ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Επιστολή του Γιώργου Δρόσου Αγρότη – Μέλους Διοίκησης ΘΕΣΤΟ προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Παρακολουθώντας τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης για την στήριξη της οικονομίας της χώρας λόγω κορωνοϊού και περιμένοντας μήπως ανακοινωθεί κάτι για τον πρωτογενή αγροτικό τομέα άκουσα μόνον κάποιες επιμέρους παρεμβάσεις για τις οποίες φυσικά δεν έχω καμία ένσταση αλλά επιτρέψτε μου να πω ότι είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελούν “δικλείδα ασφαλείας”

για το τι θα γίνει στον αγροτικό τομέα της χώρας μας και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις και πόσο θα επηρεάσει όλη αυτή η καινούργια και πρωτόγνωρη παγκοσμίως κατάσταση την βιωσιμότητα της αγροτικής παραγωγής σε όλους τους τομείς.

Παράλληλα οι αγρότες είμαστε οι άνθρωποι που έχουμε την υποχρέωση να κρατήσουμε διατροφικά και ενδυματολογικά αυτόν τον πλανήτη ζωντανό. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να μείνουμε σπίτι.

Αντίθετα πρέπει παίρνοντας όλα τα μέτρα προστασίας να βγούμε στα χωράφια μας και να καλλιεργήσουμε.

Και αυτό κάνουμε και θα κάνουμε όλοι μας.

Μπαίνοντας συνεπώς στην καλλιέργεια θα τρέξουν όλα όπως τρέχουν κάθε χρόνο. Και αναφέρομαι στα έξοδα για εφόδια για ενέργεια για μεροκάματα που είναι πάγια και που τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται σχεδόν προκαταβολικά και κάποια άλλα έξοδα από αστάθμητους παράγοντες που πάντα υφίστανται στη δουλειά μας.

Κάνοντας λοιπόν το καθήκον μας θα φτάσουμε στον καιρό της συγκομιδής και πώλησης των αγαθών που θα παράξουμε. Εδώ λοιπόν έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες αγαθών.

Έχουμε τα αγαθά που ανήκουν στις συμβολαιακές καλλιέργειες και που γνωρίζει ο κάθε παραγωγός την τιμή πώλησης και τα αγαθά που πωλούνται με τους κανόνες της ελεύθερης οικονομίας. Να σημειώσουμε εδώ ότι και οι τιμές των εξόδων που προανέφερα στους ίδιους κανόνες βασίζονται.

Τι θα γίνει λοιπόν αν υπάρξει κατάρρευση τιμών για κάποια παραγόμενα αγαθά?

Κάτω από ποιο πλαίσιο στήριξης θα παρέμβει το κράτος να ενισχύσει πιθανά χαμένα εισοδήματα?

Με την υφιστάμενη κατάσταση δεν υπάρχει κανένα πλαίσιο στήριξης για τους αγρότες αυτής της χώρας. Κανένα πλαίσιο στήριξης για τους ανθρώπους που δεν θα σταματήσουν να προσφέρουν στην οικονομία αυτής της χώρας και στην ύπαρξη της συνέχισης της ζωής σε όλο τον πλανήτη ποικιλοτρόπως μαζί με όλους τους συνάδελφους παγκόσμια όπως έκαναν πάντα. Η ανθρωπότητα όλη άθελά της ξέχνα ότι τα αγαθά παράγονται στα χωράφια. Αν σταματήσει η παραγωγή αγαθών στα χωράφια θα σταματήσουν να υπάρχουν προϊόντα στην αγορά.

Δεν γνωρίζω τι γίνεται στα άλλα κράτη , όμως αυτό που προτείνω ανεπιφύλακτα για όλους τους Έλληνες αγρότες είναι ένα και μοναδικό. ΝΑ ΕΝΤΑΧΘΟΎΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗΣ.

Εδώ πρέπει να διευκρινιστεί ότι δεν αναφέρομαι στην παρούσα φάση σε χρηματική στήριξη.

Δεν αναφέρομαι σε καμμιά περίπτωση στα 800 ευρώ που καλώς δίνονται στους άλλους επαγγελματικούς κλάδους.

Αναφέρομαι σαφέστατα στην στήριξη των αγροτών όταν και αν χρειαστεί να υπάρχει ας τον ονομάσουμε “ΚΩΔΙΚΟΣ ΚΡΑΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗΣ ΣΤΗΡΙΞΗΣ” που να διασφαλίζει από τώρα περιπτώσεις κατάρρευσης τιμών και όχι μόνον.

Αυτό σημαίνει πως η ένταξη όλων των αγροτών στα μέτρα προστασίας στο τρέχον χρονικό διάστημα δεν θα στοιχίσει ΤΊΠΟΤΑ στο κράτος. Αντίθετα αν δεν ενταχθούμε τώρα και χρειαστεί οποία οικονομική Κρατική ή και Ευρωπαϊκή παρέμβαση στο άμεσο μέλλον θα φαινόμαστε ως μη δικαιούχοι.

Συνοψίζοντας , είναι μια πρόταση που δεν κοστίζει τίποτα στο κράτος αλλά διασφαλίζει και το κράτος και όλους τους αγρότες απέναντι στα σημεία των καιρών.

Σας ευχαριστώ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ