ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΡΕΤΖΙΟΥ: «EΠΙΤΑΞΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΜΕΘ, ΟΧΙ ΜΙΣΘΩΣΗ “ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΩΤΟ”»

Αντί η κυβέρνηση να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, προσλαμβάνει συμβασιούχους, τους οποίους μάλιστα θα «ανταμείψει» μετά την επιδημία απολύοντάς τους

«Μένουμε δυνατοί. Σπάμε το σιωπητήριο και δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης για ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της επιδημίας». Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Αφροδίτη Ρέτζιου μιλάει στην «Εφ.Συν.» για τα ρημαγμένα από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή δημόσια νοσοκομεία που αντιμετωπίζουν συνθήκες πολέμου στις εφημερίες, τους λόγους που κρατούν κλειστά δεκάδες κρεβάτια ΜΕΘ και τη σχεδόν ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας που έχει ήδη μετατρέψει το «Μένουμε Σπίτι» χωρίς παρακολούθηση επικίνδυνο. Και μας καλεί όλους να συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) στις 7 Απριλίου, ώστε η επόμενη μέρα της επιδημίας «να μας βρει δυνατούς και υγιείς. Με ανοσία απέναντι στον Covid αλλά χωρίς ανοσία απέναντι σε όλα αυτά που θέλουν να επιβάλουν σε βάρος μας αξιοποιώντας την επιδημία».

• Σε τι κατάσταση βρήκε η πανδημία το ΕΣΥ;

Βρήκε το δημόσιο σύστημα υγείας ρημαγμένο από προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή. Τραγικά υποστελεχωμένα δημόσια νοσοκομεία, με συνθήκες πολέμου στις εφημερίες, με πολύμηνες αναμονές για ιατρική εξέταση, με δεκάδες κλειστά κρεβάτια ΜΕΘ, με υποτυπώδη έως ανύπαρκτη την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Το 2013 η κυβέρνηση της Ν.Δ. έβαλε λουκέτο σε νοσοκομεία, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προεκλογικές δεσμεύσεις της, δεν άνοιξε ποτέ. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. πετσόκοψε την κρατική χρηματοδότηση για την υγεία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ την ψαλίδισε κι άλλο. Μόνο τα τελευταία 5 χρόνια η κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία μειώθηκε κατά σχεδόν 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Το αποτέλεσμα είναι το δημόσιο σύστημα υγείας, 11 χρόνια μετά την επιδημία της «νέας γρίπης» το 2009, να βρεθεί τελείως ανοχύρωτο, πολύ πίσω από τις ανάγκες αλλά και από τις δυνατότητες που προσφέρει σήμερα η επιστήμη.

• Οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητάτε προσλήψεις προσωπικού για τη θωράκιση του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ισχυρίζεται πως έχουν ήδη γίνει 4.200 προσλήψεις, ενώ τοποθετούνται 10.000 εθελοντές. Τι απαντάτε σε αυτό;

Εχει εξαγγείλει 4.200, αλλά έχει τοποθετηθεί μόλις το 50%. Αλλά και το σύνολο των προσλήψεων να γίνουν, αυτές είναι σταγόνα στον ωκεανό των τραγικών ελλείψεων σε έμψυχο δυναμικό. Πολύ περισσότερο αν λάβουμε υπόψη ότι τουλάχιστον το 10% των κρουσμάτων είναι υγειονομικοί που αναγκαστικά βγαίνουν εκτός μάχης.

Αν λάβουμε υπόψη ότι οι κενές οργανικές θέσεις, σύμφωνα με τους υπάρχοντες οργανισμούς, σε γιατρούς, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό ανέρχονται στις 30.000, το ζήτημα της επαρκούς στελέχωσης δεν λύνεται με εμβαλωματικές λύσεις. Σε τελική ανάλυση, αυτό που κυριαρχεί στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της επιδημίας είναι το κριτήριο του κόστους–οφέλους, είναι το γεγονός ότι η υγεία του λαού είναι εμπόρευμα. Γι’ αυτό, αντί να προσλάβει μόνιμο προσωπικό, αντί να προσλάβει τους πάνω από 2.000 γιατρούς που έχουν βάλει υποψηφιότητα για τις 943 θέσεις επιμελητών Β’, προσλαμβάνει συμβασιούχους, τους οποίους μάλιστα θα «ανταμείψει» μετά την επιδημία απολύοντάς τους. Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτό γράφει η σύμβαση των γιατρών που προσλαμβάνονται τώρα. Οτι η σύμβασή τους μετά από έναν χρόνο «λύεται αυτοδίκαια».

Οσο για τον εθελοντισμό, είναι άλλο πράγμα η συγκινητική προσφορά των μελλοντικών συναδέλφων μας, των φοιτητών της Ιατρικής, οι οποίοι θέλουν να προσφέρουν με ανιδιοτέλεια και να συμβάλουν στο πλευρό μας στον αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας του λαού μας, και άλλο πράγμα η προσπάθεια της κυβέρνησης με μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος να λύσει το πρόβλημα της στελέχωσης. Η λύση είναι μία: μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Ενταξη και των περίπου 60.000 ιδιωτών γιατρών στο κρατικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της επιδημίας, οι οποίοι θα αναλάβουν την εξέταση, παρακολούθηση και θεραπεία των ασθενών.

• Ζητάτε το άνοιγμα όλων των κλινών ΜΕΘ του ΕΣΥ και ακόμα περισσότερες. Πόσες χρειαζόμαστε υπό κανονικές συνθήκες και πόσες για την αντιμετώπιση της πανδημίας; Πώς τοποθετήστε στην αξιοποίηση κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα με το ΚΕΝ των 1.600 ευρώ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΕΔΩ