ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΕΩΡΓΩΝ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΙΟ  ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟΥ.

Ανακοίνωση του Συντονισμού Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων Λάρισας

Σαν να μην έφταναν οι εξευτελιστικές τιμές των Αγροτικών – Κτηνοτροφικών προϊόντων,  το εμπάργκο προς τη Ρωσία κατ’ εντολή της Ε.Ε., η απόφαση του Ευρωπαϊκού  Δικαστηρίου για την φορολόγηση του τσίπουρου και της τσικουδιάς που αν εφαρμοστεί , ο φόρος σχεδόν θα δεκαπλασιαστεί , έρχεται να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στους Γεωργούς- Κτηνοτρόφους  ο κορωνοϊός και ο πρόσφατος  παγετός.

Ο ισχυρός παγετός που πρόσφατα έπληξε την αγροτική παραγωγή και ειδικότερα τις δενδρώδεις καλλιέργειες στο μεγαλύτερο τμήμα της ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ, είναι ένα ακόμα  ισχυρό χτύπημα στο εισόδημα των αγροτών. Έρχεται να προστεθεί στα δυσβάστακτα βάρη με τα οποία έχει φορτώσει τους μικρούς και μεσαίους αγρότες η πολιτική που εφάρμοσε η Ε.Ε. ( μέσω της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής )  και όλες οι  Ελληνικές Κυβερνήσεις.

Τα μέτρα που πρόσφατα εξήγγειλε η Κυβέρνηση βρίσκονται σε πλήρη εναρμόνιση με  τα συμφέροντα των βιομηχάνων, εφοπλιστών, κλινικαρχών, μεγαλοεπιχειρηματιών  και μεγαλοξενοδόχων.

Αγρότες και  Κτηνοτρόφοι διαπιστώνουν πως ουσιαστικά εξαιρούνται από τα πρόσφατα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν λόγω του κορονοϊού. Η παράταση να πληρωθεί  2 μήνες αργότερα η εισφορά του ΕΦΚΑ Φεβρουάριου καθώς και του ΟΣΔΕ αποτελούν κοροϊδία .

Ο κ. Βορίδης δεν είπε τίποτα  ουσιαστικό για Αγρότες- Κτηνοτρόφους, παραγωγούς λαϊκών αγορών. Κουβέντα για τις ζημιές από παγετό, αποζημιώσεις ΕΛΓΑ που εκκρεμούν από το 2019, πανάκριβο αγροτικό ρεύμα που πρόσφατα  αύξησε η κυβέρνηση της Ν.Δ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  1. Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος σε όλους που τα προϊόντα τους έχουν πληγεί είτε από τα μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας κορονοϊού είτε από τις φυσικές καταστροφές (παγετός κλπ) . Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται οι Κτηνοτρόφοι που ενόψει του Πάσχα υπάρχει σοβαρός φόβος για μειωμένη της ζήτηση και  χαμηλές τιμές σε κρέας – γάλα. Λήψη μέτρων ώστε να διοχετευτεί στην ντόπια αγορά το σύνολο του Ελληνικού κρέατος .
  1. Να παγώσουν οι δόσεις των δανείων και κάθε φορολογική υποχρέωση των αγροτών για τη φετινή χρήση , προκειμένου να ανταπεξέλθουν στα καλλιεργητικά έξοδα . Να απαλλαγούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι από  τις ασφαλιστικές εισφορές  στον ΕΦΚΑ  για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση με τον κορονοϊο. Αυτοί οι μήνες ασφαλιστικών εισφορών να καλυφθούν από την κυβέρνηση στα πλαίσια των μέτρων στήριξης.
  1. Να δοθεί δωρεάν πλήρης εξοπλισμός με τα προβλεπόμενα είδη απολύμανσης και προφύλαξης.
  1. Να ολοκληρωθεί η καταγραφή όλων των ζημιών από τον παγετό και να γίνουν δίκαιες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν άμεσα και στο (100%) της ζημίας.
  1. Άμεση καταβολή στο 100% των αποζημιώσεων από τον Ε.Λ.Γ.Α. για το 2019 , προκαταβολή για την αποζημίωση του 2020 και επίσπευση πληρωμών Π.Σ.Ε.Α. για τις ζημιές του 2017.
  1. Να δοθεί άμεσα το δώρο του Πάσχα στους συνταξιούχους.
  1. Να δοθεί παράταση για υποβολή δηλώσεων καλλιέργειας στο Ο.Σ.Δ.Ε.
  1. Να γίνουν άμεσα προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΛΓΑ με εξειδικευμένους γεωπόνους για κάθε καλλιέργεια ώστε να γίνει άμεση αποτίμηση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές και οι αγρότες να μην κινδυνεύσουν να μείνουν χωρίς εισόδημα σε μια περίοδο που τα χτυπήματα είναι επανωτά.
  1. Να ανασταλούν όλοι οι πλειστηριασμοί, οι κατασχέσεις και κάθε μέτρο αναγκαστικής είσπραξης για χρέη προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις Δ.Ε.Κ.Ο.
  1. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, καμιά διακοπή αγροτικού ή οικιακού ρεύματος. Αφορολόγητο πετρέλαιο τώρα.
  1. Κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα, εφόδια και είδη πρώτης ανάγκης. Να παρθούν μέτρα ώστε να μην έχουμε φαινόμενα αισχροκέρδειας από εμπόρους – μεγαλοεπιχειρήσεις – βιομηχανίες.
  1. Να αναθεωρηθεί και διευρυνθεί ο κανονισμός ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται οι αγρότες από όλους τους κινδύνους και σε όλα τα στάδια παραγωγής και στο σύνολο της ζημίας (100%). Ένταξη όλων των δενδροκαλλιεργειών στο πρόγραμμα αντιπαγετικής προστασίας
  1. Δωρεάν ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής για τους μικρούς και φτωχούς αγρότες. Την Ασφαλιστική κάλυψη να την αναλάβει το Κράτος.
  1. Την απόσυρση του νόμου 4336/2015 βάσει του οποίου οι εκτιμητές γεωπόνοι του Ε.Λ..ΓΑ. δεν πληρώνονται τα οδοιπορικά έξοδα στις μετακινήσεις τους. Η μεταφορά του κόστους εργασίας στους ίδιους τους εργαζόμενους, έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση στις εκτιμήσεις αλλά και κατ’ επέκταση στον χρόνο αποζημίωσης των αγροτών που έχουν υποστεί  ζημιές. Αγρότες και εργαζόμενοι του Ε.Λ.Γ.Α. είναι σύμμαχοι , θύματα της ιδίας αντιλαϊκής πολιτικής που μας σπρώχνει στα όρια της εξαθλίωσης. Παλεύουμε ώστε να παραμείνει στο δημόσιο ο Ε.Λ.Γ.Α.
  1. Διεκδικούμε αποκλειστικά δημόσια Υγεία και Εθνική φαρμακοβιομηχανία . Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος υγείας . ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ :

Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού για να ανοίξουν σε πρώτη φάση τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

  1. Πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού προσωπικού στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας και στην Ύπαιθρο με 24ωρη η λειτουργία όλων των μονάδων , ώστε να αποσυμφορηθούν τα Νοσοκομεία.

Επίταξη ιδιωτικών κλινικών , του υλικού και του  εξοπλισμού  τους ώστε να στελεχωθούν  άρτια όλες τις δομές υγείας και κυρίως την πρώτη γραμμή  άμυνας στην πανδημία ( Μ.Ε.Θ.).

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ