ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΞΗ ΚΡΙΣΗΣ

Της αποδοχής του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδη, φαίνεται ότι έτυχε η πρόταση που κατέθεσε πρόσφατα υπό μορφή ερώτησης ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ Μ. Χαρακόπουλος για αξιοποίηση της απόσταξης κρίσης ώστε από τη μία να απορροφηθούν οι αδιάθετες ποσότητες κρασιού που υπάρχουν λόγω της κρίσης του κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά και για να αξιοποιηθεί η αλκοόλη που θα παραχθεί από αυτή την απόσταξη στην κάλυψη των αναγκών σε αντισηπτικά και καθαρό οινόπνευμα που παρατηρείται σήμερα.

Ο κ. Βορίδης μιλώντας σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή άφησε να εννοηθεί ότι το υπουργείο βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να αξιοποιήσει προς τις παραπάνω κατευθύνσεις την απόσταξη κρίσης και σύντομα θα υπάρξουν επίσημες ανακοινώσεις γι’ αυτό.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ

Την ίδια ώρα όμως ο πρώην διευθυντής του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου χημικός Στέλιος Παπράς, με επιστολή του στο paidis.com επισημαίνει ότι σίγουρα μπορεί να βοηθήσει η απόσταξη κρίσης αλλά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα για την αξιοποίησή της που αφορά την έλλειψη μονάδων κλασματικής απόσταξης.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Παπράς αναφέρει:’

“Το ερώτημα είναι σε ποιο αποσταγματοποιείο θα γίνει αυτή η απόσταξη.
Για να γίνει η απόσταξη για παραγωγή αιθυλικός αλκοόλης πάνω από 96% vol αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε αποσταγματοποίειο Β’ κατηγορίας, με στήλες επαναπόσταξης με πολλά πλατό. (κλασματική απόσταξη)
Δυστυχώς από τα πάνω από 10 τέτοια εργοστάσια που υπήρχαν σε όλη την Ελλάδα με ευθύνη της πολιτικών που ακολουθήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει μείνει κανένα σε λειτουργία , εκτός ίσως από του Σπυλιόπουλου στην Πάτρα που υπολειτουργεί.
Αναδεικνύεται από όλη αυτή την κατάσταση το απογύμνωμα που έγινε όλα αυτά τα χρόνια και σε αυτό το τομέα που ακουμπά στην αγροτική παραγωγή με την πολιτική που ακολουθήθηκε ,και εδώ πρέπει να πούμε ότι είνα απαράδεκτο για μια αγροτική χώρα όπως είμαστε εμείς να μην φροντίσουμε να έχουμε δική μας παραγωγή γεωργικής αλκοόλη (96%Vol) που είναι χαρακτηρισμένο αγροτικό προϊόν και χρησιμοποιείται για την παραγωγή ούζου.
Στην περιοχή μας είχαμε δύο τέτοια εργοστάσια του Χατζηδημα στο Ομορφοχώρι και του Αναγνωστου στο Βόλο (ΑΘΟΕ).
Είναι απαραίτητο να δούμε την δυνατότητα επαναλειτουργίας του εργοστασίου οινοπνεύματος στο Ομορφοχώρι το οποίο είναι σύγχρονο, όχι μόνο για την παραγωγή αλκοόλης για απολυμαντικά αλλά και επειδή γενικότερα είναι απαραίτητο στα πλαίσια της καθετοποίησης της αγροτικής μα παραγωγής. Σε αντίθετη περίπτωση θα τρέχουμε στην Βουλγαρία για απόσταξη οπότε αντιλαμβανόμαστε το κόστος”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ