ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ Η ΕΜΠΡΑΚΤΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

ΓΡΑΦΕΙ Ο Αθανάσιος Φούντας, προεδρεύων του Δ.Σ της  ΕΛΜΕ ν. Λάρισας

Όπως  είναι γνωστό σε όλους η επιδημία που έχει πλήξει τη χώρα μας, όπως και όλο τον κόσμο, δημιούργησε τρομερά προβλήματα και στο εκπαιδευτικό σύστημα. Σύμφωνα με αισιόδοξες προβλέψεις επιστημόνων,  τα σχολεία δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν τον Μάιο.

Μπαίνει επομένως το ζήτημα της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών, της εκπαιδευτικής στήριξης των μαθητών και το ζήτημα των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επέλεξε το σύστημα της τηλεδιδασκαλίας παραβλέποντας σημαντικά προβλήματα που θα δυσχέραιναν  αυτό το έργο.

Αναφέρω για παράδειγμα:

Πολλοί εκπαιδευτικοί δεν έχουν επιμορφωθεί στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και γνωρίζουν μόνο τη βασική χρήση.

Δεν σκέφτηκαν ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια θα έπρεπε να απευθύνεται σε όλους. Ακόμα και μια μικρή μερίδα μαθητών να μην έχει υπολογιστή, αυτόματα το πρόγραμμα γίνεται επιλεκτικό. Πολλές οικογένειες στη χώρα μας  δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν ούτε στις βασικές ανάγκες . Πώς  είναι λοιπόν δυνατόν  να έχουν υπολογιστή , πρόσβαση στο διαδίκτυο  ή σύγχρονο κινητό τηλέφωνο;

Δεν προέβλεψαν ότι θα προέκυπταν σοβαρά τεχνικά προβλήματα κατά την υποστήριξη της διαδικασίας.

Εμείς  θεωρούμε καλοδεχούμενη την τηλεδιδασκαλία, αν και κρίνουμε  υπεραισιόδοξη τη θέση του Υπουργείου ως προς την τελική της έκβαση. Σε καμιά περίπτωση η συγκεκριμένη διαδικασία δεν μπορεί να υποκαταστήσει την δια ζώσης εκπαίδευση. Αναγνωρίζουμε το δύσκολο έργο που έχουν αναλάβει  όλοι όσοι ασχολούνται   στα σχολεία με τη διεκπεραίωση  της  εκπαίδευσης από απόσταση. Λυπούμαστε  για τους μαθητές μας, που χωρίς να ευθύνονται οι ίδιοι, δεν μπορούν να συμμετέχουν. Θεωρούμε ότι η χρησιμοποίηση της κρατικής τηλεόρασης από το Υπουργείο Παιδείας, θα μπορούσε να συμβάλει στη λύση του προβλήματος.  Στηρίζουμε τους συναδέλφους μας που δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις. Αρνούμαστε την στοχοποίησή τους. Δεν είναι αυτοί υπεύθυνοι για την ελλιπή τους επιμόρφωση. Πιστεύουμε ότι η εμπλοκή  ιδιωτών, με οποιαδήποτε  τρόπο, στην όλη διαδικασία έχει ως μοναδικό στόχο να υποσκάψει το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Στο ίδιο μήκος κύματος τις τελευταίες μέρες μια μικρή, ευτυχώς, μερίδα δημοσιογράφων επιδίδεται  συστηματικά σε κατασυκοφάντηση του εκπαιδευτικού κλάδου. Τους καλούμε να ανακαλέσουν τους απαράδεκτους  χαρακτηρισμούς τους. Οι εκπαιδευτικοί στηρίζουμε τόσα χρόνια τους μαθητές μας στα σχολεία και στα κοινωνικά φροντιστήρια.

Σε καιρούς που δοκιμάζονται οι αντοχές όλων δηλώνουμε ότι θα σταθούμε με κάθε τρόπο κοντά στους αγαπημένους μας μαθητές. Η ψυχική αλληλεπίδραση και οι δεσμοί μαζί τους δεν θα διακοπούν σε καμία περίπτωση. Έχουν ανάγκη την ηθική και παιδαγωγική μας υποστήριξη. Εύχομαι σε όλους να παραμείνουμε υγιείς , ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών επιστημόνων και να επανέλθουμε σύντομα στην κανονικότητα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ