ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΙΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ

Του Στράτου Στρατηγάκη, Μαθηματικού – Ερευνητή, stratig@yahoo.com

Ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας η διαδικασία για την υποβολή της αίτησης συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις του 2020. Η αίτηση θα υποβληθεί, για πρώτη φορά, με email, γιατί τα σχολεία είναι κλειστά. Οι υποψήφιοι πρέπει να συμπληρώσουν την αίτηση από το αρχείο word και να τη στείλουν με email στο σχολείο τους.

Η προθεσμία υποβολής της αίτησης είναι από τη Δευτέρα 30 Μαρτίου μέχρι την Πέμπτη 9 Απριλίου.

Η διαδικασία πιθανό να προβληματίσει τους υποψηφίους που δεν διαθέτουν pc. Θα ήταν πιο εύκολο για τους μαθητές αν υπήρχε η δυνατότητα να υποβάλλουν την αίτησή τους διαδικτυακά, γιατί θα μπορούσαν να το κάνουν από το smartphone, που όλοι διαθέτουν. Υποθέτω ότι δεν υπήρχε χρόνος να κατασκευαστεί η απαραίτητη ιστοσελίδα για να γίνει διαδικτυακά.

Ποιους αφορά

Την αίτηση πρέπει να υποβάλλουν όλοι όσοι σκοπεύουν να εξεταστούν στις προσεχείς Πανελλαδικές Εξετάσεις, είτε είναι μαθητές είτε είναι απόφοιτοι προηγούμενων ετών. Δεν την υποβάλλουν όσοι υποψήφιοι επιθυμούν να καταθέσουν μόνο το Μηχανογραφικό τους δελτίο για να είναι υποψήφιοι με την κατηγορία του 10%.

Οι μαθητές της Γ Λυκείου Γενικού Λυκείου: Υποβάλλουν την αίτηση για το νέο σύστημα και σ’ αυτήν επιλέγουν την ομάδα προσανατολισμού στην οποία φοιτούν, δηλώνουν τα ειδικά μαθήματα στα οποία επιθυμούν να εξεταστούν, αν επιθυμούν να εξεταστούν σε κάποιο ειδικό μάθημα και δηλώνουν αν θέλουν την εξέταση για τα τρία Μουσικά τμήματα. Αν δηλώσουν αυτά τα τμήματα, τότε πρέπει να υποβάλλουν και την ξεχωριστή αίτηση γι’ αυτά τα τμήματα.

Δηλώνουν επίσης αν επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τις Στρατιωτικές Σχολές, τις Αστυνομικές, το Λιμενικό, την Πυροσβεστική και το Εμπορικό Ναυτικό. Η δήλωση αυτή δεν είναι δεσμευτική και δεν αρκεί για να είναι υποψήφιοι γι’ αυτές τις Σχολές. Πρέπει να υποβάλλουν και αίτηση για κάθε μία από αυτές, ξεχωριστά, όταν εκδοθεί η αντίστοιχη προκήρυξη. Αν δεν δηλώσουν τώρα αυτές τις Σχολές μπορούν να κάνουν την αίτηση στις ίδιες τις Σχολές όταν εκδοθεί η προκήρυξη και να συμμετάσχουν κανονικά στις Προκαταρκτικές Εξετάσεις αυτών των Σχολών.

Είναι δεσμευτική, όμως, η δήλωση για τις πρακτικές δοκιμασίες των ΤΕΦΑΑ. Αν, δηλαδή, ένας υποψήφιος δεν δηλώσει τώρα τη συμμετοχή του σ’ αυτές δεν μπορεί να συμμετάσχει στην επιλογή για τα ΤΕΦΑΑ.

Επίσης όσοι επιθυμούν να εξεταστούν προφορικά πρέπει να το δηλώσουν τώρα, εφόσον έχουν το δικαίωμα.

Οι απόφοιτοι προηγουμένων ετών Γενικού Λυκείου: Επιλέγουν τώρα, οριστικά, αν θα εξεταστούν με το παλαιό ή το νέο σύστημα και συμπληρώνουν την αντίστοιχη αίτηση. Δεν μπορούν να αλλάξουν γνώμη αργότερα. Ισχύουν για την αίτησή τους όσα και για τους μαθητές της Γ Λυκείου. Η μόνη διαφορά είναι ότι αν δηλώσουν ότι θα εξεταστούν με το παλαιό σύστημα, θα μπορούν να επιλέξουν σχολές δύο Επιστημονικών Πεδίων, εφόσον εξεταστούν σε 5 μαθήματα.

Σε περίπτωση που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι για τα Μουσικά Τμήματα πρέπει να υποβάλλουν την αντίστοιχη αίτηση με το παλαιό ή το νέο σύστημα.

Οι υποψήφιοι από ΕΠΑΛ μαθητές ή απόφοιτοι: Υποβάλλουν το υπόδειγμα 1 όσοι φοιτούν σε ημερήσιο ΕΠΑΛ ή σε Εσπερινό και θέλουν να συμμετάσχουν στην επιλογή μαζί με τους υποψηφίους των ημερησίων ΕΠΑΛ, διαγωνιζόμενοι στην ίδια ύλη με αυτούς και διεκδικώντας τις ίδιες θέσεις. Υποβάλλουν το υπόδειγμα 2 αν είναι τελειόφοιτοι ή απόφοιτοι εσπερινού ΕΠΑΛ και θέλουν να διαγωνιστούν για το ειδικό ποσοστό του 1% που δίνεται στους μαθητές των Εσπερινών ΕΠΑΛ.

Ισχύουν για τους αποφοίτους των Ημερησίων ΕΠΑΛ  όσα ισχύουν και για τους αποφοίτους των Ημερησίων ΓΕΛ για τα ειδικά μαθήματα και τις Στρατιωτικές, Αστυνομικές Σχολές, Πυροσβεστική, Λιμενικό, Εμπορικό Ναυτικό και τα Μουσικά τμήματα. Πρέπει επίσης να δηλώσουν αν επιθυμούν να εξεταστούν προφορικά, εφόσον έχουν το δικαίωμα.

Ας προσέξουμε

Δεδομένης της δύσκολης κατάστασης στην οποία βρισκόμαστε όλοι, πρέπει οι υποψήφιοι να υποβάλλουν προσεκτικά τη δήλωσή τους. Το Υπουργείο ανακοίνωσε ότι δεν θα υπάρξει παράταση στην προθεσμία υποβολής.

Στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας θα βρουν τις αιτήσεις, ανάλογα με την περίπτωσή τους, τις οδηγίες συμπλήρωσης και τον κατάλογο με τα Λύκεια όλης της Ελλάδας, όπου θα βρουν το email του σχολείου τους για να στείλουν την αίτησή τους. Ας ελέγξουν αν το email έφτασε στο σχολείο. Αν δεν έφτασε θα τους έρθει email ότι δεν παραδόθηκε το email τους.

naftemporiki.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ