ΑΣΕΠΟΠ ΤΥΡΝΑΒΟΥ: ΝΑ ΚΑΤΑΒΛΗΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΟΙ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΤΟΥ 2019

Επιστολή προς τον διευθυντή τιου ΕΛΓΑ Θεσσαλίας Μιχάλη Λιόντο στην οποία τονίζει την αναγκαιότητα της άμεσης καταβολής των αποζημιώσεων που δικαιούνται οι αγρότες της περιοχής για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους το 2019 απέστειλε η διοίκηση του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου.

Στην ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Σωτήρης Ταμπόσης αναφέρονται τα εξής:

“Η υπευθυνότητα, που πρέπει να επιδείξουμε όλοι μας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, υποχρεώνει και μένα ως φορέα της αγροτικής διαδικασίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην αγροτική περιοχή της πόλης του Τυρνάβου, να αιτηθώ την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων από τη χαλαζόπτωση και την ανεμοθύελλα του έτους 2019 προς ενίσχυση των αγροτών του Τυρνάβου.

Πρέπει να γίνει κατανοητό, ότι η καταβολή των αποζημιώσεων αυτή την περίοδο  είναι ζωτικής σημασίας για τον τόπο μας. Στη δίνη των καιρών, ελλοχεύει ο κίνδυνος κατάρρευσης του πρωτογενούς αγροτικού τομέα. Η πτώχευση των αγροτών θα εξελιχθεί σε domino, που θα συμπαρασύρει όχι μόνο τους ίδιους τους αγρότες ως παραγωγικές μονάδες, αλλά και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις αγροτικές ενώσεις και τις ομάδες παραγωγών, που στηρίζουν την αγροτική οικονομία. Οι κινήσεις σας προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι ταχύτατες και συντονισμένες. Οι μήνες που διανύουμε, είναι κρίσιμοι διότι από την σχετική οικονομική ευρωστία των παραγωγών θα εξαρτηθεί και η φετινή παραγωγή όσον αφορά στην ποιότητα και στην ποσότητά της.

Στην αντίθετη περίπτωση, τα αγροτικά προϊόντα του τόπου μας, όπως ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, αχλάδια και πλήθος άλλων οπωροκηπευτικών προϊόντων, δεν θα συμμετέχουν ικανοποιητικά στην κάλυψη των αναγκών της χώρας, εφόσον όλες οι ενέργειες έως και τη συγκομιδή τους θα καταστούν οικονομικά αδύνατες  για τους παραγωγούς. Σείουμε τον κώδωνα του κινδύνου. Πρέπει πάση θυσία να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου. Στην εποχή του κορωνοιού και της αβεβαιότητας πρέπει να επιδείξετε από την πλευρά σας ευαισθησία και αλληλεγγύη, όταν μάλιστα οι εν λόγω αποζημιώσεις για τον Τύρναβο, μετά από διαβεβαιώσεις θα είχαν καταβληθεί αρχές Απριλίου και εφόσον ήταν δρομολογημένες προ καιρού.

Ζητούμε να κατανοήσετε τις ανησυχίες της περιοχής μας καθώς επίσης να μας ενημερώσετε το συντομότερο δυνατόν για την έναρξη των καταγραφών των φετινών ζημιών λόγω παγετού. Οι χρονοτριβές ή άλλως οι άσκοπες καθυστερήσεις  στην εποχή της τεχνολογίας είναι απαράδεκτες και δεν ωφελούν καμιά πλευρά. Ο αγροτικός κόσμος πρέπει να αισθανθεί ασφαλής και προστατευμένος για να αποδώσει «τα μέγιστα». Όλοι μας πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Οι Τυρναβίτες αγρότες/παραγωγοί απαιτούν στην ανταπόκρισή σας”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ