ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΖΟΥΝ ΜΙΣΘΟΥΣ ΚΑΙ ΑΜΟΙΒΕΣ ΣΕ GOLDEN BOYS ΑΛΛΑ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Ενώ ο υπουργός Εργασίας άνοιξε την κερκόπορτα της μείωσης μισθών κατά 50% στον ιδιωτικό τομέα και τη στιγμή που υπό εξέταση τίθενται δειλά – δειλά και οι μισθοί των δημοσίων υπαλλήλων, τα golden boys στις «γαλάζιες» διοικήσεις ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ και ΟΑΣΑ θα δουν στην τσέπη τους διπλάσιο μισθό ύψους 7.500 ευρώ, και 400 αντί 50 ευρώ για κάθε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

Μπορεί η κυβέρνηση να ζητά από τους πολίτες να βάλουν πλάτη σε αυτήν την έκτακτη συνθήκη δίνοντας σε δικηγόρους, γιατρούς και μηχανικούς επιμορφωτικά επιδόματα 600 ευρώ, και σε όσους αναστέλλεται η σύμβασή τους 800 ευρώ για ενάμιση μήνα, όμως, υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Για τις νέες διοικήσεις σε ΣΤΑΣΥ, ΟΣΥ που ορίστηκαν πρόσφατα αλλά και στον ΟΑΣΑ, εκτός του ότι αξιοποιείται ο ανεξάντλητος κομματικός «σωλήνας», η κυβέρνηση ενέκρινε προκλητικές αυξήσεις αποδοχών στα μέλη των διοικήσεων των συγκεκριμένων ΔΕΚΟ, ενώ συνεχίζονται οι ελλείψες σε μάσκες, γάντια και τεστ για τον κορονοϊό. Ο μισθός τους διπλασιάστηκε φτάνοντας τα 7.500 ευρώ, ενώ με 400 αντί 50 ευρώ θα αμείβεται κάθε συνεδρίαση Δ.Σ.
Παράλληλα, «χρυσές» αμοιβές παρέχονται και σε άλλες ΔΕΚΟ του Υπερταμείου. Συγκεκριμένα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ θα λαμβάνει 128.000 ευρώ ή 10.666 το μήνα και ο αναπληρωτής του 90.000 το χρόνο με μπόνους από 15% έως 30% αναδρομικά, ενώ επί ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης η αμοιβή ήταν 57.000 ευρώ το χρόνο, δηλαδή ούτε τα μισά. Στη ΔΕΗ, ο νέος διευθύνων σύμβουλος θα λάβει 200.000 ευρώ το χρόνο και μπόνους μέχρι 100.000 ευρώ, περίπου 25.000 ευρώ μηνιαίως.

Το θέμα έφεραν στην επιφάνεια μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου οι βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη και Πέτυ Πέρκα, καταθέτοντας Ερώτηση και Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων στους υπουργούς Οικονομικών και Μεταφορών. Μεταξύ άλλων, στηλιτεύουν την επαναπολιτικοποίηση των ΔΕΚΟ που έχουν περάσει υπό την εποπτεία του Υπερταμείου, ενώ ουσιαστικά ο εκπεφρασμένος στόχος -και της κυβέρνησης- ήταν η αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης.

ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Παρόλα αυτά σε ότι αφορά τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας είπε ότι «με τα δεδομένα που έχουμε, δεν υπάρχει στο τραπέζι και δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αποδοχών στο Δημόσιο, όμως ουδείς ξέρει πότε θα τελειώσει η κρίση και ποια μέτρα θα απαιτηθούν. Κανείς στον κόσμο δεν ξέρει πότε θα τελειώσει αυτή η κρίση, εμείς πήραμε αυτήν την στιγμή μέτρα με ορίζοντα διμήνου».

Μέχρι στιγμής κανείς δεν είναι σε θέση να δώσει ασφαλή πρόβλεψη για το πότε η πανδημία θα τεθεί υπό έλεγχο, καταρτίζοντας διάφορα σενάρια.

Ενδεικτική της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι ραγδαίες εξελίξεις είναι και η στροφή του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που μέσα σε λίγες εβδομάδες από την πρόβλεψη για μηδενική ανάπτυξη φέτος, τώρα μιλά για ύφεση 3% στο βασικό σενάριο (με διάρκεια της κρίσης έως τον Ιούνιο) και μεγαλύτερη στο δυσμενές σενάριο.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com