Κ. ΓΟΥΡΓΟΥΛΙΑΝΗΣ: ΝΟΣΟΣ ΤΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΠΑΦΩΝ Ο ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μιλά στο paidis.com για την επικινδυνότητα του νέου ιού, για τις προοπτικές θεραπείας, για την ετοιμότητα του νοσοκομείου, αλλά και για την πληγή των fake news

Αναμφισβήτητα η συζήτηση με έναν επιστήμονα του βεληνεκούς του καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κώστα Γουργουλιάνη, μόνο σημαντικές πληροφορίες μπορεί να προσθέσει στην προσπάθεια κατανόησης της επικινδυνότητας και της συμπεριφοράς του νέου ιού που χτυπά την ανθρωπότητα, των τρόπων προστασίας, αλλά και της κατάστασης που επικρατεί στην κοινή γνώμη που δέχεται σήμερα βομβαρδισμό πληροφοριών, που σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύονται αναξιόπιστες ή και το χειρότερο, fake news.

Ο κ. Γουργουλιάνης αναφερόμενος στην επικινδυνότητα του νέου ιού σημειώνει ότι ο κορωνοϊός είναι επικίνδυνος λόγω της υψηλής του μεταδοτικότητας, αλλά κυρίως, επειδή είναι ένας άγνωστος μέχρι σήμερα ιός, που τώρα αρχίζουν να κατανοούν οι επιστήμονες αξιοποιώντας την εμπειρία τόσο από την Κίνα όσο και από την Ιταλία.

“Τώρα έχουμε δεδομένα από την Κίνα και την Ιταλία και αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε τα χαρακτηριστικά του. Βλέπουμε λοιπόν ότι το 90% του πληθυσμού που νοσεί από τον ιό τον περνάει εύκολα, ενώ για το υπόλοιπο 10% που νοσεί σοβαρά σε ένα σημαντικό τμήμα εμφανίζεται πνευμονία, αφού ο ιός κάνει φλεγμονή στις κυψελίδες των πνευμόνων. Σε αυτούς τους ασθενείς εφαρμόζουμε τα πρωτόκολλα που εφαρμόζουν οι γιατροί σε όλο τον κόσμο, και δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάποιο σίγουρο φάρμακο.

Οπως σε όλες τις πνευμονίες έτσι και στην πνευμονία που προκαλεί ο κορωνοϊό, εμείς υποστηρίζουμε τον ασθενή μέχρι η νόσος να κάνει τον κύκλο της. Δυστυχώς στην τρίτη και τέταρτη ηλικία η νόσος εμφανίζει μεγαλύτερη θνησιμότητα, που όμως δεν είναι διαφορετική από τη θνησιμότητα που εμφανίζουν άλλες πνευμονίες τις οποίες όμως γνωρίζουμε και οι οποίες δεν μεταδίδονται με την ευκολία που μεταδίδεται ο κορωνοϊός, ο οποίος δεν ελέγχεται εύκολα”, επισημαίνει ο καθηγητής.

Ο κ. Γουργουλιάνης χαρακτηρίζει νόσο των κοινωνικών επαφών τη νόσο του κορωνοϊού, υποστηρίζοντας ότι ο ιός μεταδίδεται μέσω του συγχρωτισμού και μέσω των κοινωνικών εκδηλώσεων και γι’ αυτό άλλωστε βλέπουμε σε όλο τον κόσμο να νοσούν μεταξύ άλλων πολιτικοί, ηθοποιοί, αθλητές, τραγουδιστές που συμμετέχουν συχνά σε κοινωνικές εκδηλώσεις.

“Το μόνο βέβαιο είναι ότι αν μειώσουμε κατά 75% τις κοινωνικές επαφές θα δώσουμε ένα σημαντικό χτύπημα στον ιό”, ξεκαθαρίζει ο κ. Γουργουλιάνης, που καλεί όλο τον κόσμο να αποφεύγει τον συγχρωτισμό και τις επαφές.

Παράλληλα διευκρινίζει ότι ο καθένας από εμάς θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα που ανακοινώνονται, και κυρίως στις επαφές μας με άλλους θα πρέπει να τηρούμε τις αποστάσεις μένοντας τουλάχιστον 1,5 μέτρο μακριά.

Σύμφωνα με τον καθηγητή ο ιός δεν μεταδίδεται σε αποστάσεις μεγαλύτερες του μέτρου αρκεί φυσικά να μην έλθουμε σε επαφή με σταγονίδια ατόμου που έχει τον ιό.

Ο κ. Γουργουλιάνης απαντώντας στην ερώτηση για το πως μπορεί να αποφύγει την πνευμονία κάποιος από το 10% αυτών που θα νοσήσουν  από τον κορωνοϊό, είναι ξεκάθαρος: “Από τη στιγμή που κάποιος νοσήσει, και είναι στο ποσοστό αυτών που θα κάνουν πνευμονία, δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Θα έπρεπε να μην καπνίζει. Αν καπνίζει θα πρέπει να σταματήσει άμεσα το κάπνισμα”.

Με αφορμή τη συζήτηση που γίνεται γύρω από τις ελλείψεις μέσων που παρατηρούνται στα νοσοκομεία, με αφορμή μάλιστα και τις δηλώσεις του γνωστού καθηγητή κ. Μόσιαλου για το θέμα των αναπνευστήρων, ο κ. Γουργουλιάνης τονίζει ότι το σενάριο για 55.000 αναπνευστήρες βασίζεται στην παραδοχή ότι θα νοσήσει ο μισός πληθυσμός της Ελλάδας, κάτι που με τα μέτρα που παίρνονται μέχρι σήμερα φαντάζει πολύ μακρινό για τη χώρα μας.

Μάλιστα αναφορικά με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Λάρισας και την ετοιμότητα που υπάρχει ειδικά στην Πνευμονολογική, ξεκαθαρίζει ότι κλινική και νοσοκομείο έχουν σημαντικά περιθώρια άμυνας.

Τέλος με αφορμή τα όσα βλέπουμε και ακούμε καθημερινά από ειδικούς και δήθεν ειδικούς, ο κ. Γουργουλιάνης απευθύνει έκκληση σε όλους να αποφεύγουν να καλλιεργούν την τρομολαγνεία.

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε και με δεδομένο ότι όλος ο κόσμος αναζητά πληροφορίες, απαιτείται σοβαρή και υπεύθυνη ενημέρωση. Θα πρέπει να σταματήσουν να ενημερώνουν οι πολλοί που εμφανίζονται ειδικοί και έχουν άποψη για όλα, σημειώνει παραπέμποντας και στο παρακάτω άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες στην ενημερωτική ιστοσελίδα protagon.gr:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ

«Ολίγον ειδικός», η πληγή στην ενημέρωση

Τώρα που μένουμε κοινωνικά απομονωμένοι, κάποιοι από εμάς βλέπουν τηλεόραση, άλλοι φανατικά Διαδίκτυο, άλλοι ταινίες ή σειρές. Εγώ παρακολουθώ, ευτυχώς τις απογευματινές ώρες μόνο, ταυτόχρονα τα δελτία ειδήσεων σχεδόν όλων των καναλιών και παράλληλα, από επαγγελματική διαστροφή, μελετώ τα βιογραφικά των διαπρεπών Ελλήνων του εξωτερικού που εμφανίζονται σχεδόν καθημερινά σε διαφορετικά κανάλια.

Διαπιστώνω λοιπόν, ότι προβεβλημένοι οικονομολόγοι υγείας, εξαιρετικοί καθηγητές μαθηματικών με λαμπρές περγαμηνές, καθηγητές πληροφορικής και ευτυχώς κάποιοι βιοπληροφορικής, αλλά και βιολόγοι με καταπληκτικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά αλλά στην βασική έρευνα, απαντούν με ευκολία σε συνηθισμένες ερωτήσεις των δημοσιογράφων, όπως για τα καινούργια φάρμακα, την πρόοδο στις κλινικές μελέτες για τα εμβόλια, τα συμπτώματα της νόσου, ακόμα και τις παρενέργειες ή τις ενδείξεις των φαρμάκων.

Εμφανίζονται επίσης συχνά στα κανάλια και μια άλλη κατηγορία συναδέλφων μας. Είναι μαχόμενοι κλινικοί γιατροί, χωρίς πολλές ακαδημαϊκές περγαμηνές, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στις πληττόμενες χώρες, αλλά είτε δεν διαμένουν ακριβώς στις πληττόμενες περιοχές, είτε έχουν ειδικότητες που δεν είναι στην πρώτη γραμμή.

Αυτή την εποχή της απομόνωσης αλλά και της υπερπληροφόρησης, έχει σημασία η αξιοπιστία της πληροφορίας που πρέπει να καθορίζεται όχι από το βαθμό της διασημότητας του συνεντευξιαζόμενου αλλά από την ειδικότητα, και την συνάφεια του με το συγκεκριμένο αντικείμενο.

Τώρα ζούμε αυτό που ο νομπελίστας sir Peter Medawar είχε προβλέψει πριν πολλές δεκαετίες, ότι δηλαδή η πληροφορία είναι διαθέσιμη παντού, σαν το άφθονο νερό μιας πλούσιας πηγής, αλλά πρέπει όσοι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ποιότητα της. Εκτιμώ αφάνταστα το έργο των δημοσιογράφων Υγείας, που προσφέρουν τη σωστότερη ενημέρωση, παρακολουθώντας τις επίσημες ανακοινώσεις του υπουργείου Υγείας, αλλά απουσιάζουν από τα δελτία ειδήσεων που έχουν όμως την μεγαλύτερη ακροαματικότητα και επιρροή στους συμπολίτες μας.

Μέχρι να περάσει η ιατρική ενημέρωση σε αυτούς, ίσως είναι καλύτερα όσοι αισθάνονται παντογνώστες να δίνουν τις πλούσιες γνώσεις τους μόνο όταν βασίζονται σε δημοσιευμένο σχετικό έργο ή σε σημαντική κλινική εμπειρία. Ίσως τότε να είναι πραγματικά χρησιμότεροι!

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ