«ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΕΣ ΒΟΜΒΕΣ ΤΑ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΑ ΤΟΥ Δ. ΛΑΡΙΣΑΙΩΝ» ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΔΗΜΩΝ Ν. ΛΑΡΙΣΑΣ

Καταγγελίες και για τον Δήμο Αγιάς – Μέτρα προφύλαξης για τους δημότες

Σε μπαράζ καταγγελιών που αφορούν στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε δήμους του νομού προχώρησε με δήλωσή του το μέλος του Γ.Σ της ΠΟΕ ΟΤΑ και πρόεδρος του Συλλόγου Υπαλλήλων Δήμων Ν. Λάρισας Ζήσης Γκαραλιάκος, ενώ παράλληλα καταγγέλλεται η απόφαση του δήμου Αγιάς «για παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες».

«Τα απορριμματοφόρα και τα σάρωθρα του Δήμου Λαρισαίων κυκλοφορούν ως υγειονομικές βόμβες, εδώ και 10 μέρες δεν πλένονται  με κίνδυνο ασθενειών όπως η ηπατίτιδα για τους εργαζόμενους, ενώ είναι ήδη γνωστό το επιβαρυμένο περιβάλλον της δουλειάς τους», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κ. Γκαραλιάκος, ενώ παράλληλα ο Σύλλογος δίνει χρήσιμες οδηγίες και για την προφύλαξη των πολιτών.

Αναλυτικά η δήλωση του Ζ. Γκαραλιάκου έχει ως εξής:

Οι νέες συνθήκες επιβάλλουν να ακολουθούμε κατά γράμμα τα μέτρα προστασίας που αναφέρουν οι επιστήμονες, όχι όμως να μείνουμε άφωνοι και να μας στερήσει η μάσκα τη φωνή της διεκδίκησης και κυρίως αυτές τις μέρες τη φωνή της προάσπισης των εργασιακών δικαιωμάτων, απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, που αξιοποιούν οι Δήμαρχοι και δημοτικές αρχές με αποτέλεσμα να εντείνουν την επίθεση τους στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Αντί να ζητήσουν από την κυβέρνηση προσλήψεις μόνιμου προσωπικού ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ή έστω να κάνουν προσλήψεις εργαζομένων για 2+4 μήνες στις υπηρεσίες καθαριότητας, τις «μοσχοαναθέτουν» σε ιδιώτες(ήδη προχώρησε ο Δήμαρχος Αγιάς και το  καλοσκέφτεται ο Δήμαρχος Φαρσάλων).

Αντί να αναθέσουν σε εργαζόμενους – των οποίων οι υπηρεσίες είναι κλειστές λόγω των ειδικών μέτρων – εργασίες συναφείς με την ειδικότητα τους, τους χρησιμοποιούν σε οποιαδήποτε άλλη δουλειά για να καλύψουν τα τεράστια κενά των υπηρεσιών που υπάρχουν έτσι κι αλλιώς (Δήμος Τεμπών), τους απειλούν με διακοπή ή αναστολή της συλλογικής σύμβασης (Δήμος Τυρνάβου).

Τα  απορριμματοφόρα και τα σάρωθρα του Δήμου Λαρισαίων κυκλοφορούν ως υγειονομικές βόμβες εδώ και 10 μέρες δεν πλένονται  με κίνδυνο ασθενειών όπως η ηπατίτιδα για τους εργαζόμενους, ενώ είναι ήδη γνωστό το επιβαρυμένο περιβάλλον της δουλειάς τους.

Για τις  βλάβες των οχημάτων στον Δήμο Κιλελέρ, οι οποίες προκύπτουν από την εντατικοποίηση της δουλειάς και τον γερασμένο στόλο, προσπαθούν να φορτώσουν στους οδηγούς το κόστος – ζητώντας τους να κάνουν υπερωρίες απλήρωτες.

Οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων των 200 και 300 €  ΤΩΡΑ να γίνουν αορίστου χρόνου, με πλήρες ωράριο, με πλήρη  μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Πόσα χρόνια ακόμη ομηρίας, πόσο πιο ακραίες καταστάσεις από αυτές που βιώνουμε, χρειάζονται να επιβεβαιώσουν την αναγκαιότητα της μόνιμης καθαριότητας και υγιεινής στα σχολεία;

Είναι ανεπίτρεπτο να επιβάλλονται μέτρα σε εργαζόμενους με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, με αφορμή τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού ( π.χ το υποχρεωτικό κλείσιμο επιχειρήσεων και Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού ή Δημοσίου δικαίου) χωρίς να τους εξασφαλίζεται ότι θα συνεχίσουν να παίρνουν κανονικά το μισθό τους με οποιοδήποτε μέτρο αναπλήρωσης ανεξάρτητα από τον καθεστώς της εργασιακή τους σχέσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι 40-45 εργαζόμενοι του Δημοτικού Ωδείου Λάρισας οι οποίοι «αμείβονται» ανταποδοτικά (δηλ. από τα δίδακτρα που καταβάλει κάθε μαθητής που συμμετέχει στη συγκεκριμένη δραστηριότητα) και μετά την  εφαρμογή της Π.Ν.Π. σταμάτησαν να εργάζονται.  Άμεσα να εξασφαλιστούν οι μισθοί αυτών των εργαζομένων.

Να πληρωθούν εδώ και τώρα οι εργαζόμενες στο «Βοήθεια στο Σπίτι» του Δήμου Λαρισαίων. Παρότι τρεις (3) μήνες απλήρωτες, έβαλαν στην άκρη την απληρωσιά τους και με αυταπάρνηση όλο αυτό το διάστημα είναι στην πρώτη γραμμή, στο πλευρό των συμπολιτών μας, που έχουν ανάγκη και προσφέρουν καθημερινά τις υπηρεσίες τους.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Να δοθούν τα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) και τα γάλατα που προβλέπονται για όλους τους εργαζόμενους και επιπλέον τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας τους λόγω κορονοϊού (γάντια, μάσκες, στολές μιας χρήσης, αντισηπτικά κλπ) και όχι με την δικαιολογία των ελλείψεων στην αγορά να δίνονται με το σταγονόμετρο ή και καθόλου.

Να καταργηθούν ΤΩΡΑ τα μέτρα των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και να βγάλουν από το μυαλό τους οποιαδήποτε μείωση στους μισθούς. Κανείς μόνος. Δυναμώνουμε τη φωνή, δυναμώνουμε τις διεκδικήσεις μας.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΓΙΑΣ

Καταγγέλλουμε τον Δήμαρχο και τη Δημοτική Αρχή του Δήμου Αγιάς που  με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προχώρησε στην παραχώρηση της καθαριότητας σε ιδιώτες.

Δεν θα μείνουμε άφωνοι απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα που αξιοποιούν οι Δήμαρχοι και δημοτικές αρχές με αποτέλεσμα να εντείνουν την επίθεση τους στα δικαιώματα των εργαζομένων και των δημοτών του κάθε Δήμου.

Απαιτούμε από το δήμαρχο Αγιάς να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης ΤΩΡΑ.

Να απαιτήσει και να προσλάβει  Μόνιμο Προσωπικό διεκδικώντας και τα αντίστοιχα κονδύλια από το κράτος.

Το ζήτημα της ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών μας αφορά όλους και τους εργαζόμενους και τους δημότες, γιατί αυτοί θα πληρώσουν τον εργολάβο μέσα από τα δημοτικά τέλη.

Καλούμε το δήμαρχο να πάρει πίσω την απόφαση του έστω και τώρα.

Από τη μεριά μας δηλώνουμε αν νομίζουν ότι θα εκμεταλλευτούν την κατάσταση και θα προχωρήσουν σε αποφάσεις που καταστρατηγούν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίσουν τη κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων είναι βαθιά γελασμένοι.

Να’ναι σίγουροι ότι θα μας βρουν μπροστά τους.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΦΥΛΑΞΗΣ ΠΡΟΣ ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ

Με αίσθημα ευθύνης, όλοι οι εργαζόμενοι που είναι στην πρώτη γραμμή στην καθαριότητα και όχι μόνο, όλες αυτές τις μέρες συμβάλουμε στον περιορισμό της πιθανής μετάδοσης του κορονοϊού, όχι μόνο για μας αλλά και για τους δίπλα μας. Η προσπάθεια όλων των συμπολιτών είναι σημαντική.

Αυτά που σε γενικές γραμμές πρέπει να γνωρίζουν οι ΣΥΝΔΗΜΟΤΕΣ, ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι τα ακόλουθα:

  • Όλα τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά, κλπ, δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Δεν αφήνουμε σακούλες απορριμμάτων ανοικτές ή μισάνοικτες, χρησιμοποιούμε τις ειδικές σακούλες που κλείνουν με κορδόνι και τις κλείνουμε όσο πιο ερμητικά γίνεται.
  • Τοποθετούμε τις σακούλες απορριμμάτων εντός των κάδων και κλείνουμε τους κάδους για να μην υπάρχει επαφή ή πιθανότητα επιμόλυνσης των ανθρώπων (που ακόμα και κατά λάθος μπορεί να σκοντάψουν σε σάκους εκτός του κάδου), αλλά ούτε ακόμα και τυχόν ζώων. Σε περίπτωση που ο κάδος είναι ήδη γεμάτος αναζητούμε τον πιο κοντινό διαθέσιμο κάδο ή κρατάμε την σακούλα στο σπίτι για μία ημέρα.
  • Αποφεύγουμε εργασίες που παράγουν πρόσθετες ποσότητες απορριμμάτων, όπως επισκευές κλπ, και δε βγάζουμε στους δρόμους ογκώδη αντικείμενα όπως έπιπλα η συσκευές, που γίνονται εύκολα εστίες μικροβίων.
  • Θυμόμαστε πως οι κάδοι μετατρέπονται πολύ εύκολα σε εστίες μικροβίων, κατά συνέπεια οι δήμοι πρέπει τακτικά να τους απολυμαίνουν και οι πολίτες να τους ανοίγουν και να τους κλείνουν με τα ειδικά πεντάλ, όπου αυτά υπάρχουν, ή με γάντια όπου δεν υπάρχουν πεντάλ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ:

Εάν είμαστε σε καραντίνα ή έχουμε κρούσμα ή υποψία κρούσματος στο σπίτι μας:

  • Δε διαχωρίζουμε τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα (πλαστικά, χαρτιά, μέταλλα) για να προστατέψουμε τόσο τους εργαζόμενους στη συλλογή όσο και αυτούς στα κέντρα διαλογής υλικών που συχνά διαχωρίζουν ανακυκλώσιμα υλικά με τα χέρια.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ, τις δένουμε σφιχτά και τις τοποθετούμε σε δεύτερη σακούλα που επίσης κλείνουμε σφιχτά.
  • Προσέχουμε καλά να είναι γερές και οι δύο σακούλες, χωρίς σκισίματα, και σε περίπτωση αμφιβολίας χρησιμοποιούμε και τρίτη σακούλα.
  • Χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων – τα γάντια αυτά, μόλις γυρίσουμε σπίτι τα πετάμε στις επόμενες σακούλες απορριμμάτων που θα χρησιμοποιήσουμε.

Εάν είμαστε υγιείς και δεν έχουμε υποψία κρούσματος:

  • Συνεχίζουμε την ανακύκλωση όπως πριν αλλά προσέχουμε να μην τοποθετούμε εντός των ανακυκλώσιμων τα μέσα προστασίας που χρησιμοποιούμε όπως γάντια, μαντήλια απολύμανσης, μάσκες, απολυμαντικά κλπ, διότι αυτά δεν ανακυκλώνονται και πρέπει να τοποθετούνται σε σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Γεμίζουμε τις σακούλες σύμμεικτων απορριμμάτων μέχρι τα 2/3 το πολύ και τις δένουμε σφιχτά.
  • Είναι υπέρ της ασφάλειας όλων μας να χρησιμοποιούμε γάντια για να κλείσουμε και δέσουμε τις σακούλες και να τις μεταφέρουμε στον κάδο απορριμμάτων.

Ε.Π.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ