ΟΙ ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΘΥΡΕΣ ΤΩΝ ΝΑΩΝ, ΤΑ ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΤΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΙΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΓ. ΟΡΟΥΣ

Το αίτημα της προς την κυβέρνηση για λειτουργία ναών και μονών έστω και κεκλεισμένων των θυρών κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αποφάσισε να καταθέσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, μετά από πολύωρη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, μέσω τηλεδιάσκεψης.

Και αν η πρόταση ήταν λίγο-πολύ αναμενόμενη αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως καλώντας τους ιερείς «να επιδείξουν πνεύμα Συνοδικής εμπιστοσύνης» ανακοινώθηκε πως μετά από σχετική απόφαση «δεν επιτρέπει πλέον σε κανέναν απολύτως, Αρχιερέα, Ιερέα, Διάκονο, Μοναχό ή άλλον εργάτη της Εκκλησίας, να προβαίνει σε δημόσιες δηλώσεις ή εμφανίσεις στα μέσα της Γενικής Ενημερώσεως και το Διαδίκτυο και προτρέπει όλους να ησυχάζουν, να ασκούνται στην σιωπή και την εντονότερη προσευχή».

Με σημαντική μερίδα κλήρου και πιστών να δείχνει, έστω και διακριτικά, πως διαφωνεί με τις αποφάσεις της ΔΙΣ αίσθηση προκαλεί η δημοσίευση κειμένου που έρχεται από τη μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, το οποίο φιλοξενείται στην επίσημη σελίδα της Μητρόπολης Λαρίσης και Τυρνάβου και στο οποίο γίνεται ευθέως αναφορά σε «ελλειμματική και αδύναμη πίστη».

«…Δεν είναι μόνο οι αμαρτίες των «έξω» που επιφέρουν δεινά, εφόσον ό,τι σπείρει κάποιος θερίζει. Είναι και η αδυναμία κλήρου και λαού να βιώσει και εκφράσει το μυστήριο της πίστεως. Ας μη κοιτάμε λοιπόν μόνο τους εχθρούς της Εκκλησίας, που δεν θα πάψουν να υπάρχουν. Ό,τι επέτρεψε ο Θεός στο παρελθόν κι ό,τι επιτρέπει τώρα είναι κάλεσμα προς όλους, πιστούς και απίστους, για μετάνοια. Κι αυτή η παραχώρηση να απαγορευθούν απροσδόκητα, έστω και προσωρινά, με νόμο όσα θεωρούμε αυτονόητα, και κυρίως η σώζουσα κοινή λατρεία μας, ας είναι αφορμή όχι οργής και αδόκιμου ζήλου, ούτε αποθάρρυνσης και παραίτησης, αλλά περισυλλογής και ανασυγκρότησης, αυτοκριτικής και ενότητας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο συντάκτης του κειμένου.

Η τοπική Μητρόπολη δείχνει να έλαβε και με τη σειρά της να στέλνει το μήνυμα, μένει να καταγράψουμε στην πράξη αντιδράσεις καθώς θα έχει ενδιαφέρον η επόμενη μέρα, με τη… μικροφωνολαγνεία αλλά και το «αντάρτικο» γνωστών και μη εξαιρετέων, που δείχνουν ικανοί ακόμη και να κάνουν δηλώσεις για τις δημόσιες δηλώσεις που απαγορεύτηκαν!

Άσκηση σιωπής και περισυλλογής για πολλούς, άσκηση ετοιμότητας για τους Συνοδικούς, θα δείξει…

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ