ΧΡ. ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΣ: ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΗΝ ΑΧΛΑΔΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΕΥΔΟΜΟΝΑΔΑ (ΦΩΤΟ)

Την ανησυχία του για την φετινή εξέλιξη της δυναμικής καλλιέργειας εκφράζει ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου

Αντιμέτωπη με μία μεγάλη ζημιά φαίνεται ότι είναι οι αχλαδοπαραγωγή της ευρύτερης περιοχής του δήμου Τυρνάβου αφού οι διαπιστώσεις που έρχονται από τις επισκέψεις γεωπόνων σε περιβόλια είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικές.

Οπως εξηγεί στο paidis.com ο πρόεδρος του Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου Χρήστος Τσιτσιρίγγος που πραγματοποίησε μαζί με γεωπόνους αυτοψία σε περιβόλια της περιοχής οι αχλαδιές προσβλήθηκαν από την ψευδομονάδα η οποία βρίσκει ιδανικές συνθήκες ανάπτυξης από τον παγετό και το χαλάζι.

Το πρόβλημα εμφανίζεται με αποξήρανση ανθέων, ταξιανθιών, οφθαλμών και ανθίσκων αλλά και με κηλιδώσεις φύλλων και καρπών.

Τα συμπτώματα είναι μολύνσεις από τη βάση του κάλυκα ή μολύνσεις από τις εξωτερικές επιφάνειες του άνθους.

“Πέρα από τις ζημιές που προκάλεσε στις 17 Μαΐου ο διαπιστωμένος παγετός σε αμύγδαλα, βερίκοκα, δαμάσκηνα, νεκταρίνια και δαμάσκηνα, τώρα διαπιστώνουμε ότι έπληξε και την αχλαδοκαλλιέργεια που είναι μία από τις πλέον δυναμικές καλλιέργειες στην περιοχή μας.

Η ζημιά άρχισε τώρα να φαίνεται όπως άλλωστε διαπιστώθηκε και από τις επισκέψεις των γεωπόνων σε πολλά περιβόλια της ευρύτερης περιοχής.

Είναι η 2η φορά την τελευταία 5ετία που η ψευδομονάδα πλήττει την αχλαδοκαλλιέργεια και θα πρέπει οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ να επισκεφθούν τις καλλιέργειες τώρα που είναι σε εξέλιξη η ζημιά για να διαπιστώσουν το μέγεθός της”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιτσιρίγγος που δεν κρύβει την αγωνία του για το μέγεθος του προβλήματος και τις επιπτώσεις που θα έχει στην τοπική οικονομία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ