ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΑΛΑΚΙ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ Κ.Υ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ!!

Μέτρα για την ενδυνάμωση του ρόλου της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού ανακοίνωσε την Παρασκευή μετά βαΐων και κλάδων το υπουργείο Υγείας, σε ένα Σχέδιο Δράσης που βάζει στο κάδρο και τη Λάρισα, με τη λειτουργία Κέντρου Υγείας για τον κορωνοϊό.

Το Σχέδιο Δράσης έχει ως βασικό άξονα τη λειτουργία ΚΥ–COVID επί 24ωρου βάσεως, αποκλειστικά για τη διαλογή/διερεύνηση/διαχείριση ασθενών με λοίμωξη αναπνευστικού, που δεν χρήζουν παραπομπής σε νοσοκομείο, ενώ τα συγκεκριμένα Κ.Υ. θα λειτουργήσουν υποστηρικτικά στο δίκτυο των νοσοκομείων και αφορούν ΚΥ στον αστικό ιστό μεγάλων πόλεων, όπως η Λάρισα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Πάτρα και το Ηράκλειο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση τα πρώτα Κέντρα Υγείας που θα λειτουργήσουν για ασθενείς με COVID-19 είναι τα: 1η ΥΠΕ: Κ.Υ. Αλεξάνδρας, Κ.Υ. Καλυβίων, Κ.Υ. Ραφήνας και 2η ΥΠΕ: K.Y. Καμινίων, Κ.Υ. Περιστερίου, ενώ όσον αφορά στη λειτουργία και των υπολοίπων Κ.Υ σημειώνεται πως «το προσωπικό από τα Κέντρα Υγείας 24ωρης λειτουργίας θα μεταφέρεται για την υποστήριξη είτε των Κέντρων Υγείας κορωνοϊού είτε των Νοσοκομείων αναφοράς. Η μετακίνηση των ιατρών θα είναι άμεση. Το προσωπικό των Τοπικών Μονάδων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων θα ενισχύσει τα Κέντρα Υγείας όπου αυτό κρίνεται απαραίτητο»!

Το θέμα των μετακινήσεων υγειονομικών εν μέσω πανδημίας (αλήθεια που βρισκόμαστε με τις προσλήψεις;) ανέδειξε με ρεπορτάζ το paidis.com από τις 22/3, όταν με τον τίτλο «ΜΕ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΤΟΥ Κ.Υ ΛΑΡΙΣΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΤΑΙ ΝΑ ΚΑΛΥΦΘΟΥΝ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ» αναφερόταν στην παράμετρο, επισημαίνοντας την «αποψίλωση» της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αλλά και την σωματική και ψυχική εξόντωση των υγειονομικών.

Μια βόλτα στη «Διαύγεια» αρκεί για να διαπιστώσει κανείς το συνεχές πήγαινε-έλα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από μονάδα σε μονάδα για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών των νοσοκομείων λόγω πανδημίας.

Καλά τα κυβερνητικά «μπράτσα», οι σχεδιασμοί και οι άξονες, μα χωρίς μόνιμες προσλήψεις, εξοπλισμό και ανοιχτές και στελεχωμένες με όλα τα απαραίτητα ΜΕΘ δουλειά δεν γίνεται.

Καλά τα δελτία τύπου και οι εκκλήσεις για «προσωπική ευθύνη» λοιπόν, μα πέραν αυτής υπάρχει και η πολιτική ευθύνη των κυβερνώντων που κλήθηκαν να διαχειριστούν την πανδημία.

Άντε γιατί η υγεία και οι ζωές όλων δεν είναι μπαλάκι του πινγκ-πονγκ, πόσο μάλλον όταν ο αρμόδιος προέρχεται και από άλλο άθλημα!

Ειρήνη Παπουτσή

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ