ΜΑΡΤΥΡΑΣ Η ΗELIN ΒÖLEK

Ανακοίνωση της Αντιπολεμικής Κϊνησης Λάρισας για το θάνατο μετά από 288 μέρες απεργίας πείνας της Τουρκάλας μουσικού

Η Αντιπολεμική Κίνηση  Λάρισας  εκφράζει την θλίψη της για τον χαμό της 28ης αγωνίστριας Helin Bolek, μέλους της μουσικής κολεκτίβας Grup Yorum, μετά από 288 ημέρες απεργίας πείνας, αντιστεκόμενη στην καταστολή του Τουρκικού Κράτους απέναντι στους λαϊκούς αγώνες χιλιάδων Τούρκων αγωνιστών της ειρήνης.

Δηλώνουμε ακόμα, την έντονη καταδίκη μας για τις πρόσφατες συλλήψεις των αγωνιστών του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας (Τομέας Ελλάδας) από την Ελληνική Αστυνομία, εκφράζοντας την αλληλεγγύη μας στους διωκόμενους.

Τις εποχές αυτές του περιορισμού της ανθρώπινης σωματικής επαφής, οι κοινωνίες και οι λαοί βιώνουν εντονότερα τα κοινά στοιχεία της ανθρώπινης ύπαρξης και  τους κινδύνους που καλούνται από κοινού να παλέψουν κόντρα σε πολεμοκάπηλες  πολιτικές που επιχειρούν να τους χωρίσουν.

Καταδικάζουμε τη βιομηχανία διώξεων της Κυβέρνησης Ερντογάν, ενάντια σε εργαζόμενους, συνδικαλιστές, στελέχη κομμάτων, καλλιτέχνες, ακαδημαϊκούς, δημοσιογράφους. Εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας στην οικογένεια της H. Bolek και την αλληλεγγύη μας στην πάλη του λαού της Τουρκίας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων κι ελευθεριών του.

Συνυπογράφουμε την  ανακοίνωση του Λαϊκού Μετώπου Τουρκίας, Αντιϊμπεριαλιστικό Μέτωπο (Τομέας Ελλάδας)  :

“Έπεσε μάρτυρας η απεργός πείνας, μέλος του Grup Yorum, συντρόφισσα, Helin Bolek :

Κοιμήσου, κόκκινη αδελφή της Επανάστασης.
Μην πικραίνεσαι
που ’ναι τα μάτια μας λιγάκι κόκκινα.
Δεν είναι από το κλάμα,
μα απ’ την οργή κι απ’ την αγρύπνια,
απ’ την αγρύπνια στο πρώτο χαράκωμα,
εκεί πού στάθηκες πάντα,
εκεί πού έπεσες.
Κοιμήσου ήσυχα, συντρόφισσα.

(Γ. Ρίτσος  ποίημα για την Ηλέκτρα Αποστόλου)

Χθες το πρωί  πέθανε, η συντρόφισσα Helin Bölek , απεργός πείνας, μέλος του μουσικού επαναστατικού συγκροτήματος Grup Yorum, μέσα στο σπίτι της Αντίστασης, στην Αρμουτλού. H συντρόφισσα μας έπεσε μάρτυρας, στα 28 της χρόνια, την 288η μέρα απεργίας, αντιστεκόμενη στο φασιστικό καθεστώς του ΑΚΡ, στην καταπίεση και τη φίμωση που αυτό επιβάλλει στους αγωνιστές και τους λαούς της Τουρκίας. Έπεσε μάρτυρας αγωνιζόμενη για τα δίκαια αιτήματα της απεργίας πείνας του Grup Yorum , για να αρθεί η απαγόρευση των συναυλιών τους, για να σταματήσουν οι συνεχόμενες επιθέσεις στο πολιτιστικό τους κέντρο Idil, για να αφαιρεθούν από τη λίστα επικύρηξης, της Τούρκικης << αντιτρομοκρατικής», τα μέλη του συγκροτήματος, για να σταματήσουν οι διώξεις εις βάρος τους και να αποφυλακιστούν όλα τα μέλη του συγκροτήματος. Έπεσε  μάρτυρας για να μπορούν να παίζουν τα τραγούδια τους, σε δημόσιους χώρους χωρίς να συλλαμβάνονται και να βασανίζονται.

Σάρκα από τη σάρκα των λαϊκών και ταξικών αγώνων στην Τουρκία, η φωνή της είναι η φωνή των καταπιεσμένων, των εργαζομένων, της νεολαίας, των ξεριζωμένων, των μεταναστών, των πολιτικών κρατουμένων, των αγωνιστών, των αντιιμπεριαλιστών, των διεθνιστών και των ανταρτών ανά τον κόσμο. Γι’ αυτό και δε θα μπορέσουν όσο και να το θέλουν οι δολοφόνοι της, να σιωπήσουν τη φωνή της και τη φωνή του Grup Yorum. Γιατί εδώ και 4 δεκαετίες, παρά τις επιθέσεις, την καταστολή τις φυλακές και τα βασανιστήρια, δεν καταφέρανε να το σταματήσουν. Γιατί το Grup Yorum, πηγάζει από το λαό, τον διαπαιδαγωγεί και τον παροτρύνει σε αγώνα. Αυτή η αδιάρρηκτη σχέση είναι που μετατρέπει τα τραγούδια τους σε ύμνο των αντιστεκόμενων, σε μουσική υπόκρουση των απεργιών, των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων και εν τέλει σε ζωντανή αφήγηση των αγώνων του εργαζόμενου λαού και των θυσιών του.
Η φωνή της θα συνεχίσει να υπάρχει ανάμεσά μας, οδηγός στις καλές και δύσκολες στιγμές του αγώνα. Γιατί η συντρόφισσα Helin Bölek, έδωσε τη ζωή της, για την ελευθερία της έκφρασης εναντιώμενη στο φασισμό, την ιμπεριαλιστική και ταξική εκμετάλλευση. Πάλεψε με πίστη και υπομονή, με απόλυτη ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την οικοδόμηση του νέου κόσμου και του νέου ανθρώπου… Και έτσι θα καταγραφεί στην ιστορία…

ΩΣ ΜΙΑ ΖΩΗ ΔΟΣΜΕΝΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ.

ΣΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΟΥ ΟΡΚΙΖΟΜΑΣΤΕ ΕΚΔΙΚΗΣΗ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

HELİN BÖLEK ΑΘΑΝΑΤΗ!

ΛΕΥΤΕΡΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ !

ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΡΟΦΟ İBRAHİM GÖKÇEK, ΠΟΥ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΚΑΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΗΝ 291Η ΜΈΡΑ.  >>