ΟΙ 8 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της οργάνωσης Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ

Αν κάτι έχει καταστεί σαφές σε παγκόσμια κλίμακα από την κρίση της πανδημίας, είναι η προτεραιότητα της Πολιτείας να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Δυστυχώς, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιμένει να εξαντλεί την ρητορική της στην ατομική ευθύνη των πολιτών.

Αυτή είναι βεβαίως υπαρκτή, αλλά δεν πρέπει να επισκιάζει τις ευθύνες της κυβέρνησης, η οποία δεν έχει ακόμα ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να θωρακίσει την Δημόσια Υγεία και να ενισχύσει το ΕΣΥ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει από την αρχή της κρίσης ολοκληρωμένες προτάσεις για τη στήριξη του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.

Συγκεκριμένα, αυτές είναι οι εξής:

  • Πλήρης εξοπλισμός όλων των μονάδων του ΕΣΥ με τα αναγκαία υλικά υγιεινής και ασφάλειας που είναι απαραίτητα για την προστασία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού
  • Αμεση αύξηση των διαγνωστικών τεστ για όσο το δυνατόν περισσότερους ελέγχους. Ολες οι χώρες που έχουν αντιμετωπίσει τον κορονοιό, τα κατάφεραν μέσα από μαζικά τεστ, ενώ την ίδιω ώρα στην Ελλάδα χιλιάδες συμπολίτες μας με συμπτώματα δεν έχουν πρόσβαση εάν δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.
  • Αμεση πρόσληψη επιπλέον γιατρών και νοσηλευτών και όχι απλές εκκλήσεις για την ένταξη εθελοντών στο σύστημα υγείας.
  • Επαναπροκήρυξη των 4.000 θέσεων που είχε προκηρύξει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ (3.000 θέσεις νοσηλευτών και 1.000 θέσεις γιατρών) τις οποίες ακύρωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ.
  • Επιτάχυνση της ανάληψης των καθηκόντων για τους 2.000 νοσηλευτές που, ενώ έχουν ανακοινωθεί, δεν έχουν ακόμη τα στοιχεία για το πού και πότε αναλαμβάνουν υπηρεσία.
  • Ενσωμάτωση όλων των δημόσιων δομών υγείας (Κέντρων Υγείας αστικού και αγροτικού τύπου, περιφερειακών ιατρείων και ΤΟΜΥ) στον συνολικό σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
  • Αύξηση των κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Προς τούτο είναι απαραίτητη η επίταξη από τώρα, μέσω επέκτασης της υποχρεωτικής σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές ΜΕΘ, για όλες τις κλίνες ΜΕΘ των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων, ώστε να προστεθούν στη δυναμικότητα του εθνικού συστήματος. Η επίταξη αυτή λόγω της κρίσης δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να μεταφράζεται σε διπλασιασμό της αποζημίωσης στις ιδιωτικές κλινικές.
  • Προμήθεια εξοπλισμού για το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας ώστε να διενεργεί και αυτό ελέγχους για τον κορωνοϊό. Παρά το γεγονός ότι μπορει να διενεργεί πάνω από 1.000 διαγνωστικά τέστ την ημέρα, το υπουργείο Υγείας εξαντλεί τις πρωτοβουλίες του σε επιχορηγήσεις εκατομμυρίων ευρώ σε ιδιωτικές κλινικές, για να κάνουν τεστ επι πληρωμή μόνο όσοι έχουν τη σχετικη οικονομική δυνατοτητα.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίστηκε και θωράκισε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, τον κύριο πυλώνα της σημερινής μεγάλης μάχης, μέσα σε μια ιδιαίτερη σκληρή δημοσιονομική εποπτεία και όταν στελέχη της τότε αντιπολίτευσης και σημερινής κυβέρνησης ζητούσαν ιδιωτικοποίηση των δημοσίων νοσοκομείων και απολύσεις γιατρών γιατί δήθεν «πλεόναζαν».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ