεια άνευ αποδοχών. Καμία δυσμενής μεταβολή στις αποδοχές. Το δώρο Πάσχα να δοθεί στο ακέραιο και στην ώρα του. Πλήρεις απολαβές και ασφαλιστικές εισφορές για όσους εργάζονται από το σπίτι. Κρατικός έλεγχος της κανονικής καταβολής μισθών και αδειών σε επιχειρήσεις που αναστέλλουν τη λειτουργία τους με απόφαση του εργοδότη. Κεντρικός έλεγχος της εφαρμογής του δικαιώματος στις άδειες των γονιών και των ευπαθών ομάδων ώστε να αποτραπούν οι αυθαιρεσίες των εργοδοτών στη χορήγηση της άδειας. Αποσύνδεση των όποιων ενισχύσεων του κράτους από το ύψος του μισθού.
Όλα τα έκτακτα μέτρα (άδειες ειδικού σκοπού, έκτακτα επιδόματα, απαγόρευση απόλυσης κ.λπ.) που αφορούν τους εργαζόμενους με τυπική μισθωτή σχέση εργασίας να περιλάβουν και τους εργαζόμενους που αμείβονται με “μπλοκάκι” και η σχέση εργασίας τους υποκρύπτει εξαρτημένη σχέση εργασίας (οι κρατικές υπηρεσίες έχουν διαθέσιμα όλα τα ασφαλιστικά και φορολογικά στοιχεία ώστε αυτό να μπορεί να εφαρμοστεί άμεσα). Κατάργηση του καθεστώτος πληρωμής με “μπλοκάκι” και όλων των ελαστικών μορφών εργασίας – μετατροπή των συμβάσεων ΔΠΥ σε κανονικές συμβάσεις αορίστου χρόνου».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ